Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450D, ale co dalej: jaki obiektyw (portret, macro)?
Autor Wiadomość
bbeeaa 
Entuzjasta

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   Canon 450D, ale co dalej: jaki obiektyw (portret, macro)?

Oczywiście jeszcze nie kupiłam aparatu a dziś jestem zdecydowana na lustrzankę. Tak więc Canon 450D, ale jaki obiektyw na początek? Najbardziej zależy mi na fotografowaniu martwej natury, ludzi i makro.
Zakładam jeszcze drugą alternatywę, mniejszy wydatek i zakup Nikona D40, może D40X, ale i tu nie wiem jaki dać obiektyw?
-Pomożecie?

-Pomożemy :smile:

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   

Sigma 17-70 powinna od biedy nadać się do wszystkich tych zadań (jeśli oczywiście nie chcesz kupować wyspecjalizowanych obiektywów)...

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Nie 20 Lip, 2008   

bbeeaa, makro to specyficzna dziedzina fotografii. Większośc standardowych obiektywów nie bardzo się tu sprawdzi, przydałby się specjalny obiektyw.
Napisz jaką kwotą dysponujesz to powiemy więcej.

Dobre i w rozsądnej cenie są u canona:
60 mm F/2.8
100 mm F/2.8

Zastępczo proponuję Sigmę 17-70, jest to standardowy obiektyw, który do wszystkich tych zastosowań się nada. Nie oczekuj jednak od niej rewelacji jeśli chodzi o makro.

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   

Im mniej wydam tym lepiej. Cudownie byłoby zamknąć się w kwocie 2500.
Jutro będę Mediamarkt - nie wiem jak dokładnie brzmi nazwa sklepu - chciałabym dokonać zakupu, dlatego proszę o konkretną podpowiedź. A polarek, filterek, karta - jakie, a może na razie niekoniecznie?

Kasia119 
Początkujący

do Media Markt ?
Lepiej najpierw sprawdź ceny na skąpcu i porównaj..
Ostatnio mieli D80 + 18-70 za 3299 zł..

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Kupowanie sprzętu w MediaMarkt to samobójstwo. Przepłacisz i to znacznie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Przy tej kwocie nie wystarczy Ci nawet na body i tę Sigmę... Pozostaje zestaw z 18-55 IS.
Polar, czy tym bardziej UV, to na razie zbędny wydatek. Karta jest konieczna... :twisted:

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   Re: Canon 450D, ale co dalej: jaki obiektyw (portret, macro)

bbeeaa napisał/a:
Oczywiście jeszcze nie kupiłam aparatu a dziś jestem zdecydowana na lustrzankę. Tak więc Canon 450D, ale jaki obiektyw na początek? Najbardziej zależy mi na fotografowaniu martwej natury, ludzi i makro.
Zakładam jeszcze drugą alternatywę, mniejszy wydatek i zakup Nikona D40, może D40X, ale i tu nie wiem jaki dać obiektyw?
-Pomożecie?

-Pomożemy :smile:

Za 2500 zł spokojnie kupisz gdzieś D60 oraz Sigmę 17-70 HSM (z silnikiem) w Saturnie za 999zł. A za nieco więcej nawet D80.

bbeeaa 
Entuzjasta

Dobrze. Nikon D60 + Sigma 17-70 HSM.
Ale może, skoro ograniczam się do 2500, co oznacza, że nie kupię wymarzonego EOSa 450D czy Nikona D80, to nie ma co brać Nikona D60, tylko zejść nawet do D40 lub D40X? Finansowo będzie jeszcze lżej. No chyba, że przekonacie mnie konkretnymi argumentami
w stylu: Bierz D60, bo po pierwsze...., po drugie... itd.

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 21:31 ]
Albo na razie 450D z kitowym obiektywem i długo, długo, długo żadnych innych szkieł. Cholera!

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 21:35 ]
Ratunku! Nie chcę znów wracać do opcji - Fuji S9600.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Finansowo nie będzie lżej bo D60 kosztuje 13xx zł. D40 nie warto z powodu mało mpix i różnicy cenowej (11xx z kitem bez VR) a D40x - prawie to samo co D60 jest od niego droższy. Więc z tych trzech D60. Myślę, że jak kupisz Canona 450d z kitem IS to też nie będziesz narzekać....przez jakiś czas :mrgreen:

P_M_ 
Maniak

Ja kupilbym jednak d80 i sigme 17-70HSM. Warto.
A jak nie to d60 i ta sigma. Fotki takie same beda, tylko wygodny miej.

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Dziękuję
Wchodzę na ceneo.

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2008 19:31 ]
Czy to D60 jest dużo mniej wygodne niż D80?

Najbardziej podoba mi się zestaw: 450D + Sigma 17-70. W zestawie z D60 ma być S...17-70HSM z silnikiem. Czy do 450D też ma mieć silnik, HSM?
Jeśli nie (domyślam się, że nie) to doprecyzujcie jaki ma być dokładnie do 450D i z góry dziękuję.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

poprawka d40x nieco staniał i trochę się zmieniły relacje. w zestawach z kitem bez VR d40x jest nieco tańszy.

Sigma 17-70 z mocowaniem Canona nie ma silnika. Tylko w wersji do Nikona ma (HSM)

Przejdź się do sklepu i wymacaj d60 i d80 i oceń który lepiej w łapie leży. Jak na swój rozmiar d60 jest zatrważająco (pozytywnie) wygodny, ale jest mniejszy od d80 i ten rozmiar sprawia, że jak robisz zdjęcia i patrzysz przez wizjer to odnosisz wrażenie że robisz zdjęcia przez kompakta (przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem)

bbeeaa 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

"Przejdź się do sklepu i wymacaj d60 i d80 " - łatwo powiedzieć, gorzej zrealizować, bo mieszkam "daleko od szosy" a poza tym nie znam się na fotografii (jeszcze), dlatego każdorazowo proszę o konkretną i doprecyzowaną podpowiedź i dokładny opis zestawu, bez względu na to, na który się zdecyduję. Opieram się wyłącznie na Waszych opiniach, może jeszcze raz podajcie mi, jak skompletować (co dodać do określonego korpusu, by w miarę możliwości spełniał moje oczekiwania, a przypomnę, że najbardziej zależy mi na portrecie, martwej naturze, makrowaniu i ... na jakości zdjęć).
Tak więc, zależnie od ceny, zdecyduję się na korpus i obiektyw, których ogóla cena zmieści się jednak w granicach 2500zł.
Biorę pod uwagę body: Nikon D40 lud D40X (może D80), Canon EOS 450D albo starszy model. Najbardziej podoba mi się 450D - na podstawie opisów.

PS Wiem, że już to przerabialiśmy, ale zróbmy takie małe podsumowanko

MC 

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

D40 i D40x odrzucamy na wstepie.
D80-dobrze sie trzyma, ale to juz starsza konstrukcja i szumi na wyzszych ISO.
450D - mniejszy (gorzej sie trzyma), ale ma matryce CMOS (mniejsze szumy) i bajery typu LV.
Ja bym bral 450D.

Odpowiedz do tematu