Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 14 Maj, 2008 Przed zakupem Canona 400D
Witam! To mój pierwszy post na forum ale myślę że nie ostatni
Otóż namówiłem dziewczynę na lustrzankę i jej wybór padł na 400D i zrodziła sie mała garść pytań jaki obiektyw wybrać Kitowy czy 18-55 IS ? znalazłem na skąpcu.pl za 450zł(http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?idr=1&idp=0&oper=3&list=1&id=661) wiec body + ten IS wychodzi niedrogo, ja sam planuje zakup za jakieś dwa miesiące canona 40D, czy będę mógł wymieniać obiektyw i kartę między nimi?
Za pomoc z góry dziękuje:)
Canon 40 D to bardzo dobre body dlatego z kitem canona tego niewykorzystasz. Jeśli dziewczyna kupuje 400D to niech kupi do tego Tamrona 17-50 / 2.8. Kiedy będziesz miał już 40D zwędziesz jej Tamiego i po sprawie
Obiektywy możesz wymieniać bez problemu między aparatami tego samego producenta bo mają to samo mocowanie. Z kartami zależy to też od modelu aparatu , ale zarówno 400D jak i 40 D mają SD więc kupisz jakieś szybkie np. 4 GB EXTREME III i będzie wszystko śmigało.
Tamron ma bardzo dobre światło i różnica jest niebagatelna w porównaniu z kitem np 18-55 IS .Stabilizacją obrazu się nie sugeruj bo światło i tak Ci to wynagrodzi. Oczywiście różnica nie tylko w jasności ale więcej przeczytasz tutaj :
zarówno 400D jak i 40 D mają SD więc kupisz jakieś szybkie np. 4 GB EXTREME III i będzie wszystko śmigało.
400D i 40D mają karty CompactFlash (CF), 450D ma SecureDigital (SD)... co do szybkości zapisu to do 400D wystarczy nawet SanDisk Ultra II , dla 40D już może być za wolny.
W3rlock napisał/a:
Witam! To mój pierwszy post na forum ale myślę że nie ostatni
Otóż namówiłem dziewczynę na lustrzankę i jej wybór padł na 400D i zrodziła sie mała garść pytań jaki obiektyw wybrać Kitowy czy 18-55 IS ? znalazłem na skąpcu.pl za 450zł(http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?idr=1&idp=0&oper=3&list=1&id=661) wiec body + ten IS wychodzi niedrogo, ja sam planuje zakup za jakieś dwa miesiące canona 40D, czy będę mógł wymieniać obiektyw i kartę między nimi?
Za pomoc z góry dziękuje:)
na podmianę 18-55, w tych cenach to moim zdaniem tylko Canon 50/1.8mm za jakieś 350 zł i zbierać na co najmniej takiego Tamrona 17-50/2.8
18-55 nie zachwyca, ale zdjęcia robić można - 50/1.8 to świetne szkło za małe pieniądze, optycznie niebo lepsze od kit'a.
No stałka 50mm 1.8 to bardzo dobre tanie szkło. Prawdą jest ,że solidnością nie zachwyca ale za takie pieniądze na prawdę warto. Tylko ,że jeśli będzie to 1 szkło kolegi to coś szerokiego też by się przydało i sama stałka 50mm jako jedyno szkło w zestawie to stanowczno za mało.
Może warto kupić tego kita i zawsze wtedy ma się ten w miarę szeroki kąt .
Napisz co chcesz głównie fotografować na początek to łatwiej będzie coś doradzić ?
Canon 400D + Tamron 17-50/2,8 polecam! Bardzo dobre szkło podstawowe na początek! Do 40D kupisz coś dłuższego i będziecie mogli się swobodnie wymieniać wedle potrzeby!
Napisz co chcesz głównie fotografować na początek to łatwiej będzie coś doradzić ?
Na początek to raczej wszystko dziewczyna chce dopiero wkroczyć z canon s3 w bardziej profesjonalną fotografie więc sama musi odkryć co będzie jej pasowało (z małą przewagą pozowanych zdjęć twarzy - makijażu/wizażu/fryzur + ludzie na mieście ich style ubrania i takie tam ...... ) dlatego myślałem o czymś podstawowym jak ten Kit albo obiektyw 18-55 IS
Tym bardziej polecam Tamrona na początek. Dobre jasne szkło, w miarę szeroki kąt, może nie najszybszy i najcichszy IS, ale przecież nie do sportowych zdjęć! Co najważniejsze przyda się później i Tobie do 40D!
Kit jest, jak się go pozna, tylko kulą u nogi. Szkoda zmieniać, bo przecież jest i człowiek tak się z nim później męczy z jego wadami!
Pragnę zauważyć, że bardzo ciężko jest kupić dobrego tamrona z mocowaniem canona. Sam sprawidzilem 3 obiektywy i wkońcu zrezygnowałem z tamrona 17-50 do mojego canona 450D, gdyż z każdym z testowanych obiektywów było coś nie tak.
Może to jakaś felerna partia była. Ja i tak bym polecał Tamrona 17-50. Obiektyw sobie sprawdzisz przed zakupem i nie będzie niespodzianek. Rozwiązaniem może być także kit 18-55 + c 50 1.4
Przedział cenowy będzie podobny jak ten przy kupnie tamrona a światło do portretów świetne. Bokeh przy tym szkle bardzo mi się podoba więc tak jak pisałeś do fotografowania ludzi na mieście i portretów będzie ok.
Na Twoim miejscu jednak i tak wybrałbym Tamrona a ta propozycja to tak tylko dla urozmaicenia .
Jeśli chcesz pracować w RAW to bierz minimum 4GB! Przy ciekawej sesji zapełnisz ją moment! Do JPG też radziłbym 4GB! Lepiej mieć jakiś zapasik! Nie zawsze można od razu zrzucić zdjęcia na komputer!
[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 07:29 ]
Tamrona wcale nie jest ciężko kupić. To popularny obiektyw i jest dostępny od ręki w wielu miejscach. Możesz albo wydrukowac sobie test FF/BF i zrobić go w sklepie przed zakupem. Możesz też kupić obiektyw u Cichego - on deklaruje, że sprawdza każdy i gdyby coś było nie tak to na pewno wymieni na inny, żeby nie stracić marki!
Ja swojego kupiłem w ciemno i wszystko gra!
[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 07:36 ]
Stałka to bardzo dobry obiektyw, ale ma swoje ograniczenia. Raczej nie nada się jako obiektyw podstawowy. Dodatkowo jak najbardziej!
dałem sie namówić i tamron z 400d w drodze mam jeszcze 2 pytania: pierwsze co do karty : Sandisk CompactFlash Extreme III 4GB czy taka jest okej ? szybkość zapisu i odczytu 30mb/s albo 20 ;> a drugie to co jeszcze potrzeba by było dokupić żeby w pełni się cieszyć aparatem )) np filtr UV?
[edit] tak mi przyszła mała refleksja:) czy jak za te już niecałe 2 miesiące zwędzę jej tamrona to może wziąć jej kita tego IS on chyba nowy jest z 450? bo później będzie płacz, że nie ma czym zdjęć robić ?
Taka karta sprawdza się najlepiej! Jest wystarczająco szybka i pojemna, nawet jeżeli będziesz zapisywał w RAW.
Filtr UV też bywa przydatny. Nie jest to wielki wydatek, więc można się rzucić. Filtra nie zakładaj kiedy szczególnie zależy Ci na zdjęciu, bo niestety ma on minimalny wpływ na zdjęcia, głównie na bokeh. Jest za to doskonałym zabezpieczeniem przed mechanicznymi uszkodzeniami obiektywu.
Polecam Hoya HMC szary. Wypadkowa ceny i jakości! I uważaj, żeby go nie usyfić, bo fatalnie się czyści!
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 16 Maj, 2008
arietiss napisał/a:
głównie na bokeh.
UV zazwyczaj ma marginalny wpływ na bokeh, chyba że mamy do czynienia z UVką komora Zazwyczaj to szkiełko, będąc szkiełkiem, ma wpływ na bliki i flary (jak ich nie ma, to z uv zaczynają być; jak są, to z uv są większe).
Tak, własnie chodziło mi głównie o "światełka" w bokeh.
Wpływ niewielki, ale zawsze! Nawet MM wypowiadał się, że jeśli zależy mu bardzo na zdjęciach to nie zakłada...
Ale plusy przeważają minusy i warto go mieć zdecydowanie!
[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 10:19 ]
Wojtek86 napisał/a:
Pragnę zauważyć, że bardzo ciężko jest kupić dobrego tamrona z mocowaniem canona. Sam sprawidzilem 3 obiektywy i wkońcu zrezygnowałem z tamrona 17-50 do mojego canona 450D, gdyż z każdym z testowanych obiektywów było coś nie tak.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10