Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie. To mój pierwszy post i prosiłbym Was, drodzy forumowicze a małą rade, a mianowicie stoję przed dylematem który z wymienionych aparatów zakupic i z jakim systemem związać się na długie lata.
Mam zamiar ściągnąć sobie aparat z USA i podpierając sie wielogodzinnymi analizami poprzednich postów oraz testami aparatów jak i obiektywów przez Optyczne.pl stworzyłem kilka zestawów:
Aparat : Nikon D300, 12.3 Megapixel, SLR 1016$
Obiektyw: Nikon AF-S 18-55mm f/3.5 - 5.6 G DX VR 88$
Nikon AF 18-70mm f/3.5 - 4.5 DX ED IF 200$
Nikon AF 50mm f/1.8 D 98$
Nikon AF 50mm f/1.4 D 243$
Lampa: Nikon SB-600 170$
Aparat: Canon EOS 40D, 10.1 Megapixel, SLR 700$
Obiektyw: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS 91$
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM 300$
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS 233$
Canon EF 50mm f/1.8 II 81$
Canon EF 50mm f/1.4 USM 243$
Lampa: Canon 430EX Speedlite E-TTL II 221$
Mam do wydania max 1500$, a moje zainteresowania to portrety, krajobrazy i w przyszłym roku szykuje sie wesele w rodzinie to chciałbym tez popstrykać troche ślubnych fotek, Teraz chciałbym kupić dobre body zeby go juz nie zmieniać i jakieś krótkie szkiełko a w przyszłym roku jakiegoś zooma. Wolałbym kupować szkła danego producenta bo nie bede mógł przetestować szkieł innych firm czy będą idealnie ostrzyć dlatego chce uniknąć kłopotów z kalibracja, a sprzętu już nie będe mógł oddać.
Obecnie używałem Fuji S5500 na manualu, tzn przeważnie na trybie przysłony i zastanawiam sie czy dam sobie rade z D300. Prosiłbym o jakieś sugestie. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Radę sobie z D 300 dasz tak samo jak z każdym innym aparatem trzeba się przyzwyczaić trochę poczytać instrukcję i już.
Doradzę Ci coś w moim systemie :
40D + C 17-85 + C 50 /1.4 + C 580 EX II
Pierwsze szkło to uniwersalny zoom który się nada w miare do krajobrazów oraz do pstrykania wesel z lampą w nie najciemniejszych pomieszczeniach. Druga stałka z dobrym światłem do portretów będzie ok. Przy lampie lepiej dołożyć do 580 EX II bo różnica cenowa wcale nie jest wielka.
Odnośnie tych zestawów co napisałeś to nie ma sensu kupować 50.mm 1.8 i 1.4 !Z tego co napisałeś to tele nie jest Ci na razie bardzo potrzebne więc kupisz je jak dozbierasz trochę kasy. Dla mnie taki zestaw przy tym budżecie i tym co napisałeś jest optymalny chociaż sam kupiłbym na początek samo body + jedno dobre szkło.
Hehe, moze troche uściśle, nie chce tego wszystkiego kupować co jest w tych zestawach tylko podałem z czego moge wybierać tak zeby zamknąć sie w tych 1500$ i wolałem podac różne modele np. te 50mm ze światłem 1.4 i 1.8 i czy właśnie opłaca sie pakowac większą kase w szkło o troszke lepszym świetle czy lepiej kupić gorsze i np. lampe do tego czy coś takiego. Pozdrawiam
Na to pytanie musisz sobie odpowiedzieć sam czy warto. Ja bym 50/1.8 nie kupił bo wolę dołożyć i mieć obiektyw który nie rozpadnie się po roku uzytkowania. Wersja 1.8 jest słabo wykonana. Dodatkowo samo światło 1.4 daje większe możliwości jeśli się wie jak z tego korzystać. Na lampie tak jak pisałem warto dołożyć bo teraz ceny są takie ,że 430 EX II różni się cenowo od 580 EX II bardzo nie wiele.
Planujesz dokupienie jakiś innych szkieł w najbliższym czasie? Czy to co teraz kupisz ma wystarczyć?
Zooma na pewno kupie tylko, ze najprędzej w przyszłym roku w zależności jak bedzie wyglądać portfel Bo jeszcze sie zastanawiałem nad szkłem Canona 17-40 f/4 L bo widze ze ok 600$ sti to bym sie zmiescil kwotowo ale raczej nic juz bym nie kupił do tego, czyli Body + 17-40, ale powiedzcie jak to jest z takimi szkłami bo one są robione pod FF a czy to nic nie przeszkadza na tych aparatach z cropem?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sob 26 Lip, 2008
getfunfell, a gdzie w takich cenach kupujesz body? 40d za 700$?
narazie średnią sobie wyciagam z porównywarek cenowych, znajomy ma w tygodniu poszukać na miejscu i dokładnie powiedzieć co i za ile dlatego chce sie tez dowiedzieć czego ma szukać
krisv740 [Usunięty]
getfunfell, abyś się kolego nie zdziwił
byłeś na tej stronie? spr.ceny. a jestes pewien że to nowy a nie refurb? popatrz na b&hphoto. jeden z najbardziej uznanych i cenionych sklepów lub adorama. żebys sie nie przejechał z takim szukaniem i kupowaniem. tu nie ma miejsca imho na eksperymenty. łatwo sprzetu nie wymienisz z za kałuzy
body w chwili obecnej staniało, ale nikt za darmo nawet w usa nie odda. 40d kosztuje ok. 1000$ i kropka. z 28-135is usm możesz mieć za 1300$ - http://www.bhphotovideo.c...al_Cameras.html jeśli chcesz dochodzić do wszystkiego powoli to to jest dobry zakup, albo ew. z 17-40 (ok.1500$)jeśli myslisz o dobrych szkłach na długo
Jeśli masz do wydania 1500$ to D300 nowego za tą kwotę teraz nie kupisz. Nowe body to wydatek ok 1600$. Polecam więc zastanowić się bardziej nad Canonem.
krisv740 [Usunięty]
getfunfell, z zasady nie ukierunkowuje nikogo w jego dążeniach do "oszczędności" ale radzę ci przeczytaj opinie z : http://www.resellerrating...y_Photo#reviews
i przemyśl mój poprzedni post sklepy dobre i złe rozróżnia róznica ceny dobry sklep nie zejdzie 20% z ceny ot tak. zły chce czymś ściągnąć klienta. zastanów sie i patrz na ceny w dobrych sklepach. to moja rada dla ciebie aby twoja "przygoda z fotografią" nie rozpoczęłą się od zgrzytu zębów w czasie zakupu
Ja nie bede kupowac z tych sklepów internetowych, poprosze znajomego zeby sie przeszedł po normalnych sklepach w swojej okolicy i stamtąd mi kupi, dlatego dokładne ceny bede zna w przeciągu tygodnia, a tymi cenami sie posiłkowałem na co moge liczyc. Dlatego też chciałem zasięgną rady w co sie zaopatrzy lepiej i konkretnie zeby jakiego sprzetu szukał. Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 26 Lip, 2008 20:20 ]
Czyli polecacie zestaw Canon 40d + 17-85 + 50mm 1.4 jak zmieszcze sie w kwocie?
Ha! Kolega, ja takie katusze z zakupami w USa przeżywałem właśnie od marca do czerwca. Mam kolegę w USA, który w czerwcu przejeżdżał do Polski, więc zaczeliśmy się rozglądać za lustrzanką, bo ceny za oceanem czasem nawet 50% taniej.
No i oczywiście wypatrzyliśmy sobie "chińczyka" za 629$.
http://www.lensesnmore.co...roduct_id=13317
Cały wic polega na tym, że kupujesz za tą cenę:
* body z deklem
* skrawek papieru zadrukowany chińskimi znaczkami
* pudełko z szarej tektury
Żadnych kabli, instrukcji, pamięci, baterii, ładowarek, płyt CD, etc..
Mnie to odpowiadało, bo część rzeczy już miałem, a instrukcje to sobie z netu ściągnąłem. Zamówiliśmy aparat w Sonic Cameras.com razem z obiektywem 17-40. Minęły 2 tygodnie i napisali że są wysprzedani. Proponują poczekanie kolejnych 6-8 tygodni, a na razie anulują zamówienie. Ok, to czekamy, ale na wszelki wypadek szukamy gdzie indziej w podobnej cenie (500-700$ body). To gdzie indziej to m.in.: Lenses 'n' more, razzphoto i jeszcze kilka mniejszych. Zawsze scenariusz był ten sam - sorry kolego, ale jesteśmy wysprzedani, może poczekasz?
W końcu podwyższyłem budżet zestawu licząc się z wydaniem ok 1000$ za samo body i dopiero taka cena sprawiła, że aparaty nagle stały się dostępne. Kupiliśmy tu:
http://www.fotoconnection...slr-camera.html
I raczej nie licz na to, że kupisz aparat, za cenę jaką widzisz na ekranie. Wersja bez gwarancji nie była dostępna, a za ten kwitek, którym w Polsce możesz się podetrzeć przyjdzie Ci zapłacić 197$. Cena body wzrasta spokojnie do 946$ i za te pieniądze możesz go dostać. Ogólnie mogę polecić ten sklep, bo przynajmniej jest z nimi jakiś kontakt. Obiektywu już nie mieli (tzn. mieli, ale "za pare tygodni") więc kupiliśmy na ebayu.
Generalnie jak chcesz kupić sprzęt w USA to najpierw sprawdź na ebayu po ile on średnio chodzi (nówki w opcji "buy now") a kupując w necie możesz liczyć na 5-10% taniej. Lepiej już nie będzie - jak jest lepiej to jest oszustwo.
Ja się w 1600$ zmieściłem z 40D i 17-40, ale było to zmieszczenie się "na styk". O D300 w tej cenie możesz zapomnieć nawet w USA, chyba że bez obiektywu. To będzie dobry interes, pod warunkiem że w Polsce wydasz drugie tyle na obiektyw.
Decyzja należy do Ciebie, ale jeśli chcesz jakiejś rady ode mnie to:
- Jeśli kumpel przywozi Ci aparat do Polski i ma wyznaczony przylot to radzę zagęścić ruchy i to znacznie. Cała operacja mnie zajeła kwartał.
- Nie wierz w to co widzisz jako ofertę sklepu. To nie UE z milardem zakazów i regulacji w handlu, tylko USA - tu się klienta łowi jak rybę, a jak nie chce połknąć haczyka, to się wpuszcza kable z prądem w wode, albo wrzuca dynamit do jeziorka. I już jesteś ich.
- A już zwłaszcza nie wierz wyszukiwarkom typu shopcartusa.com. I tak kupisz gdzie indziej 40% drożej i jeszcze będziesz się cieszył.
Życzę powodzenia!
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 28 Lip, 2008
Baku, nie jest do końca tak jak piszesz. popatrz na to co się dzieje w polsce.
ogólna zasada jest taka: cena musi być realna aby była prawdziwa. niechcesz mieć kłopotów kupuj w dobrych sklepach. może nie zaoszczędzisz za dużo, ale na pewno nie stracisz.
No tak, u nas też kantują.
Celowo użyłem dość dosadnej metafory, by uzmysłowić getfunfellowi niebezpieczeństwo jakie nań czyha. Ja nieomal nie spadłem z krzesła jak mi kolega napisał:
"Jest dobrze. Mamy 40D za 540$ i 17-40 520$, w sumie 1060$". Szybko przeliczyłem na nasze i poczułem się jakbym wygrał na loterii. Później było już tylko gorzej - bolesny kontakt z rzeczywistością i w sumie 1600$. Ale to i tak taniej (o 1/3) niż gdybym kupował w Polsce.
A kupowanie w dobrych sklepach? Soniccameras mają dobrą opinię, ale nie ma cudów. Za półdarmo nikt nie da, a z witryn krzyczą towary których nigdy nie kupisz za podane ceny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10