Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teleobiektyw do Canona 1000D/1100D/500D/550D itd.
Autor Wiadomość
infinity 
Nowy

Wysłany: Wto 09 Sie, 2011   Teleobiektyw do Canona 1000D/1100D/500D/550D itd.

Witam, chciałabym się dowiedzieć co myślicie na temat Canona 1100D w połączeniu z Tamronem 70-300 ?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 27 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 14 Sie, 2011   

Którym Tamkiem 70-300?

Generalnie to... nic nie myślę... Obiektyw jak obiektyw - po dokręceniu umożliwi robienie zdjęć z jakimś tam przybliżeniem....

jarooo2 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   Teleobiektyw do Canona 1000D/1100D

Witam. Potrzebuję fachowej porady dotyczącej obiektywu. Chcę zakupić teleobiektyw jako uzupełnienie obiektywu 18-55. Od razu zaznaczę, że jestem amatorem i zazwyczaj używam aparatu korzystając z programów tematycznych. Do wyboru mam 3 obiektywy:
1. CANON EF-S 55-250mm f4-5.6 IS (lub IS II)
2. CANON EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS
3. Canon EF-S 18-135 mm f3.5-5.6 IS
I jeszcze jedno pytanie. Jeśli obiektyw ma zakres ogniskowych od 18 do 200mm i przysłonę f/3.5- 5.6 to oznacza to że dla ogniskowej 18mm przysłona min to f/3.5 i zwiększa się proporcjonalnie aż do f/5.6 dla ogniskowej 200mm?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Jarek.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 18 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

Cytat:

Stanowczo odradzam.
jarooo2 napisał/a:

W zasadzie część ogniskowych pokrywa się z kitem, ale z tych przedstawionych, to chyba najlepszy wybór.
jarooo2 napisał/a:
1. CANON EF-S 55-250mm f4-5.6 IS (lub IS II

Nie wolałbyś dołożyć i kupić używaną "elkę dla ubogich", czyli 70-200 f4 L?

kozidron
[Usunięty]

jarooo2 napisał/a:
przysłonę f/3.5- 5.6 to oznacza to że dla ogniskowej 18mm przysłona min to f/3.5 i zwiększa się proporcjonalnie aż do f/5.6 dla ogniskowej 200mm?

Generalnie dobrze rozumujesz, tylko żeby doprecyzować zmienia się skokowo od odpowiednich ogniskowych.

jarooo2 
Nowy

kozidron napisał/a:

Generalnie dobrze rozumujesz, tylko żeby doprecyzować zmienia się skokowo od odpowiednich ogniskowych.

Czyli wymienione przeze mnie obiektywy jasnością jakoś drastycznie od siebie nie odbiegają, można powiedzieć, że są porównywalne?
Czy warto w takim razie kupować 18-135 skoro za jakieś 300zł mniej mam 55-250 z większym zakresem ogniskowych? No chyba że jakiś inny argument przemawia za takim wyborem?

maput 
Optyczny

kozidron napisał/a:
jarooo2 napisał/a:
przysłonę f/3.5- 5.6 to oznacza to że dla ogniskowej 18mm przysłona min to f/3.5 i zwiększa się proporcjonalnie aż do f/5.6 dla ogniskowej 200mm?

Poza tym nie jest powiedziane że dla ogniskowej w środku zakresu jasność będzie również w środku zakresu. Raczej nie będzie...

Jivul 
Bywalec

A zastanawiałem się jak to jest... fakt - body co jakąś ogniskową pokazuje kolejne liczby przysłony, ale czy to nie jest jakieś uproszczenie rzeczywistej sytuacji?

moje (nie)rozumowanie:

Zwiększam ogniskową i w jakimś zakresie mam stałe światło... więc żeby mieć 3.5 na ogniskowych powiedźmy od 18-39mm to wykorzystywane pole soczewki musiałoby się płynnie zwiększać między 18 a 39mm, a potem nagle z 39 na 40 mm skok na 4.0 więc nagle używamy dużo mniejszej powierzchni soczewki niż na 39mm ??

Raczej bym się skłaniał ku temu że to są wartości "mniej-więcej" i tak na prawdę przesłona zmienia się w sposób płynny (niekoniecznie proporcjonalny, raczej rosnący nieliniowo), a kiedy wartość zbliży się do kwantu wartości przysłony, to body to sygnalizuje zmianą. Przy wachaniach "rzeczywistej" przysłony o 1/3 czy ileś tam działki, i tym samym czasie/iso nie powinno być to chyba bardzo widoczne na zdjęciach... ??

Eh, w sumie to chyba można zrobić test - zrobić fotkę na początku i końcu zakresu jednej wartości przysłony (przy stałych innych nastawach) i porównać poziom naświetlenia.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jivul napisał/a:
Raczej bym się skłaniał ku temu że to są wartości "mniej-więcej" i tak na prawdę przesłona zmienia się w sposób płynny (niekoniecznie proporcjonalny, raczej rosnący nieliniowo), a kiedy wartość zbliży się do kwantu wartości przysłony, to body to sygnalizuje zmianą
I tak dokładnie jest. A skok liczby przesłony jaki widzisz zależy od tego jak pucha pokazuje: co 1, 1/2 lub 1/3 EV.
Jivul napisał/a:
Przy wachaniach "rzeczywistej" przysłony o 1/3 czy ileś tam działki, i tym samym czasie/iso nie powinno być to chyba bardzo widoczne na zdjęciach... ??
1/3 może być w specyficznych sytuacjach widoczna, ale 1/6 już nie za bardzo ;)
Jivul napisał/a:
w sumie to chyba można zrobić test - zrobić fotkę na początku i końcu zakresu jednej wartości przysłony (przy stałych innych nastawach) i porównać poziom naświetlenia.
Jak masz czas i Ci się nudzi...

Jivul 
Bywalec

Hmm... no właśnie "zrobiłem", zachowując prawie wszystkie zasady testowania, ale na końcu pomyślałem że na różnych ogniskowych trzeba by ustawiać aparat żeby obejmować dokładnie ten sam kadr, a tego już mi się nie chce robić :P

jarooo2 
Nowy

No dobra to kwestię przysłony mamy rozwiązaną (nawet jeśli nie do końca kumam o co chodzi). A co powiecie na temat wyżej wymienionych obiektywów?

kozidron
[Usunięty]

jarooo2 napisał/a:
A co powiecie na temat wyżej wymienionych obiektywów?

żebyś sobie kupił eLę 70-200/4.0 canona, nawet uzywana posłuzy dłużej i jest lepsza od tych plastików, które wymieniłeś :wink:

jarooo2 
Nowy

kozidron napisał/a:
jarooo2 napisał/a:
A co powiecie na temat wyżej wymienionych obiektywów?

żebyś sobie kupił eLę 70-200/4.0 canona, nawet uzywana posłuzy dłużej i jest lepsza od tych plastików, które wymieniłeś :wink:

No to juz wiem. A jakbyśmy odrzucili tą elkę z różnych względów- powiedzmy że lubię plastik :) to co wybrać?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Cytat:
A jakbyśmy odrzucili tą elkę z różnych względów- powiedzmy że lubię plastik to co wybrać?

EF-S55-250IS :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jarooo2 napisał/a:
A jakbyśmy odrzucili tą elkę z różnych względów- powiedzmy że lubię plastik :) to co wybrać?
No to będzie tak:
Cytat:
Chcę zakupić teleobiektyw jako uzupełnienie obiektywu 18-55.
/.../
1. CANON EF-S 55-250mm f4-5.6 IS (lub IS II)

Czyli... 18-55-250 ;)

Odpowiedz do tematu