Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012 Teleobiektyw do Canona 1000D/1100D
Witam. Potrzebuję fachowej porady dotyczącej obiektywu. Chcę zakupić teleobiektyw jako uzupełnienie obiektywu 18-55. Od razu zaznaczę, że jestem amatorem i zazwyczaj używam aparatu korzystając z programów tematycznych. Do wyboru mam 3 obiektywy:
1. CANON EF-S 55-250mm f4-5.6 IS (lub IS II)
2. CANON EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS
3. Canon EF-S 18-135 mm f3.5-5.6 IS
I jeszcze jedno pytanie. Jeśli obiektyw ma zakres ogniskowych od 18 do 200mm i przysłonę f/3.5- 5.6 to oznacza to że dla ogniskowej 18mm przysłona min to f/3.5 i zwiększa się proporcjonalnie aż do f/5.6 dla ogniskowej 200mm?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Jarek.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 18 Cze, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Generalnie dobrze rozumujesz, tylko żeby doprecyzować zmienia się skokowo od odpowiednich ogniskowych.
Czyli wymienione przeze mnie obiektywy jasnością jakoś drastycznie od siebie nie odbiegają, można powiedzieć, że są porównywalne?
Czy warto w takim razie kupować 18-135 skoro za jakieś 300zł mniej mam 55-250 z większym zakresem ogniskowych? No chyba że jakiś inny argument przemawia za takim wyborem?
A zastanawiałem się jak to jest... fakt - body co jakąś ogniskową pokazuje kolejne liczby przysłony, ale czy to nie jest jakieś uproszczenie rzeczywistej sytuacji?
moje (nie)rozumowanie:
Zwiększam ogniskową i w jakimś zakresie mam stałe światło... więc żeby mieć 3.5 na ogniskowych powiedźmy od 18-39mm to wykorzystywane pole soczewki musiałoby się płynnie zwiększać między 18 a 39mm, a potem nagle z 39 na 40 mm skok na 4.0 więc nagle używamy dużo mniejszej powierzchni soczewki niż na 39mm ??
Raczej bym się skłaniał ku temu że to są wartości "mniej-więcej" i tak na prawdę przesłona zmienia się w sposób płynny (niekoniecznie proporcjonalny, raczej rosnący nieliniowo), a kiedy wartość zbliży się do kwantu wartości przysłony, to body to sygnalizuje zmianą. Przy wachaniach "rzeczywistej" przysłony o 1/3 czy ileś tam działki, i tym samym czasie/iso nie powinno być to chyba bardzo widoczne na zdjęciach... ??
Eh, w sumie to chyba można zrobić test - zrobić fotkę na początku i końcu zakresu jednej wartości przysłony (przy stałych innych nastawach) i porównać poziom naświetlenia.
Raczej bym się skłaniał ku temu że to są wartości "mniej-więcej" i tak na prawdę przesłona zmienia się w sposób płynny (niekoniecznie proporcjonalny, raczej rosnący nieliniowo), a kiedy wartość zbliży się do kwantu wartości przysłony, to body to sygnalizuje zmianą
I tak dokładnie jest. A skok liczby przesłony jaki widzisz zależy od tego jak pucha pokazuje: co 1, 1/2 lub 1/3 EV.
Jivul napisał/a:
Przy wachaniach "rzeczywistej" przysłony o 1/3 czy ileś tam działki, i tym samym czasie/iso nie powinno być to chyba bardzo widoczne na zdjęciach... ??
1/3 może być w specyficznych sytuacjach widoczna, ale 1/6 już nie za bardzo
Jivul napisał/a:
w sumie to chyba można zrobić test - zrobić fotkę na początku i końcu zakresu jednej wartości przysłony (przy stałych innych nastawach) i porównać poziom naświetlenia.
Hmm... no właśnie "zrobiłem", zachowując prawie wszystkie zasady testowania, ale na końcu pomyślałem że na różnych ogniskowych trzeba by ustawiać aparat żeby obejmować dokładnie ten sam kadr, a tego już mi się nie chce robić
A jakbyśmy odrzucili tą elkę z różnych względów- powiedzmy że lubię plastik to co wybrać?
No to będzie tak:
Cytat:
Chcę zakupić teleobiektyw jako uzupełnienie obiektywu 18-55.
/.../
1. CANON EF-S55-250mm f4-5.6 IS (lub IS II)
2. CANON EF-S 18-200mm f3.5-5.6 IS
3. Canon EF-S 18-135 mm f3.5-5.6 IS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,36 sekundy. Zapytań do SQL: 16