Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008 Lustrzanka cyfrowa - zdjecia w ruchu
Witam
Prosze o rade, mam nadzieje ze sie nie powtarzam, potrzebuje aparat zeby robic zdjecia psow na wystawach. Czyli potrzebuje fotografowac psy w ruchu. Z daleka, bo ringi wystawowe sa duze,w halach slabo oswietlonych ale tez na powietrzu, w sloncu.
Chcialabym wydac nie wiecej niz 2500 zl.
Carolina, będziesz potrzebowała aparatu z przyzwoitym autofocusem i najlepiej takiego, w którym wysokie czułości będą użyteczne.
Z aparatów, jakie możesz dostac za 2500 zł najlepiej spisałby się Canon 450D. Niestety pojawia się tu pewien problem. Do zdjęc w ciemnych pomieszczeniach będziesz potrzebowac jasnego obiektywu z szybkim autofocusem. Za takie szkła trzeba niestety zapłacic dużo więcej. Kitowy obiektyw tego Canona (a lepszego raczej nie dostaniesz w tej cenie) niespecjalnie się do takich zastosowań nadaje. Podobnie jest zresztą u konkurencji.
Pewnym wyjściem (choc półśrodkiem) byłoby dokupienie Canon 50 mm F/1.8
To jasne szkiełko, które dobrze sprawdziłoby się w słabym oświetleniu, a kosztuje ledwie 300 zł. Niestety nie imponuje solidnością, a i autofocus nie jest demonem szybkości.
Niestety obydwa obiektywy (dołączany w zestawie z aparatem i ta 50-tka) są za krótkie do robienia zdjęc z dużej odległości.
Żeby nabyc odpowiednie szkło musiałabyś prawdopodobnie oszczędzic na aparacie (wziąc tańsze body, na przykład Canona 400D lub 350D). Niestety nawet przyzwoite, tanie teleobiektywy nie są najlepszym pomysłem jeśli chodzi o ciemne pomieszczenia.
Ideałem byłby pewnie obiektyw rzędu 70-200 mm F/2.8, ale tu już na dobrą sprawę przekraczasz budżet przy samym obiektywie, nie wspominając już o aparacie.
Hmm....czyli nie moge miec wszystkiego....... nie uda mi sie bez dokupienia dodatkowego obiektywu? a takim standardowym obiektywem jaki jest w aparacie za ok 2500 z jakiej odleglosci zrobie dobre zdjecia w ruchu w zamknietym pomieszczeniu, dobrze w miare oswietlonym?
Monastor a co myslisz o sony R1? Czytalam o nim dobre opinie.
Carolina, to zależy jakie kadry masz na myśli. Żeby pies zajmował duży fragment kadru musiałabyś stac parę metrów od niego.
Taki obiektyw nie nada się za bardzo, głównie ze względu na to, że nie zbiera dośc światła. Taka 50-tka F/1.8 już powalczy, ale tylko jeśli chodzi o światło. Ogniskowa i AF to nie ta liga niestety.
Sony R1 to bardzo dobry aparat, ma też świetny obiektyw, ale nie wybrałbym go do tych zastosowań. Przede wszystkim dlatego, że nie da się w nim zmieniac szkieł. Zostajesz z taką optyką jaką masz, a do fotografii sportowej nie jest to najlepszy kandydat.
Fotografia sportu i ogólnie szybkiego ruchu, zwłaszcza w zamkniętych pomieszczeniach to trudna dziedzina. Wymaga niestety porządnego sprzętu. Duże znaczenie ma nie tylko obiektyw, ale też porządne body. Canon 40D nadałby się do tego bardzo dobrze. Ma o wiele lepszy autofocus, dysponuje wyższymi czułościami (co pozwala na skrócenie czasu ekspozycji i zamrożenie ruchu na zdjęciu), może zrobic więcej zdjęc w ciągu sekundy. Kosztuje też niestety koło 3000 zł.
Jedyne moje doświadczenia w fotografii sportowej są związane z piłką siatkową. Od wielkiej biedy mój Canon 400D zdaje egzamin, ale używam szkła o świetle F/2.8 i mam możliwośc podejscia bardzo blisko boiska (liga amatorska).
Jeśli takie zdjęcia, o jakich pisałaś mają byc priorytetem to poważnie zastanowiłbym się nad zaoszczędzeniem nieco większej kwoty.
Niestety za 2500 to niczego odpowiedniego nie dostaniesz. Tyle to kosztuje odpowiedni korpus a szkło minimum drugie tyle. Można kupić coś odpowiedniego, ale dystans dzielący Ciebie od fotografowanych obiektów będzie musiał być sporo krótszy.
Musze sie przyznac ze ja do tej pory zrobilam w sumie moze z 10 zdjec w zyciu, jedyne zdjecia jakie robie to zdjecia rentgenowskie bo jestem lek.wet. .........wiec czy warto tak inwestowac na samym poczatku? Czy bede w stanie sama nauczyc sie poslugiwac takim sprzetem. Obawiam sie ze zaiwestuje a potem bede wykorzystywac 10% mozliwosci takiego aparatu.
Monastor a czy do Canona 40D musze jeszcze dokupic obiektyw, czy jest w standardzie?
Ja proponuję właśnie Canona 40D. Do niego jakieś szkło 70-200, najlepiej ze światłem 2.8, od biedy może być tańsza L-ka 70-200/4. Oczywiście minimum nowy kit do zdjęć z bliska. Wyjdzie jak nic 5000 zł z kartami i torbą.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
Carolina, nauczyć , to na pewno ci sie uda. pytanie czy inwestycja tak jak napisał MM będzie dla Ciebie opłacalna? jeśli , jak piszesz, chcesz fotografować zwierzęta w ruchu, to szybki af był by bardzo przydatny. ta opcja to w canonie 40d. fotografowanie w halach, słabsze oświetlenie to konieczność dobrego, jasnego (szybkiego) obiektywu. w chwili obecnej możesz pomyslec o takim do canona z oferty sigmy , tamrona i canona (najdroższa opcja) . to by było odpowiedno: s 2800/t 2200/ c ok 4200(3200 w usa). sigma i canon szybkie af, tamron jasny, ale lekko wolniejszy af, bardzo dobry optycznie. podaję obiektywy w tym zakresie , bo najbardziej odpowiadają twoim zamierzeniom.
czy jest to opłacalne - sama musisz odpowiedzieć na to pytanie. kwota do wydania ok.5000pln?
co do obiektywów z aparatem , to 40d mozna kupic jako samo body, z kitem 17-85/28-135/lub ew. z innym (wiekszość w usa)
Kit to jest podstawowy obiektyw który można kupić przy tańszych korpusach za cenę niewiele wyższą niż sam korpus. Często jest "do kitu", więc pełni tylko rolę sprawdzenia czy działa aparat Jak ktoś jest tak początkujący jak Ty to zapewne może się w pierwszym momencie nawet spodobać.
Monaster czy dobrze rozumiem ze majac Canona 40 D + kid, to wtedy nie wykorzystuje wszystkich mozliwosci tego aparatu? Az sie prosi cos dokupic, tak? Jakiego typu zdjecia zrobie takim zestawem z kit'em?
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Sie, 2008
heding napisał/a:
MM napisał/a:
Kit to jest podstawowy obiektyw
wg mojej znajomości English kit to nie sam obiektyw, ale zestaw body+obiektyw...
no oczywiście masz rację
kit=zestaw
ale potocznie..........
[ Dodano: Nie 10 Sie, 2008 19:02 ] Carolina, a czy masz może jakiegoś znajomego który posiada jakąś lustrzankę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10