Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 450D, Canon 40D, Nikon D60 (D80), Sony A300?
Autor Wiadomość
Kriz 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008   Canon EOS 450D, Canon 40D, Nikon D60 (D80), Sony A300?

Witam serdecznie.
Po lekturze wielu tematów na forum oraz kilkunastu testów na stronie wyrobiłem już sobie jako taką opinię na temat tego, co wydaje mi się być dobrym zakupem, lecz jak znam życie, mogę być bardzo daleki od prawdy. Dlatego jako amator, aby uniknąć błędu, chciałbym poradzić się internatów starszych fotograficznym stażem w sprawie planowanego zakupu.

No więc, aby trzymać się wymogów forum...
1. Moje doświadczenie: tylko kompakty, podstawowa zabawa z ustawieniami manualnymi; zakup nowego sprzętu traktuję jednak jako okazję do zagłębienia się w tematykę fotografii pełną gębą.

2. Cel: Potrzebuję sprzętu do fotografii sportowej (głównie kolarstwo). Zdjęcia robione na kompaktach wychodziły niestety bardzo słabo. Zależy mi przede wszystkim na możliwości robienia zdjęć z stosunkowo dużych odległości oraz w ruchu (np z samochodu). Ważna byłaby także możliwość uchwycenia pierwszego planu (sportowca) w dużej ostrości przy jednoczesnym rozmytym tle (i na odwrót). Istotna jest dla mnie także możliwość zrobienia kilku zdjęć z rzędu w krótkim czasie (finisze wyścigów). Z tego co wyczytałem na forum, przydatne byłyby więc dość jasne szkła (zgadza się?).
Poza zdjęciami sportowymi aparat miałbym służyć także do zdjęć codziennych oraz nauki fotografii. Dużym plusem byłaby możliwość robienia interesujących zdjęć przyrody (zwłaszcza tej najmniejszej). Jeżeli nie zwiększałoby to zbytnio kosztów, przydatnym dodatkiem byłaby możliwość robienia zdjęć szerokokątnych (szczególnie tzw. rybie oko).

3. Na zakup całego zestawu (a myślę przynajmniej o body i dwóch podstawowych obiektywach) mogę wydać do około 2000-2400 zł. Przy czym zakup będzie prawie na pewno realizowany w Stanach (mam tam kogoś, kto będzie to dla mnie kupował, jednak jego wiedza na temat aparatów fotograficznych jest równie niewielka jak moja).

4. W przyszłości zamierzam rozwijać system, jednak nie wcześniej niż za 2 lata. Mam więc nadzieję, że obecnie dokonywany zakup, choć daleki od perfekcji, będzie aż nadto wystarczający dla początkującego amatora.

5. Co do body - po przeanalizowaniu Waszych opinii, testów itp zastanawiam się nad:
Canon EOS 450D - mój obecny faworyt
Canon EOS 40 D - niestety chyba za drogi jak na moje możliwości (nawet zakup z USA z dwoma obiektywami nie zamknie się chyba w 2500 zł)
Nikon D80
Sony A300 - do tego sprzętu przede wszystkim przekonuje mnie stabilizacja obrazu, której nie mają konkurenci (choć nie wiem, czy to faktycznie nie jest tylko bajer), a także lepszy akumulator

6. Co do gotowych zestawów. Przyznam, że nie orientuję się jeszcze do końca w oznakowaniach obiektywów oraz ich jakości, więc w tej kwestii zdaję się na Was. Zależałoby mi jednak, by kupić dwa obiektywy (mniej więcej 18-55(70) i 70-200). No i coś do robienia zdjęć szerokokątnych. Torba, karty pamięci itp także by się przydały.
Nie wiem czy w zestawach jest jakoś taniej, ale wyjrzałem sobie kilka takowych ze sklepów internetowych w Stanach (głównie http://stores.ebay.com/Get-It-Digital).
Konkretnie chodzi mi np o:
http://cgi.ebay.pl/CANON-...1QQcmdZViewItem
http://cgi.ebay.pl/Canon-...1QQcmdZViewItem

Ewentualnie:
(jest sporo droższy od pozostałych; zastanawia mnie, czy to z powodu opcji IS przy obiektywach - czy IS to jest jakiś rodzaj stabilizacji? czy jest to warte dodatkowych 500 zł?)
lub prostszy zestaw (tele musiałbym dokupić oddzielnie)

W Polsce za samo body zapłaciłbym pewnie koło 1750-1800, a ze Stansów za jakieś 350 zł więcej będę miał spory zestaw. Pytanie tylko czy ten aparat i elementy proponowane w zestawie będą odpowiednie do wspomnianych wcześniej celów oraz mojego znikomego doświadczenia i chęci nauki.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, sugestie i pomoc.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 08 Sie, 2008   

Daruj sobie takie śmieciane "zestawy" z e-bayu. Konwertery, karty, statywy, flesze i inne cuda są w nich nic nie warte, podobnie jak większość obiektywów do nich dokładanych. Ten najdroższy zestaw z dwoma IS-ami (BTW, tak IS oznacza obiektywy stabilizowane) za prawie $1300, kupujesz w porządnym sklepie za niecały $1000:
http://www.abesofmaine.co...55&l=PRICEGRABB
http://www.newegg.com/Pro...+Inc-_-30998812
chcesz dopłacić $300 za te wszystkie śmieci które oferują dodatkowo?
Zapomnij o tego typu ofertach raz na zawsze - to jest zwyczajne szukanie frajera.

rafalg 
Rozmowny

Za taką kwotę rozsądny wybór to chyba jedynie 450D+18-55IS+55-250IS u nas w 2400 się nie zmieścisz także pozostaje zakup np za oceanem.

viola
[Usunięty]

40d jest świetny do zdjęć w ruchu. mam go dopiero od tygodnia, ale mogę to potwierdzić z czystym sumieniem. zdjęcia capoeira wychodzą fantastycznie - nawet przy oświetleniu na sali gimnastycznej ;)

jesli kupujesz lustrzankę cyfrową postaraj się zapomnieć o kosztach i np. kupić na raty. ja tez planowałam wydać 3 tys. skończyło się na 5 ;)

Kriz 
Nowy

No niestety, kwestia kosztów jest dla mnie bardzo istotna i raty niewiele w tej kwestii pomogą.
Jaad, z tego co napisałeś rozumiem, że IS w obiektywach to bardzo ważna rzecz. Dzięki wielkie za linki. Mam jeszcze tylko prośbę/pytanie - czy da się gdzieś (z amerykańskich sklepów netowych) kupić taki zestaw jak proponujesz jako jeden zakup, czy oferty są tak zróżnicowane, że wszystkie elementy należy kupować oddzielnie?
Jeśli mógłbyś podrzucić trzy linki (bo rozumiem, że wystarczy mi body i dwa obiektywy; btw. co jest wymagane do zdjęć typu rybie oko?) w ramach jednego sklepu, bo przyznam, że trochę się gubię na tych amerykańskich stronach i boję się, by nie dać się głupio naciągnąć...
Z góry dzięki

viola
[Usunięty]

Kriz, tak dla informacji: na body canon nie masz gwarancji w Polsce...

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 10 Sie, 2008   

Kriz, za taką kasę jeszcze rybie oko byś chciał? Zobacz ile kosztują tego rodzaju obiektywy! Mając taki budżet to zastanowiłbym się nad dobrą hybrydą, a nie nad lustrzanką. Sport to bardzo wymagająca dyscyplina fotografii i moim zdaniem jak kupisz jakieś podstawowe body z kitowym obiektywem to nie będziesz zadowolony z rezultatów. A na nic więcej nie wystarczy Ci kasy, nawet jeśli będziesz kupował w USA, ryzykując gwarancją.

sfinks 
Bywalec

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

popieram wyżej, sprawdź
panasonic fz50
fuji s100fs
olympus sp570 UZ
i może sony h50

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

komor napisał:
Cytat:
Mając taki budżet to zastanowiłbym się nad dobrą hybrydą, a nie nad lustrzanką. Sport to bardzo wymagająca dyscyplina fotografii i moim zdaniem jak kupisz jakieś podstawowe body z kitowym obiektywem to nie będziesz zadowolony z rezultatów.

Natomiast z hybrydą rezultaty będą niestety tragiczne, przynajmniej w fotografii sportowej.

ender 
Bywalec

Wysłany: Wto 12 Sie, 2008   

za maly budzet masz jak widac minimum 40d bylby dobry wiec albo olej albo zwieksz budzet bo inaczej bedziesz niezadowolony

Odpowiedz do tematu