Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakiś czas temu kupiłem 450d z kitem po kilkuletniej przerwie w bardziej ambitnym fotografowaniu, po paru dniach w domu pojawił się 100-400L i pierwsze wypady na focenie ptaków. No i tu zaczął się kolejny problem, 450d jest za wolny i za mały do tych celów. Po przypięciu elki nawet z gripem wygodnie się tego trzymać nie da, a przy serii zdjęć ptaka w ruchu czasem brakuje fps i ciekawe kadry uciekają.
Zastanawiam się więc na dokupieniem drugiej szybszej puszki (450d napewno się nie pozbęde bo czasem jego małe gabaryty są dla mnie dużą zaletą), tym razem mam możliwość robienia zakupów w USA a kwota jaką max mogę na ten cel przeznaczyć to ok 3-4k$.
Do czego body będzie wykorzystywane: ptaki i inne zwierzaki, fotografia lotnicza za którą mam zamiar zabrać się niebawem. Do większości innych zastosowań wystarczy mi 450d.
Tak więc mam 2 możliwości:
-40d dosć szybki, stosunkowo tani, trochę uszczelniony. Nad jego zakupem zastanawiałem się przed kupnem 450d, jednak zakończenie cash-backu spowodowało że nie mieścił się w przeznaczonej puli pieniędzy na sprzęt foto.
-2 propozycja zaskoczyła mnie samego, przeglądając oferty w USA wynalazłem sobie 1dmkIII którego można tam kupić za 4k$ (zawsze myślałem że jest dużo droższy). Body samo w sobie do ptasidłaniemal idealne, pancerne, wygodne i szybkie 10fps. Crop 1,3
W podanym przedziale cenowym mieści się jeszcze 5d, jednak to body to ptaków raczej się nie nadaje.
No i zrobił się problem, ktoś może powiedzieć nad czym się zastanawiać bierz marka i tyle. Sam na początku się napaliłem na niego. Po chwili jednak zaczołem się zastanawiać, samo body jest niemal dokładnie 4 razy droższe od 40d i czy to aby nie przesada dla człowieka robiącego amatorsko zdjęcia ptaków.
Za markiem przemawia napewno:
-AF
-10fps
-wytrzymałość body
-nie muszę już kupować gripa
za 40d natomiast
-cena
-crop 1,6 zamiast 1,3 w marku.
O wszelkie sugestię proszę w szczególności osoby mające doświadczenie z obydwoma puszkami.
Przyznam się szczerze, że sam sobie świetnie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Jeśli Cię stać na marka, to chyba nie ma co się zastanawiać. Do jego zalet, możesz dołożyć jeszcze lepszy wizjer, działanie AF przy f/8.0 (czyli 100-400 z Tc1.4x pracuje bez problemów) czy mniejsze szumy na wysokich ISO...
Stabiak, Ty masz problem ze zracjonalizowaniem zakupu... Ty musisz sam ten problem obejść Co do "lepszości/gorszości" nikt nie ma chyba wątpliwości, więc przekonuj się że te 4 tysiące zielonych możesz spokojnie na hobby poswięcic
Stabiak, Kupiłem tak samo jak Ty 450D nastepnie 100-400L zacząłem fotografować sport i ptaszki. Bardzo nie wygodnie po za tym 3.5 kl/s to stanowczo za mało. Sprzedałem skorzystałem z cash back-a i mam 40D . 6,5kl/s to zdecydowanie wystarczająco. Body bardzo dobrze współpracuje ze 100-400L i dopiero przy tym body docenia się szybkość AF-u . Jeśli chodzi o ergonomię to nie widzę najmniejszej potrzeby na dokupowanie gripa do 40d.
Po pierwsze ze względu na wagę (utrudni to albo i uniemozliwi fotografię ptaków z ręki 40d+100-400L) Chociaż już lekko nie jest.
Uszczelnienia mogłyby być lepsze ale do amatorskich zastosowań i nawet półprofesjonalnych to wystarcza.
Dlatego ja brałbym 40D bo dużo kasy jeszcze zostanie Ci na inny sprzęt foto.
Ten działający AF przy f/8 to raczej tylko przy centralnym punkcie
Mark oczywiście lepszy, 100-400L robiłem zdjęcia na 20D, 30D, 5D, 40D i Mark III. Przy tym ostatnim body AF "szalał" i pokazywał "drugie życie". Kolejność sprawności w takiej właśnie kolejności.
Patrząc po jakości zdjęć to oczywiście te z Marka będą lepsze niż z 40D. Mark ma lepszy pomiar światła, ogromny wizjer, jest szybki w każdej dziedzinie itd. Czy warto patrzeć na sam crop? Ja też potrzebuję milimetrów do fotografii lotniczej a myślę o tym Marku zamiast czegoś w stylu 40D. Swojego starego 20D już się pozbyłem, 5D jest za wolny i ma FF. Mark to niezłe rozwiązanie, choć w to miejsce można mieć 40D i stałkę 300/4 IS L lub 400/5.6 L. Stałka na ptaki to stałka, więc problem masz POTĘŻNY
choć w to miejsce można mieć 40D i stałkę 300/4 IS L lub 400/5.6 L
Za cenę marka moge kupić 40d 300/4 IS L oraz 400/5.6 L i jeszcze na poł 5d zostanie... Dlatego właśnie zastanawiam się czy warto pchać się w 1dmkIII, chociaż coś czuje że jednak się skusze
Ten działający AF przy f/8 to raczej tylko przy centralnym punkcie
Przy ptakach w zasadzie nie używam innego.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Sie, 2008
jeśli pola af w 1D są podobne jak w 1Ds to ew. mozna się pobawić w ustawianie innego, ale czy przy "łapaniu" ptaka rzeczywiście opłaca się to robić?
inna sprawa to szybkość działania tego systemu
Ja zdecydowanie obstawiam 1D Marka III. Bufor, szybkość, AF. To i jeszcze więcej funkcji ma zdecydowanie lepsze od 40D, który jest niezły mimo wszystko.
No dobra - jak lubisz samoloty albo ptaki to jest coś nad czym bardziej bym się zastanowił. 40D plus 500/4 IS L To jest dopiero zestaw!
Zestaw piękny, ale samo szkło kosztuje prawie 6k$ (wolał bym chyba dołożyć już do 400 2.8L) Pozatym narazie chce focić z ręki a to szkło waży prawie 4kg. Na razie wystarczy mi 100-400L w przyszłym roku będe myślał o jakiejś stałce tele pod statyw/monopod.
Co do body decyzja już chyba zapadła, biore 1dmkIII . Nie lubię się bawić w półśrodki, a coś mi się zdaje że kupując 40d i tak myślał będe dalej o marku.
Tak napomknę Ci jeszcze ,że może warto poczekać na następcę 100-400L? Na którego już chyba najwyższy czas.
Jak wyjdzie to będe o nim myślał, nawet gdybym w przyszłości kupił jakąś porządną stałke to szkło typu 100-400L zawsze będzie u mnie miało miejsce ze względu na ogromną wygode użytkowania tegoż szkła i jego poręczność.
Dzisiaj miałem okazję pobawić się 1dmkIII, i jeszcze bardziej utwierdziłem się w słuszności wyboru. AF chodził idealnie, a samo body w połączeniu z 100-400L tworzy niezwykle wygodny zestaw. Miałem też w łapach 5d, jak teraz przeglądam zdjęcia z 5d i marka odnoszę wrażenie że jeżeli chodzi o jakość i kolorystykę te z 5d są lepsze od tych z 1dmkIII
Ja od 1,5 roku piszę, że zdjęcia z 5D są lepsze lub zdecydowanie lepsze niż z tego Marka a ludzi cały czas to jeszcze dziwi Mnie też wystarczyło jedno porównanie w tych samych warunkach na tym samym szkle i choć później miałem dłuższą styczność z Markiem to zdania nie zmieniłem.
Za to robiłem sporo zdjęć zestawem Mark plus 100-400L i .... no dobrze jest, co dudaj będę ściemniał.
1dmkIII zachwycił mnie dziś szybkością i wygodą współpracy ze 100-400L oraz 16-35L,
5d natomiast efektem pracy ze stałkami, miałem do dyspozycji 35 f/1,4 i 50 f/1,4 obrazowanie szczególnie z tym pierwszego cudo.
Dzisiaj stwierdziłem że zestaw 5d i 1dmkIII to będzie coś ciekawego, a koszty niewiele większe niż 450d i marek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10