Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co to za sprzęt??
Autor Wiadomość
toffik12456 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Sie, 2008   Co to za sprzęt??

Witam!!!

W sprawach lornetek jestem zielony więc pytam się specjalistów (jak sądzę ;) ).
Uwielbiam buszować po rużnego rodzaju "szrotach" i innych składowiskach rużnych "dupereli" sprowadzanych z niemiec. Ostatnio w oko wpadła mi lornetka.
Juz na miejscu spodobała mi się ze względu na solidną budowę. Jednak nic pozatym nie umiem dokładnie stwierdzić...

Lornetka jest marki PORST, o ile się orientuję to firma z NRD, i specjalizowała się w produkcji aparatów fotograficznych. Mój egzemplaż to Spezial 10x50 96m auf 1000m (ni w ząb nie kojażę co znaczą te cyferki, więc przepisuję wszystko).

Z tego co zauważyłem, lornetka ma odkręcane "obiektywy" (że tak to nazwę :D ).

Czy jako znawcy i specjaliści jesteście w stanie powiedzieć mi co to za sprzęt??

Czy to dobry zakup czy stracone pieniądze (muszę dodać że zapłaciłem 40 zł, czyli chyba jak na lornetkę to tanio :P )

Proszę o opinie i z góry dziękuję za pomoc!!!

Reklama

Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Pią 15 Sie, 2008   Re: Co to za sprzęt??

Porst to marka sieci handlowej Neckermann z RFN. W latach 70 i 80 pod nazwą Porst krył się głównie sprzęt japoński (np. aparaty fotograficzne Fujica, Cosina). Możliwe, że można gdzieś znaleźć na lornetce dodatkowe informacje o kraju produkcji. Jeżeli zajrzy się do niej do środka od strony obiektywu być może widać numery seryjne - lornetki japońskie z tych czasów mają charakterystyczne wypukłe cyfry.

Poza tym, jeżeli lornetka daje przyzwoity obraz (warto porównać z czymś innym w miarę znanym) to za 40 zł to bardzo fajny zakup plus uniwersalne parametry 10x50.

96m auf 1000m oznacza pole widzenia obejmujące 96m w odległości 1000m, co tłumaczy się inaczej na 5.5 stopnia. Tu jest link do słowniczka:
http://www.optyczne.pl/63...a_lornetki.html

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 15 Sie, 2008   

Jeśli stan optyki jest dobry, to mogłeś trafić w 10 i mieć za 40 zł fajny sprzęt. Resztę napisał Kmiernik.

toffik12456 
Nowy

Numery nie są wypukłe, są wklęsłe....
dodam że obok numeru seryjnego jest na biało napisane pare znaków cyrylicą, i na podstawie tego sądzę, że lornetka może być produkcji radzieckiej.
Optyka moim zdaniem jest w stanie dobrym+, ponieważ jest kilka plamek na szkle prawego obiektywu, jednakże nie przeszkadza mi to w użytkowaniu lornetki (nie widać ich podczas oglądania eksponatów... :) )

Mam jeszcze jedno pytanie, może wam się zdawać banalne ale jako początkujący użytkownik chciałbym się dowiedzieć co oznaczają cyfry na środkowej śrubie (tzn na tej tulejce na której są złączone części prawa i lewa). przed pokrętłem do ostrości są kreski i skala od 60 do 70, kiedy zginam dwie części lornetki (prawa i lewa) to kropka wskazująca liczbę przemieszcza się...
Do czego ta skala służy?? czy to przybliżenie?? czy może jakiś rozstaw okularów lornetki??

Kmiernik 
Bywalec

Jeżeli jest jakaś cyrlica to zapewne rzeczywiście jest to radziecka lornetka sprzedawana pod marką sieci handlowej. W każdym razie jak optyka jest w porządku i nawet jest to Kronos czy Tento to i tak 40 zł to bardzo dobra cena. Pewnie jak to bywało w bloku wschodnim eksportowe wersje były nawet lepsze niż normalne. A ta skala na mostku to szerokość rozstawu okularów.

Odpowiedz do tematu