Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki statyw do 300mm
Autor Wiadomość
1507 
Optyczny

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   jaki statyw do 300mm

a ja chciałbym kupić statyw pod 300 2.8 IS , używać będę z korpusem 40D i telekonwerterem zastanawiałem się nad statywem gitzo 1410 czy to dobry wybór?

http://www.pstryk.pl/deta...d+w.+flat+plate

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 28 Sie, 2008   

Powinien starczyć. Pamiętaj jednak, że jest ciężki. Gitzo ma 3 odmiany statywów: z włókna węglowego, włókna bazaltowego i aluminium. Włókno węglowe jest lekkie i bardzo drogie,
aluminium ciężkie. Bazalt jest fajny, bo niewiele cięższy od węglowych, a jednocześnie wyraźnie tańszy.

1507 
Optyczny

to generalnie jak dokonać wyboru wiem że chce miec statyw do 12kg obciążalności ale co dalej?

koraf 
Optyczny
Koraf

Zacznę od tego że,nie wiem dlaczego uparłeś się na te 12 kg obciążalności ? mam Gitzo 3540XLS z 18 kg obciążalności pod ten obiektyw i jest wręcz super a statyw wazy 1,9 kg , wiem ,że carbon 6x i cena wyższa. Jednak wychodzę z założenia ,że kupuje na lata i to się opłaca (może coś cięższego dokupisz i będzie jak znalazł).
Arek ma w tym względzie bezwzględnie rację proponowany przez Ciebie statyw waży 2x więcej a to uwierz mi nie jest bez znaczenia :mrgreen: .

Musisz wziąć pod uwagę jeszcze głowicę jaką zastosujesz ... a właśnie jaką planujesz ?

Arek 
Redaktor

Tu masz coś o nośności 12 kg, a jednocześnie leciutkie (1.4 kg):
http://www.pstryk.pl/deta...ripod+w.+column

Jeśli chodzi o bazalt, to zapomniałem, że one mają udźwig do 10 kg więc do 2.8/300 plus TC może
być mało. Ale jeśli chcesz to masz coś takiego:

koraf 
Optyczny
Koraf

Arek napisał/a:
Tu masz coś o nośności 12 kg, a jednocześnie leciutkie (1.4 kg):

Jeśli chodzi o bazalt, to zapomniałem, że one mają udźwig do 10 kg więc do 2.8/300 plus TC może
być mało. Ale jeśli chcesz to masz coś takiego:

Czy 1507 będzie musiał do 1 i 2 propozycji dokupić dodatkowo płaski panel ? .

Arek 
Redaktor

Nie. Ale głowicę będzie musiał. I to też o podobnej nośności :)

1507 
Optyczny

głowice upatrzyłem sobie firmy Jobu
http://www.foto-net.pl/sk...lack-Widow.html
lub
http://www.foto-net.pl/sk...esign-Jr-2.html

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pią 29 Sie, 2008   

Powiem ,że upatrzyłeś sobie bardzo dobra głowicę , którą mam sam i szczerze polecam :mrgreen: .
Tu masz moje zdjęcia ( i nie tylko) i dużo więcej szczegółów jak sądzę :
http://canon-board.info/s...?t=34169&page=2

1507 
Optyczny

Wysłany: Sob 30 Sie, 2008   

jeszcze jedno pytanie czym należy kierować się przy wyborze statywu? Dajmy na to że obiektyw waży 3 Kg, puszka 0,7kg, + tc to mamy 4kg sprzętu, 1,6 kg głowica czyli razem niecałe 6kg ma być na nogach statywu. No co dalej? czy kupić statyw do 7-8 kg obciążalności czy 10--12 kg jakie są kryteria wyboru?

koraf 
Optyczny
Koraf

1507 napisał/a:
jeszcze jedno pytanie czym należy kierować się przy wyborze statywu? Dajmy na to że obiektyw waży 3 Kg, puszka 0,7kg, + tc to mamy 4kg sprzętu, 1,6 kg głowica czyli razem niecałe 6kg ma być na nogach statywu. No co dalej? czy kupić statyw do 7-8 kg obciążalności czy 10--12 kg jakie są kryteria wyboru?

Teoretycznie przy tej głowicy statyw może być do 10-12 kg jeżeli jest to dobra marka ( gwarancja solidności parametrów i jakości wykonania) ja stosuję zasadę przy doborze statywu = min. 2x obciążenie sprzętem co zapewnia właściwą stabilność i tu jest problem w stabilności i braku drgań przy robieniu fot :twisted: .

Będziesz robił foty na tym sprzęcie i jak Ci się wydaje przy jakich czasach będziesz miał nieporuszone foty ?

1507 
Optyczny

czyli min to 12kg?
myślę że od 1/500 w górę

koraf 
Optyczny
Koraf

1507 napisał/a:
czyli min to 12kg?
myślę że od 1/500 w górę

Myślę ,że to dolna granica, im statyw wytrzymuje większe obciążenie tym jest bardziej stabilny a tym samym można robić foty z dłuższymi czasami.

Ja na swoim ( Gitzo 3540 XLS + 1dmkII + 300/2.8 L IS) testowałem i przy zdjęciach ze statywu ( przy wył. IS oraz MLU) z wężykiem daje radę od 1/160 :razz: .

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

O widze, że Koraf porównywał swoją głowicę z moim WimberleyemII. Ja mam statyw 5540 i uważam że to bardzo dobry wybór. Spoko wieszam na tym zestawie 600/4. Pełna stabilizacja.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
O widze, że Koraf porównywał swoją głowicę z moim WimberleyemII. Ja mam statyw 5540 i uważam że to bardzo dobry wybór. Spoko wieszam na tym zestawie 600/4. Pełna stabilizacja.

Wujek_Pstrykacz Twój WimbarleyII jest super i statyw również ale dla mnie trochę za niski.
A sprawdzałeś przy jakich czasach możesz robić nieporuszone foty ( bez MLU) z 600/4 L IS ?

Odpowiedz do tematu