Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Warto jeszcze brać C 30D?
Autor Wiadomość
dawid_
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   Warto jeszcze brać C 30D?

Jak myślicie, warto jeszcze "ubierać" się w używane (ale nie długo i w świetnym stanie) 30D w cenie ok. 1500zł? Jak to działa w komplecie z C24-70/2.8L ? Czy ktoś z forumowiczów miał z tym zestawem choć niewielkie doświadczenia?

Potrzebuję dobre 24-70. Cena Nikkora jest co najmniej nieuzasadniona. Przy obecnych cenach puszek, jestem gotów zmienić ją dla C 24-70/2.8L. Kosztuje ponad 2 razy mniej! Warto?

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   

dawid_, imho dużo lepiej niż 400.450,1000 (d)
to inna klasa body.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

$1200, w stosunku do $1700, to 2x mniej? Dziwna matematyka... :twisted:
BTW, nie miałeś przypadkiem S5 kupować?

dawid_
[Usunięty]

Fakt. Zastanawiałem się nad S5, ale po bliższym zapoznaniu, pachnie mi to jakimś wynalazkiem. Ta rozpiętość tonalna jest w nim do wyciągnięcia ale tylko podczas obróbki. D80 to naprawdę świetny aparat, ale brakuje mi w nim ISO. Wartość 800 ISO nie nadaje się już raczej do niczego. Nawet 40x szumi 2 razy mniej. Męczy też ciągła walka z kolorami. Za dużo czerwonego kanału i wszystkie kolory nabierają ciepłego zabarwienia. Przez to np. drzewa wyglądają jak kapusta.. Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS.

Gdzie znalazłeś takie ceny?

Ja mówiłem o polskich cenach:

Canon
http://www.allegro.pl/sea...untry=1&order=p

Nikkor
http://www.allegro.pl/sea...untry=1&order=p

jaad75 
Klub Pierdzieli

dawid_ napisał/a:
Ta rozpiętość tonalna jest w nim do wyciągnięcia ale tylko podczas obróbki.

Ale jest, podczas gdy inne aparaty dają przy tej samej scenie tylko przepały - zresztą JPG-i też mają znacznie większy DR.
dawid_ napisał/a:
Poza tym w D80 brakuje mi ISO. Wartość 800 ISO nie nadaje się już raczej do niczego. Nawet 40x szumi 2 razy mniej.

D40x szumi dokładnie tak samo, a czy to oznacza że nie nadaje się do niczego, to mocno dyskusyjne. Nawet 1600 wychodzi w wydrukach bardzo przyzwoicie.
dawid_ napisał/a:
Męczy też ciągła walka z kolorami. Za dużo czerwonego kanału, przez to wszystkie kolory nabierają ciepłego zabarwienia. Przez to np. drzewa mają zbyt mało żółtego i wyglądają jak kapusta.. Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS.

Może wypadałoby popracować nad umiejętnością obróbki, albo... Skalibrować monitor? Bo jakoś inni nie mają tych problemów... :roll:
dawid_ napisał/a:
Gdzie znalazłeś takie ceny?

http://www.bhphotovideo.c...or_24_70mm.html
http://www.bhphotovideo.c...lephoto_EF.html
dawid_ napisał/a:
Ja mówiłem o polskich cenach:

Polskie ceny z Allegro... :roll:
A cóż to za wyznacznik?

dawid_
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Może wypadałoby popracować nad umiejętnością obróbki, albo... Skalibrować monitor? Bo jakoś inni nie mają tych problemów... :roll:

Czy ja pisałem, że nie umiem tego skorygować?
wyraźnie napisał/a:
Oczywiste jest, że to fotografia cyfrowa i kolor mogę sobie zrobić niemal od nowa, ale to wymaga żmudnego rzeźbienia w PS.

Da się, ale szkoda czasu który mogę przeznaczyć na fotografowanie, zwłaszcza, że nie mam go zbyt dużo. Kolorów sobie nie uroiłem. Widziałem swoje zdjęcia na wielu monitorach. Poza tym nie tylko ja mam takie spostrzeżenia.

Z Allegro to masz rację, to żaden wyznacznik. Jedak jako polskiego konsumenta, interesuje mnie dostępność na polskim rynku. Chciałbym żeby w Nikonie było więcej obiektywów w przystępnych cenach, a tymczasem jest kit lub dwudziestoletnie zabytki, wiadro stałek z analoga, później długo długo nic i N24-70.. chyba się jednak nie doczekam.

jaad75 napisał/a:
D40x szumi dokładnie tak samo, a czy to oznacza że nie nadaje się do niczego, to mocno dyskusyjne. Nawet 1600 wychodzi w wydrukach bardzo przyzwoicie.

Może po prostu odszumia bardziej. Nie wiem i nie obchodzi nie to. Porównuję dwa obrazy z D80 i D40x. Ten sam obiektyw (ta sama sztuka wręcz), ten sam szczegół na zdjęciu i mniejszy szum w D40x. Może nie dwa razy, ale zauważalnie mniejszy. Zostawmy jednak porównania D80 i D40x.
Ostatnio zmieniony przez dawid_ Sro 13 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

dawid_ napisał/a:
Porównuję dwa obrazy z D80 i D40x.

W JPG, czy w RAW?

dawid_
[Usunięty]

RAW

Może przesadziłem. Różnica nie jest oszałamiająca, ale jest widoczna. Mam w domu obie puszki i mogę sobie porównać. Może jest to sprawa nowszych algorytmów obróbki obrazu w D40x. Nie wiem. Ważne co widzę :)

Jeżeli chodzi o 24-70, to wiem, że MM go używał. Może się wypowie? :P

Arek 
Redaktor

To jest fakt. Nowsze aparaty z tej samej matrycy wyciągają znacznie lepszą jakość. Wystarczy porównać obrazy na ISO 1600 z pierwszych Nikonów D70 i z Pentaxa K100
Super.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Nowsze aparaty z tej samej matrycy wyciągają znacznie lepszą jakość.

Wiesz, tak się składa, że mam kilka RAW-ów z D80 i D40x i z całą pewnością różnice nie są znaczne. O ile wogóle jakieś są. W każdym razie nie rozróżniłbym w "ślepym" teście..

Arek 
Redaktor

http://www.optyczne.pl/42...zumy_w_RAW.html

Tu też są RAWy z D80 i D40x i różnice są znaczne...

dawid_
[Usunięty]

Najśmieszniej jest w przypadku C30D i C40D. Ten pierwszy, choć starszy, szumi mniej, choć różnica jest według mnie pomijalna.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

C 30D to bardzo dobry aparat, mam go więc jest to stwierdzenie oparte o lata praktyki. Jak na razie nie zawiódł mnie, a jakość fotek jest dobra. Można go kupić jeszcze pewnie jako nowego, gdzieś na wyprzedażach.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Arek napisał/a:
Tu też są RAWy z D80 i D40x i różnice są znaczne...

To jeszcze jeden dowód dla mnie, że nie powinienem sugerować się Waszymi testami, bo D80 wcale nie szumi dużo bardziej od mojej K10D (choć zupełnie inaczej się zachowuje w ciemnych partiach obrazu), a z Waszego testu wynika kolosalna różnica.

dawid_
[Usunięty]

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
C 30D to bardzo dobry aparat [..]

Dzięki :)

Odpowiedz do tematu