Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Sie, 2008 Nikon D80 - jaki kitowy obiektyw najlepszy ?
Witam
Jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post.
Jestem mocno zdecydowany na zakup Nikona D80. To będzie moja pierwsza lustrzanka. Zastanawiałem się jeszcze nad Canonem 40D. Niestety na tą chwilę jest za drogi dla mnie.
Co będę fotografował jeszcze ciężko mi określić. Wyjdzie z czasem w którą stronę mnie pociągnie.
Aparat będę kupował prawdopodobnie w Anglii( ale to jeszcze nic pewnego bo u nas też zdarzają się okazyjne ceny). Zakup planuje na połowę września i już dzisiaj zaczynam mocno drążyć temat. Wiem, że ma być D90 niebawem, a to zbiję jeszcze cenę D80.
Moje pytanie brzmi który z kitowych zestawów jest najlepszy ( oczywiście oprócz z Nikkor 18-200 VR ).
Proszę administratora o przeniesienie tematu do " Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej "
Ostatnio zmieniony przez j23-ch Pon 18 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem co będę fotografował, nie wiem ile chcę wydać
to wiem co Ci poradzić
najlepszy jest 17-55
a na serio zakładając minimalizację kosztów - 18-55 lub 18-70 przyzwoite, jeden nawet stabilizowany. Trudno powiedzieć ile nikon zaśpiewa za 18-105 ale pewno tani nie będzie.
18-200 jest ok, 16-85 też, choć nieco drogawy w porównaniu z resztą stawki.
Czyli najlepiej 18-55 VR. Do tego obiektywu na dzień dobry przydałoby się jakieś 55-200. Tak żeby nic mnie nie zaskoczyło.
Jest jeszcze taki 18-135. Jak z nim w końcu jest? Słyszałem opinie, że luzy szybko się pojawiają i jakość wykonania nie bardzo.
A może body i do tego obiektyw Tamrona albo Sigmy?
jest to klasyczny dylemat nie do rozwiązania*. czy większy zakres czy jaśniejsze szkło.
co do wykonania to w tej kategorii cenowej nie ma co liczyć na cuda. kiciaki 18-55 są najgorsze. reszta to już podobnie, plastik, troche metalu.
*) czytaj - każdy musi go rozwiązać własnoręcznie.
To już zgłupiałem. Chodzi mi o to żeby optyka była dobra. Wiadomo Kit na długo nie starcza i jest właściwie na rozruch.
Słyszałem też opinie, że ten 18-70 jest specjalnie do D80 opracowany.
zdaje się wyszły razem.
18-70 to z pewnością fajne szkło i jeżeli jesteś w stanie dołożyć do 18-55 to warto.
rozwodzić i debatować nad wyższością świąt bożego narodzenia (18-70) nad wielkanocą (17-50) można latami, a wnioski dla różnych ludzi będą różne.
wydaje mi się że 18-70 z D80 jest fajnym zestawem (o ile nie robi się większości zdjęć na wysokich czułościach). wszystko ma szansę zadziałać bezproblemowo.
przy tym poziomie sprzętu ograniczenia pojawią się raczej za matrycą, niż przed nią
18-70mm jest wg mnie najbardziej godny uwagi, chocby ze wzgledu na swiatlo. Dla poczatkujacego - calkiem fajny obiektyw, sam uzywam i nie narzekam (az tak bardzo )
Osobiscie jestem rowniez mile zaskoczony przez 24-85mm 3.4-4.5 AF-S, ale niestety te obiektywy juz dosc trudno teraz dostac.
To może pomyśl jeszcze o 16-85 VR? Większy zakres niż 18-70 mm i dodatkowo stabilizacja. Optycznie też jakby ciut lepszy. Szczególnie te 16 mm, jako dość szeroki
kąt, może się przydać do widoczków na wakacjach.
Właśnie sprawdzałem ceny tego 16-85 VR. Muszę powiedzieć, że szczena mi opadła. W tej samej cenie mam uniwersalny mega zoom 18-200 VR, który zaspokoiłby moje potrzeby na dłuższy czas
Nie mówię też nie, ale to w dalekiej przyszłości.
Jeszcze pytanie odnośnie stabilizacji w obiektywie.
Od jakiej ogniskowej ta stabilizacja jest bardzo pomocna, a dla jakiej tylko trochę ?
Czytałem na forum, że w 18-55mm stabilizacja jest tylko trochę pomocna i bez niej też można sobie dać radę.
ja bym się nie zgodził. i w Soniaczu i w 16-85 cenię sobię stabilizację.
stabilizacja daje nowe możliwości i przydaje się nie tylko do fotografowania sportu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12