Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oczywiście chodzi tu tylko o specyficzne sytuacje - aczkolwiek w plenerze nie tak trudno o nie... A potem wszyscy dodają kontrast przy obróbce..... - ja często dodaję.
tylko czemu autor uparcie pisze o "starych małoobrazkowych obiektywach", przeciez duzo czesciej sie obecnie zdarza ze do korpusu DX podpinane sa nowe pelnoklatkowe obiektywy (50tki, wszelkie 70-300, lwia czesc stalek do makro, itd) i co, kontrast spada? poza tym co z zoomami? takie chociazby Tokiny UWA na waskim koncu (gdzies juz od 15mm wzwyz) kryja juz pelna klatke. ich problem nie dotyczy? przeciez wg niego to nie problem samych obiektywow tylko ich przeznaczenia na taki rozmiar matrycy a nie inny
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Paź, 2012
Chyba nie widział przedłużek na osłony przeciwsłoneczne.
TS [Usunięty]
Hipoteza niegłupia, ale przydałoby się coś na potwierdzenie. Np. ten sam obiektyw na FF i APS-C, ta sam obróbka, Słońce w obu wypadkach tuż za rogiem kadru...
Osłona p-słon nie ma tu nic do rzeczy, bo nie chodzi o to, żeby sobie poradzić z wadą, ale ją pokazać...
Zresztą ten sam autor wskazał inne wady używania obiektywów projektowanych pod większy sensor
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15329
W skrócie - chcąc skorygować obiektyw na większe pole obrazowe, trzeba poświęcić jakość w centrum. Czyli lepszą jakość dostanie się korzystając z obiektywów dedykowanych do danego formatu. Poza tym nie trzeba nosić niepotrzebnego szkła.
manolo [Usunięty]
TS, jest tak opisane że ja nie mam wątpliwości, Pan Piechal ma rację
co istotne opisywany przez niego efekt może być spotęgowany w slt Sony
W zasadzie to można powiedzieć, że Nikon w swych cyfrowych pełnoklatkowcach z wprowadzeniem trybu DX strzelił sobie w stopę, bo tam gdzie w małej klatce słońce pada na wyczernienie komory tam w FF po prostu odbije się od nieużywanej części matrycy! Porażka!
Wszystko super, ale jakoś nie zauważyłem praktycznych problemów wynikających z tych rozważań...
TS [Usunięty]
hijax_pl, tryb DX w Nikonach FF to jest fajne rozszerzenie funkcjonalności, ale nie rekomendowany przez producenta sposób fotografowania...
manolo napisał/a:
TS, jest tak opisane że ja nie mam wątpliwości, Pan Piechal ma rację
Na razie to ma niegłupią hipotezę. Musi ją jeszcze udowodnić . No ale to tylko felieton, więc trzeba mieć dystans.
tryb DX w Nikonach FF to jest fajne rozszerzenie funkcjonalności, ale nie rekomendowany przez producenta sposób fotografowania...
Jeżeli producent tej klasy i renomy co Nikon udostępnia taką funkcjonalność, to znaczy, że dobrze ją przemyślał i nie powinna ona powodować dodatkowych komplikacji dla użytkownika.*
Te rozważania są zupełnie bez sensu od strony praktycznej, bo ile jest naprawdę porządnych szkieł na APS-C? Chyba tylko Pentax ma sensowną ofertę, a to i tylko dlatego, że pełnej klatki póki co nie ma...
W zasadzie to można powiedzieć, że Nikon w swych cyfrowych pełnoklatkowcach z wprowadzeniem trybu DX strzelił sobie w stopę, bo ...
Nie, źle zrozumiałeś - chodzi tu tylko o sytuację odwrotną, tzn., że obiektyw z większym polem obrazowym podpinasz do aparatu z mniejszą matrycą.
Jeśli obiektyw DX podłączysz do aparatu z większa matrycą to da obraz tylko do wielkości DX i nic się nie dzieje.
Według mnie to może tak działać jak facet pisze, ale ja mam zwykle odmienne zdanie.
B o g d a n, zrozumiałem dobrze. I napisałem też.
Aparat FF i obiektyw FF. Przełączam aparat w tryb DX - to nie oznacza, że obiektyw mi się zmienia tylko mniejszą część matrycy aparat wykorzystuje.
B o g d a n, zrozumiałem dobrze. I napisałem też.
Aparat FF i obiektyw FF. Przełączam aparat w tryb DX - to nie oznacza, że obiektyw mi się zmienia tylko mniejszą część matrycy aparat wykorzystuje.
hijax_pl, ja to rozumiem mimo, że nie mam Nikona.
Opisany przez Ciebie przypadek elektronicznego wycinania części kadru (gdy w trybie DX masz założony "większy" obiektyw) nie jest adekwatny do opisanego problemu. Nie o taki przypadek chodzi. Odbicie z matrycy/filmu było, jest i będzie jak w trybie FX.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,79 sekundy. Zapytań do SQL: 15