Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka dla mniej wymagajacego
Autor Wiadomość
duncon
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   Pierwsza lustrzanka dla mniej wymagajacego

Witam ,

Dotychczas nie rejestrowałem się na forum ponieważ tylko czytałem .

Przyszedł więc czas na zakup i tu wkradła się wątpliwość wyboru aparatu.
Z wiele testów i opinii można wnioskować że na tym forum Canon jest mocno faworyzowany .
A jednak z mojego wyboru najbardziej wpadł mi w oko Pentax K200D i osobiście robiłem zdjęcia Pentaxem K100 który bardzo mnie sie spodobał z uwagi na fakt że ma drugi wyświetlacz oraz przystępną cenę z podstawowym obiektywem w zestawie.
Miałem też okazje pstrykać Nikonem D80 który również rewelacyjnie robił zdjęcia jednak
ograniczeniem są koszty (do 1900zł)
Zdjęcia planuje robić kompletnie wszelakiego rodzaju ale przede wszystkim w podróży i na wycieczkach rowerowych .
Podstawowy obiektyw musiał by mi starczyć na ponad pół roku do zakupu kolejnego i byłby to prawdopodobnie Pentax DA 18-250 f/3.5-6.3 ED AL IF (ok 1500zł)
opis :
http://www.ceneo.pl/1190296

Proszę poradźcie czy dobrze celuje w aparat i obiektyw .
Jestem początkującym fotografem i mniej wymagającym .

Pozdrawiam

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

bardzo dobrze, choc ja polecałbym jednak mimo wszystko zestaw z dwoma obiektywami kitowymi

k1caj_ns 
Optyczny

Na pentaxie się nie znam więc Ci nie pomogę . Z mojego systemu mogę polecić c 400D + Tamron 17-50 lub C 450D + kit . Z tym pierwszym po pół roku mógłbyś dokupić tele lub macro i miałbyś już całkiem fajny zestaw. Z 450D wymiana kita po pół roku lub tak samo dokupić tele lub macro. To już wedle upodobań. Sam zobaczysz na pewno po tym czasie czego Ci potrzeba.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Cytat:
Zdjęcia planuje robić kompletnie wszelakiego rodzaju ale przede wszystkim w podróży i na wycieczkach rowerowych .

Jeśli tak to body w stylu Canon400D, Canon450D,Pentax k200D,nikon D60 + obiektyw w stylu 18-200mm/18-250mm będźe jedynym słusznym rozwiązaniem.( Tu polecałbym Nikkon nikkor 18-200 VR.) Nie bedziesz sobie zawracać głowy zmianą obiektywów podczas wycieczki, i nie bedziesz woził dodatkowych kilogramów.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A ja na przekór poprzednikom polece zamiest C450D - C30D, zamiast P. K200D - K10D. To wprawdzie starsze modele, ale ich koszt jest podobny do tych nowszych. Za to stopień zaawansowania większy przez co będą dłużej cieszyć. Z nikona to bardziej poleciłbym D80 niż D60. Nawet mało wymagający użytkownik z biegem czasu staje się bardziej wymagający i lepsze bardziej cieszy.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Pstrykacz napisał/a:
Z nikona to bardziej poleciłbym D80 niż D60

Ja też, ale nie naciągajmy zainteresowanego :)
Dobrze że wspomniałeś o K10D, bo to także świetny korpus. Pytanie jakie szkiełko do niego na początek?

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A choćby i wspomniany wyżej pentaksowski megazoom.

duncon
[Usunięty]

Wysłany: Nie 06 Lip, 2008   

Panowie dziękuję za odpowiedzi .
Czytam i czytam analizuje non stop porównuje i w miarę jeśli bym mógł podnieść próg cenowy to zacząłem sie zastanawiać nad K10D ale cena już bliska Nikona D80 i tu jakoś w głowie kreuje się lepsza opinia o D80 może i dlatego że macałem..

Na dzień dzisiejszy jestem nadal w kropce i sprecyzowałem wybór między Pentaxem K200D a Nikonem D80 .
W swoich rękach miałem dzisiaj Canony i być może robią świetne fotki ale dla mnie istotnym argumentem jest większy gabaryt + ciężar i górny wyświetlacz no i dodam że jestem świeżym amatorem który nie widzi znaczącej różnicy pomiędzy tymi aparatami i szybko jej nie zauważę jako amator.
Proszę o porównanie aparatów i wytoczenie tych istotnych zmian za które warto dopłacić ok. 600zł .

Pozdrawiam

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Powiem od razu że K10D będzie na pewno lepszy od D80. Inna półka

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

duncon napisał/a:
i szybko jej nie zauważę jako amator.
przykro mi, dostrzeżesz :)

duncon napisał/a:
Proszę o porównanie aparatów i wytoczenie tych istotnych zmian za które warto dopłacić ok. 600zł .
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=310&add1=594&add2=377
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=38
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=67
http://optyczne.pl/index....arat&test_ap=43

nie przesadzaj z tym lenistwem :)

duncon
[Usunięty]

hmm.. ja już napisałem tyle razy amator że myślałem że to oczywiste że niektóre parametry mnie nie mówią jasno o przewadze jednego z nich:)
Przepraszam ale cały weekend siedzę na forach i czytam i nadrabiam zaległości znajomości rynkowej bo w końcu zakup body jest na dłuższe lata..

Pozdrawiam

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

nie, zakup optyki to zakup na dłuższe lata :)

kup w kolejności:
Pentax k10 albo tańszy i niemalże taki sam Samsung GX-10
Nikon d80
k200

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Odpowiednia kolejność mavierk, odpowiednia. K10D to bardzo fajna lustrzanka jest.

zwirek 
Nowy
Zwirek

Wysłany: Pią 18 Lip, 2008   

powiem szczerze, ze mam ten sam problem co ty - amator szukajacy czegos na poczatek. Wiele parametrow nie mowi nam nic, badz po dlugim studiowaniu niewiele, ale od czegos w koncu trzeba zaczac. Niestety nie wszyscy rozumieja nasze wahania i niewiedze.

Mimo wszystko wielkie dzieki za pomoc im wszytkim i prosba o wieksze zrozumienie dla przyszlych uzytkownikow lustrzanek

duncon
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Lip, 2008   

Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem K200D z uwagi że nie było w ofercie zaprzyjaźnionego sklepu K10D musiałem wybrać k200.
Jestem ogromnie szczęśliwy z tego cacka i nie żałuję tego zakupu bo to świetny aparat w dobrej cenie .
Pzdr.

Odpowiedz do tematu