Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 18 Sie, 2008 Jaką lustrzanke polecacie??
Hej
Od jakiegoś czasu zastanawiam się poważnie nad zakupem lustrzanki. Jestem amatorką dlatego chciałabym aby ktoś mi doradził jaki model wybrać?? Na co zwracać szczególna uwagę przy zakupie. Kwota jaką mogę przeznaczyć na lustro to od 1500-2000.
Temat przesunąłem do odpowiedniego działu - Komor.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 18 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Ta kwota to na sam korpus, czy na korpus+obiektyw?
Bo jak na korpus+obiektyw to może trochę malutko....
Napisz jeszcze czy miałaś do czynienia wcześniej z lustrzankami, jaki typ (gdzie, czemu i w jakich warunkach) zdjęć jest u Ciebie dominujący/preferowany, czy zamierzasz w przyszłości inwestować w sprzęt (wcale/mało/dużo), czy oczekujesz że aparat będzie dużo robił "sam" czy chcesz mieć kontrolę nad zdjęciami i bawić się w edycję...
A ile musiałabym mieć żeby starczyło mi na korpus i dobry obiektyw?? A teraz odpowiem na pytania otóż nie miałam jeszcze do czynienia z lustrzankami. Chodzi mi głównie o fotografowanie podczas podróży (krajobrazy, natura itp.) a także spotkań rodzinnych, wypadów ze znajomymi. Myślę, że w przyszłości chciałabym inwestować w sprzęt, jeżeli tylko się do niego przekonam.
w tych cenach to:
Eos 450D z 18-55 VR - ciężko nie starczy na nawet kartę, torbę jakąś. (~2k)
Nikon D60 z 18 - 55 VR - lepiej, o ile nie masz planów szybkiej rozbudowy i wydawania kasy na używane obiektywy, ciekawa propozycja (~1.8k)
Sony A200 + 18-70. Też ciekawa opcja. aparat (bez obiektywu można mieć za 800 zł) do tego albo tani kit za niecałe 200 zł i zostaje kasa na kartę, torbę i wycieczkę, albo sigma 17-70 i zostaje na kartę.
polecam wycieczkę do fotojokera i obadanie tyc trzech body. jeżeli któreś wyda Ci się niefajne - odrzucasz itp.
Sony A300 jw ale drożej i podglądem LV. Jeżeli zależy Ci na podglądzie na monitorku - wskazana opcja.
ja bym się zastanowił nad soniaczem A200. jest dość plastikowy, ale niska cena i stabilizacja zrekompensuje to. jeżeli zdecydujesz się na 18-70 zostanie Ci paręset złotych na jakiś sympatyczny obiektyw tele.
To ja napiszę tak.
Dobre efekty od razu i za nieduże pieniądze można osiągnąć Olympusem e-510 w dualkicie. Nie powinno być b. drogo:
http://www.ceneo.pl/641889
Starczy jeszcze na kartę i jakieś dodatki.
Z Canonem to tylko 400D i zwykły kit. Ale możliwości rozbudowy w przyszłości ogromne.
Ja polecam tego Olympusa zdecydowanie jeśli koniecznie lustro! Dobrym rozwiązaniem jest też Panasonic FZ 18 jeśli nie jest Ci konieczne lustro.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Sie, 2008
DoroTaa,
przy takim budżecie rzeczywiście olek 510 +14-42+40-150 to najlepsze rozwiązanie, fajna puszka i do tego w tej cenie masz pokryty całkiem spory zakres ogniskowych.Zerknij gdzieś na test olympusa 510, zobacz czy ci odpowiada szybkostrzelność i inne parametry, potem udaj się do jakiegoś sklepiku foto weź do ręki i zobacz jak ci leży......
No i ja nadal nie wiem na co mam się zdecydować taki duży wybór mi zaproponowaliście. Chyba muszę to wszystko dobrze przemyśleć. I zdecydować się na jakiś model. A jakie były Wasze pierwsze lustrzanki? Może te wypowiedzi mi trochę ułatwią decyzję.
Weź E-510 w dual kicie. Zalety tego rozwiązania są następujące:
1. Cena - za 1800 zł masz cały zestaw, czyli dobry korpus, dwa użyteczne obiektywy i kartę pamięci. Nic tylko wyjść i pstrykać. A jak będziesz miała nadwyżkę kasy to za 600-700 zł
możesz jeszcze kupić obiektywy klasy 2.8/25 czy 3.5/35 i cieszyć się dobrą jakością stałki.
2. Olek wybacza dużo błędów. Przede wszystkim obiektywy Olka z korpusem Olka pracują
dobrze pod względem ustawiania ostrości, a nawet jak się pomylą, lub Ty zrobisz coś nie
tak, to duża głębia ostrości i tak daje szanse, że zdjęcie będzie udane.
3. Dobry system Live View powoduje brak szoku przy przejściu z kompakta.
4. Masz najlepsze czyszczenie matrycy na rynku. Dla początkujących, którzy boją
się czyścić matrycę samemu to ważne.
5. Masz stabilizację matrycy. Może nie jakąś super wydajną, ale wierz mi - przydaje się.
6. System Olka daje naprawdę fajne możliwości rozbudowy. Wielu obiektywów zazdroszczą Olkowi posiadacze innych systemów.
No i ja nadal nie wiem na co mam się zdecydować taki duży wybór mi zaproponowaliście. Chyba muszę to wszystko dobrze przemyśleć. I zdecydować się na jakiś model. A jakie były Wasze pierwsze lustrzanki? Może te wypowiedzi mi trochę ułatwią decyzję.
Jeśli chodzi o lustrzankę cyfrową, to właśnie Olympus E510 jest moja pierwszą. Kiedyś miałem analogowa lustrzankę Nikona F-80.
Dla mnie ta lustrzanka jest w zupełności wystarczającym sprzętem do robienia, tak mi sie wydaje, dobrych fotografii.
Ale trzeba sie tego aparatu nauczyć. Na początku zdjęcia mogą wychodzić nie ostre, ale jest to tylko kwestia ustawień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13