Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
450D czy 40D
Autor Wiadomość
mkzg
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008   450D czy 40D

Witam!

Wiem, że temat wałkowany, ale uważam, że każdy przypadek jest inny i warto go zanalizować.
Marudziłem już na forum nt. aparatu dla mnie, ale po długich dyskusjach z moim portfelem zgodnie uznaliśmy, że jesteśmy za biedni, żeby kupować tandetę, więc pozostało do
1.450D z kitem
2.40D z... (nie wiem z jakim szkłem, ale o tym później)
Do obu zestawów 50/1.8
Różnica cenowa pomiędzy 450D a 40D jest po Cashbacku chyba niewielka.
Powiedzmy, ze mam do wydania 3000. Hipotetycznie oczywiscie :D
450D z kitem to ok 1900
40D body to 2400 - ew. Cashback 100Euro, czyli 2100.
-50/1.8 300 zł
Zostaje w przypadku 40D 600zł na podstawowego zooma. 18-55 III może?
No, dziękuję za uwagę i proszę o opinie

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Sie, 2008   

no i ładnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie...
40D+ kit + 50mm 1.8 II, na początek może być, potem kupisz jakieś szkiełko,
chyba że mozesz dorzucić troszkę do tamrona 17-50 2.8 zamiast kita i tej plastikowej stałki

k1caj_ns 
Optyczny

mkzg, Z tego co mi wiadomo to cashback na Polskę się skończył :?: :idea:

Weź 40D z Tamronem 17-50 /2.8 i masz problem zooma podstawowego z głowy i nie będziesz musiał tego szkła wymieniać z czym trzeba sie liczyć kupując kit.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

na Polskę tak, inne kraje cieszą się caschbackami na okrągło :neutral:

vespero 
Nowy

To jeszcze bardziej mnie cieszy, jak już wspomniałem rozważam kupno sprzętu w niemczech. Tylko jak wtedy załatwić ten cashback po zakupie canona. I czy napewno ciągle jest.

muad 
Rozmowny
dib

Znajomy stwierdził, ze on woli c 400d bo 40d jest za ciężki, za duży i za skomplikowany. Miał rację - oczywiście z jego punktu widzenia, dla jego potrzeb. 40d jest lepszym wyborem, szczególnie dla kogoś kto nie będzie traktować lustrzanki jako lepszego kompaktu. Kitowy obiektyw odradzam, lepiej nie kupować 40d a różnicę dołożyć do dobrego obiektywu razem z 450d niż kupić 40d + 18-55.

mkzg
[Usunięty]

Tak bardzo mi się nie pali, poczekam na kolejnego Cashbacka.

Tylko Tamron i 40D przekracza mój budżet...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Może warto ten budżet ciut powiększyć? Sam miałem podobny dylemat i musiałem sięgnąć głębiej w kieszeń....

viola
[Usunięty]

mkzg, poczekaj kilka miesięcy i odłóż trochę kasy, bo wydawanie mniejszej kwoty na coś z czego nie będziesz zadowolony mija się z celem. Ja na początku chciałam przeznaczyć 2,5-3 tys a skończyłam na 5... i nie zamieniłabym mojego wyboru na żaden inny. mam ten zestaw, który poleca k1caj_ns, i inni (plus canon 70-250) jestem baaaaardzo zadowolona

jeśli chodzi o zooma, to z 17-50 nie licz na duże zbliżenia...

mkzg
[Usunięty]

Dzięki!

viola, nie słyszałem o C 70-250, może mówisz o 55-250? Osobiście obstaje za 70-300 USM IS mimo najgorszego USM w klasie, albo 70-200 jeżeli się nie boisz kradzieży...

Nie oczekuje od Tamiego 17-50 dużego przybliżenia, a jedynie uniwersalności.

Twardo sobie postanowiłem, że czekam do końca września albo na Cashbacka

viola
[Usunięty]

mkzg, :mrgreen: no tak oczywiście że chodziło mi o 55-250 :mrgreen:

vespero 
Nowy

Ale czy wybór tamrona 17-50 nie ograniczy mnie potem do tele 55-250 bo w innym wypadku typowe tele to 70-300 i między 50-70 nie mam zakresu w ogole.

muad 
Rozmowny
dib

Oczywiście, że nie ograniczy. 20 mm w tym zakresie to jest nic. Równie dobrze można do tego tamrona dobrać coś od 100mm. Szczególnie gdy się ma matrycę 10mpx lub wyższą - zawsze można wykadrować.

Monastor 
Optyczny

vespero, na temat zakresu między 50-70 napisałem trochę w odpowiedzi na Twoją PW.

Poza specyficznymi sytuacjami (odległe obiekty, węższe kadry w krajobrazie, ograniczenia dostępu) łatwo tą dziurę zniwelowac. Wystarczy podejśc trochę bliżej. Wiele osób żyje z dziurą między 50, a 70 mm, ja pomiędzy 70 mm, a 100 mm też nic nie mam, a nie doskwiera mi to za bardzo.
Są tacy, co biegają ze stałkami, a 'zakres' mają dziurawy jak szwajcarski ser. Co też nie przeszkadza im w robieniu dobrych zdjęc.

mkzg
[Usunięty]

Bawiłem się 450D i przyznam, że kit wcale nie jest taki zły.

Można powiedzieć, że zdecydowałem się na 40D, ale jakoś nie mogą się przekonać do Tamrona, bo brakuje mu stabilizacji(wiem, żeto amatorskie, ale działa na wyobraźnię)

A co powiecie o C EF-s 17-85 IS USM?

Odpowiedz do tematu