Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 18 Wrz, 2008 Tele przez duże T, coś w rozsądnej cenie.
Witam
Za miesiąc lub dwa jak odzyskam płynnośc finansową chciałbym dokupic jakis mega zoom.
Posiadam Canona 40d , Tamron 17-50 f/2.8, Canon 50 f/1.8, ...??? nie koniecznie chce zakrywac luke w przedziale 50-100, w przyszłosci bedzie Canon 100mm macro ale najpierw jakies tele.
Myśle o sprzecie w granicy 3000zl i wpadla mi w oko Sigma 150-500 f/5.0-6.3 hmmm ogniskowe przemawiaja na jej korzysc czytałem test wypadla dobrze. Tego obiektywu mam zamiar uzywac do portretow i w plenerze (lesie) na zwierzątkach.
Pytanie brzmi na co jeszcze moglbym zwrócic uwage w tym przedziale cenowym i czy warto byloby moze zrezygnowac z takich ogniskowych na rzecz jakosci optycznej? Jednak 300mm to chyba minimum 200mm musialoby byc genialne zebym sie nad takowa zastanowil.
Tego obiektywu mam zamiar uzywac do portretow i w plenerze (lesie) na zwierzątkach.
Do portretu to ten obiektyw się raczej nie nadaje... duży, ciężki i słabe światło, do zwierzaków w tej cenie OK. Trudno będzie pogodzić te dwa wymagania. Do zwierzaków przydaje się zakres 300-500, do portretu 50-150 i dobre światło...
Tak jak napisał goltar,. Ciężko pogodzić te dwie funkcje szkła. Do portretu(jeśli ma to być zoom) to nada się Tamron 70-200 2.8. A do zwierzaków coś w okolicach 400. Może lepiej trochę kasy dozbierać i kupić Canona 100-400??
Co pozostaje więc?
Albo wariant ekonomiczny, czyli EF 70-300 f3,5-5,6 IS. Na końcu portretowym rozsądne światło, 300 mm ze stabilizacją do zwierzątek.
Albo wariant elkowy, czyli EF 70-200 f2.8. Do portretu jak znalazł, dobre światło na 200mm też się przyda do szybciej poruszających się obiektów. Można podpiąć telekonwerter. Tyle że trochę krótki.
No i wariant ze stałką - moim zdaniem najciekawszy: Do portretu EF 85/1.8 (ok 1000 zł) a do zwierzątek Sigma 120-400 f4,5-5,6 (ma stabilizację i HSMa) - za 2400 zł.
Jak się dobrze rozejrzysz, to ostatni zestaw będziesz mieć za jakieś 3500 zł i sądzę że najlepiej spełni Twoje oczekiwania. Na APS-C to będzie całkiem "kozacki" zoom.
Ok w takim razie rezygnuje z portretu na tio mam tamrona i canona z dobrymi swiatłami, zapoznalem sie z sigma 120-400 jest to niezle rozwiazanie ale czy lepsze od 15-500? Na
Na L-ke chyba nie mam co liczyc w tym przedziale cenowm. Ma ktoś może Tamrona 200-500/5-6,3 Di LD IF?
Albo wariant ekonomiczny, czyli EF 70-300 f3,5-5,6 IS. Na końcu portretowym rozsądne światło, 300 mm ze stabilizacją do zwierzątek.
Nie ma takiego obiektywu. Jest 70-300 F/4-5.6 IS
ando80, a jak chcesz się do tych zwierzątek zabierac? Będziesz focił okazjonalnie, podczas spacerów z rodziną, czy raczej przebierał się w ciuchy kamo i wpełzał do zamaskowanej budy na pół dnia?
Zgadza się moja pomyłka. Chodziło oczywiście o 70-300 4-5,6. Nie wiem skąd mi się zapodział początek z 24-85.
Sigma 150-500 została przetestowana i wyniki testu są na optyczne.pl. Generalnie nie poszło źle. Ale na minus... "światło f/6.3 już od ogniskowej 290 mm" oraz
"zbyt słaba jakość obrazu dla ogniskowej 500 mm".
Tymczasem 120-400 w najciemniejszym końcu daje światło 5,6 więc zauwżalnie lepiej.
Długi koniec też pewnie nie jest rewelacyjny, ale jest to jednak jaśniejszy obiektyw, co czasem pozwoli go trochę domknąć i poprawić jakość, a przy 150-500 już nie będzie do czego (albo raczej z czego) domykać.
Jeśli możesz to poszukaj Sigma Pro Centrum i pożycz sobie obydwa obiektywy, porób zdjęcia i zobaczysz co Ci bardziej pasuje. Ja bym tak zrobił.
Monastor zdecydowanie ciuszki w lesie w sezonie no i poza nim jak juz nie mam komu robic zdjec to jade do lasu i poluje na zwierzatka lub robaczki. Makro bedzie pozniej teraz zwierzatka sarenki itd milo byloby gdyby obiektyw byl stosunkowo lekki gdyz podczas takiej wyprawy (srednio co 2 dni robie okolo 40km) Potrzebuje przedewszystkim super jakosci zdjec oraz super ogniskowych z tego obiektywu, cala reszte czyli ciezar jakosc wykonania szybkosc auto focusa spycham na dalszy plan. sigma pro centum hmmm siwetny pomysl....
ando80, wypożycz sobie może Sigmę 100-300 F/4, to przyjemne szkło, a z konwerterem x1,4 masz 420 F/5.6. Z tym, że jak konwerter to już niestety budżet przekroczony (a i konwertera sigmy nie polecam, jak do Canona to TC canona).
Wady: S 100-300... jest stosunkowo ciężka i nie ma OS, ale cała reszta jest naprawdę na dobrym poziomie.
Super jakośc i super ogniskowa niestety nie bardzo idą ze sobą w parze. Każde 500 mm jakie za te pieniądze dostaniesz będzie... gorsze niż super ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10