Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Wrz, 2008 EOS 40D czy 450d? i jakie szkło na początek?
Jako że jestem tu nowy to chciałem się przywitać:)
Od jakiegoś czasu chcę zakupić lustrzankę canona i mój wybór skłania się w stronę 450D lub 40D, zaznaczam że ejstem początkującym ale dużo czytam tu i tam o dslr;) chciałbym kupić jedna z tych lustrzanek juz na kilka dobrych lat-może kiedys przejdę na 5D;)
Ale do rzeczy:) Poradźcie który aparat będzie lepszy? 40d z cashbackiem kosztuje obecnie 570 GBP a 450D-390 GBP(lustrzankę będę kupował w UK) czy różnica tych 180 GBP jest warta zachodu? mniej więcej orientuję sie w specyfikacjach obydwu i nie mogę się zdecydować od dłuższego czasu;/
Druga sprawa to szkło...nie chcę kita bo i jakośc nei powala, sporo czytałem o Tamronie 17-50 f2.8 jako zamienniku kitowego szkła oraz o Sigmie 18-50 f2.8, ostatnio moja uwagę zwróciła jezszce sigma 50 f1.4-nie pamiętam dokładnych nazw;p no i superzoom Sigma 18-200mm DC OS:]
Czy jest sens zakupić np Tarona 17-50 f2.8 jako szkła uniwersalnego i do tego Sigme f1.4 do portetów ze stałym światłem? czy ta sigma będzie lepsza do portetów na przysłonie 1.4-2.0 niż "Tami" na f2.8-czy różnica w jakości fotki będzie zauważalna?
No i jak miała by się sprawa tego superzooma 18-200mm DC OS jako obiektówu walk-arund?:] bo czytałem i pozytywne opinie o tym szkle a i sample są niczego sobie z tym że wiadomo...jest ciemne:/
Mam nadzieję że na tyle pytań uzuskam choć kilka konstruktywnych wypowiedzi-odpowiedzi;p
Pozdrawiam Krzysiek
A wiec witamy
Co do aparatu - duzo zalezy od Twoich osobistych preferencji w tym ktory aparat bardziej Ci "lezy" w rece. W Polsce roznica w cenie wynosi ok. 700PLN, bez zadnych smiesznych cashbackow. I duzo i malo. Czytales ich testy tutaj?
Co do obiektywu, to warto kupic tego Tamrona. Sigmy 18-50 nie uzywalem.
Jesli chodzi o stalke, to hmmm... Dla mnie 50mm nawet na cropie jest troche za szeroko. Do tego celu wolalbym cos ok. 85-135mm, ale to moje osobiste preferencje. Opcja jest tez taka, ze kupisz Canona 50/1.8, ktory mimo plastikowosci jest calkiem niezly optycznie i kosztuje grosze.
Sigma 18-200 z OS jest lepsza niz jej odpowiednik bez OSa, ale nadal nie jest to jakosc (dla mnie) zadowalajaca.
Czy ta Sigma 17-70 jest porównywalna z Tamronem 17-50 f2.8? w zasadzie ma te 20mm więcej ale i jest ciemniejsza na końcu. A co do tego Canona 50mm f1.8 to czy jest duża różnica z niedawno pokazana sigmą 50 f1.4 która to otrzmała takie dobre noty?
Jeszzce pytanko, czy ten Tamron 17-50 f2.8 może równać sie na ogniskowej 50mm i f2.8 z którąś z tych stałek pod względem jakości zdjęc i ostrości?(sigma 50 f1.4 lub canon f1.8) czy bezzasadne jest kupowanie tego Tamiego i którejś z tych stałek? Dodam że generalnie będę robił portrety i czasem w kościele, oczywiście amatorsko
A co do samego aparatu to nadal nie wiem czy będzie to 40D czy 450D , w 40D pociąga mnie te 6.5 kl/sek...
Pozdrawiam
Po swoich doświadczeniach powiem tylko tyle, że z Sigmą powinno być mniej problemów niż z Tamronem. Może Tami jest nieco lepszy optycznie za to Sigma nieco bardziej uniwersalna w ogniskowych i jak w moim przypadku zdjęcia wcale nie gorsze. Na dobrego Tamiego trzeba po prostu trafić ( czyt. mieć szczęście) Oczywiście chodzi o słynne FF i BF. Do zdjęć w kościele na pewno przydałoby się lepsze światło ale teoria nie do końca musi iść w parze z praktyką.( oj! za filozoficznie)
A co myślicie o Canon 28-135 IS USM, była testowana na optycznych.
Ja mam zamiar kupić to szkło, bo dziś właśnie zrobiłem sobie prezent w postaci C eosik 450D.
28-135IS to dość dobry obiektyw kiedyś nawet zastanawiałem się nad jego zakupem, wtedy wybór padł na 28-105 USMII którego w chcwili obecnej chcę się pozbyć. Trochę przyzwyczaiłem się do pracy z L-kami i taki 28-105 daje poczucie tandety. Optycznie jest nawet nienajgorszy ale poz względem wykonania do np 24-105 4L to go dzieli przepaść. Także jak ktoś nie ma tych prawie 3k to 28-135 jest niezłym wyborem.
no właśnie nie ma tych 3kzł
Poza tym C 450D kupiłem na raty z kit-em 18-55 IS.
Dlatego dodatkowy 28-135 IS z napędem USM to raczej niezła alternatywa.
A jak patrzę na ceny eLek to mi się odechciewa w ich przypadku raczej akceptacji ze strony żony by nie było.
I tak cud, że udało mi się sklecić sprzęt audio (STEREO) za ok 12 kzł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10