Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon ACTION EX 16x50 CF, Delta Optical Titanium 8x56
Autor Wiadomość
#BOOA# 
Nowy
#BOOA#

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   Nikon ACTION EX 16x50 CF, Delta Optical Titanium 8x56

Witam, nie znam się za bardzo na Lornetkach Tyle Tylko, że troszku poszperałem na necie, zastanawiam się nad kupnem Nikon ACTION EX 16x50 CF (Uniwersalna), lub Delta Optical Titanium 8x56 (ornitologia / myślistwo), bardziej wolałbym uniwersalną, max mogę wydać 850 zeta, czy ktoś miał może jakąś z Tych Lornetek? Którą lepiej kupić? Za wszelkie Info z Góry Dziękuję i Pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

To dwie zupełnie inne lornetki i trudno je porównywać. 16x50 nie jest lornetką uniwersalną, za taką można uważać w zasadzie tylko 10x50. Jest to instrument typowo dzienny, w zasadzie na statyw. 8x56 to lornetka nocna do polowań nocnych świetna, do orniotologii mniej się nadająca. W zasadzie chciałbyś kupić trzy lornetki (uniwersalna - 10x50, ornitologia - 10x42 i polowania nocne 8x56)...

#BOOA# 
Nowy
#BOOA#

Dzięki Wielkie Za Odpowiedź, w sumie to ja nigdy lornetki nie miałem, skuszę się chyba na Nikon Action EX 10x50 CF (cena około 569 zeta), jak poszperałem to Chyba dobry wybór z lornetek Uniwersalnych??? Za ewentualne Info z Góry Dziękuję i Pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Tak. To fajna lornetka.

violinman23 
Początkujący
Ptasi podglądacz

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008   

To ja może nieco odświeżę temat. Posiadam lornetkę 10x50. Jest ona całkiem przyzwoita, jednak powoli zaczynam rozglądać się za czymś dłuższym... I co sądzicie o tym nikonie 16x50? Miałem ją w MM w rękach i fajna jest. Ale czy warto? Przeznaczenie - ornitologia, spotting.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008   

Ale zdajesz sobie sprawę, że 16x z ręki to już na granicy stabilności jest?

macs 
Bywalec

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

violinman23 napisał/a:
I co sądzicie o tym nikonie 16x50? Miałem ją w MM w rękach i fajna jest. Ale czy warto? Przeznaczenie - ornitologia, spotting.

Moim zdaniem nie warto. Lepiej kup jakas lunete, chocby 50-60mm. Lornetka 16x to taki 'ni pies ni wydra' jesli chodzi o ornitologie.

violinman23 
Początkujący
Ptasi podglądacz

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

Zdaję sobie sprawę. Miałem ją w rękach, potrafię ją utrzymać (trenuję na długich obiektywach serii L:P ). Tylko czy cena/jakość jest w w normie. Może lepiej kupić 12x50... Z tym że przybliżenie jest niewiele większe niż 10x50. A lunety na szyję nie założę, a zależy mi na mobilności bo bardzo dużo podróżuję rowerem i piechotką.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Pytanie jeszcze o pole widzenia. Przy 16x jest wąsko. Spada też jasność powierzchniowa obrazu. Nie doradzę Ci odnośnie Actiona 16x50, bo go nie testowałem i nawet w rękach nie miałem. Uważam jednak, że przy niskobudżetowych lornetkach 50 mm 16x to już lekka przesada. Zbieraj na stabilizowanego Canona, Nikona lub Fujinona albo na Leikę Duovid :)

violinman23 
Początkujący
Ptasi podglądacz

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   

Wiadomo, im bliżej tym bardziej wąsko. To może od razu swarovskiego? :razz: A tak na poważnie o chcę mieć całkiem przyzwoitą lornetkę, za stosunkowo niewielkie pieniądze, o dobrej jakości optycznej. Nikon wydaje mi się spełniać te kryteria. Tylko czy jakaś różnica w jakości obrazu pomiędzy 12x50 a 16x50?

struna 
Początkujący
struna

Co do różnicy w jakości obrazu-to jest niewielka, ale wg mnie obydwie lornetki sie nie nadają do obserwacji ptaków, bo są poprostu za cieżkie-16x50-to już wogóle porażka-najmniejszy nawet ruch rąk powoduje totalna zmianę obserwowanego pola-a potem zaczyna sie "poszukiwanie" obserwowanego obiektu-co przy takim polu widzenia nie jest łatwe, a długo lornetki do oka przyłożyć nie można, bo naprawde nie jest lekka. No od biedy można by na obserwacje wziąść tę 12x50-choć ta nadal jest dla mnie za ciężka...no ale jeśli ćwiczysz....nadmieniam,że w/w uwagi dotyczą tylko podglądania i obserwacji ptaków (w dzień!). Na tematy-myśliwsko łowieckie się nie wypowiadam.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

violinman23 napisał/a:
Zdaję sobie sprawę. Miałem ją w rękach, potrafię ją utrzymać (trenuję na długich obiektywach serii L:P ). Tylko czy cena/jakość jest w w normie. Może lepiej kupić 12x50... Z tym że przybliżenie jest niewiele większe niż 10x50. A lunety na szyję nie założę, a zależy mi na mobilności bo bardzo dużo podróżuję rowerem i piechotką.

Bez statywu nie uzyskasz i tak znacząco większych użytecznych przybliżeń niz daje posiadana przez Ciebie 10. Może Ty 16 utrzymasz w rękach, ale to ciężka krowa i zmęczysz się szybko. Statyw i luneta to rzędu 3-4 kg. Nie powinno to ogromnie wpłynąc na mobilność. Duzych powiększeń potrzebujesz na otwartej przestrzeni (głównie, ale nie wyłącznie zbiorniki wodne). W lesie, krzakach itede i tak będziesz chciał używać przyrządu z duzym polem widzenia. IMO sens wydłużania zasięgu przez zakup na ptaki 16x50 jest zaden. Lunetka da Ci powiększenie trzydziestokrotne, jeśli nie większe. A w otwartej przestrzeni będziesz miał czas się rozłozyc. Z noszeniem i wożeniem rowerem większych kłopotów nie ma.

violinman23 
Początkujący
Ptasi podglądacz

Wysłany: Sro 17 Gru, 2008   

Statyw i luneta odpada. W terenie mam do noszenia jeszcze aparat z teleobiektywem i statywem. Do tego pozostałe zabawki w plecaku. Nie przesadzajmy, te lornetki nie są aż tak ciężkie. Może sprecyzuję pytanie: za te pieniądze kupimy lepszą lornetkę, która będzie miała przybliżenie powyżej 10?

Arek 
Redaktor

Statyw do aparatu będzie się nadawał i do lunety. A małych lunetek klasy 50-60 mm dających radę obsłużyć powiększenia ma poziomie 20-30x jest już kilka na rynku. Jeśli jednak ma być lornetka to zdecydowanie bliżej mi do polecenia 12x50 niż 16x50. Uważam, że z ręki, widoki przez tą pierwszą i tak będą lepsze niż przez tą drugą.

amv 
Optyczny
Łowiec

Fajnie zobaczyc odpowiedzi na pytania,ktore sam moglbym zadac :grin:
Teraz juz wiem,ze mój wybór padnie na 10x50 serii VII co prawda,ale powinno wysrarczyc :wink:

Odpowiedz do tematu