Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008 Strona internetowa do zdjęć i krótkich tekstów
Dzień dobry,
Marzy mi się własna strona internetowa na zdjęcia i komentujące je teksty. Chciałbym móc tam zamieszczać zdjęcia w dość dużym wymiarze, by nie tracić za bardzo na ich jakości przy zmniejszaniu i móc się odwolywać do nich w postaci linku. Jednocześnie chciałbym czasem tam dodać od czasu do czasu jakiś tekst - króciutki esej łączący się z tematyką albumu zdjęć, lub kiedy indziej komentarzyk dotyczący spraw technicznych. Sprawę traktuję raczej amatorsko, jako coś co mogło by być ładnym zwieńczeniem uprawianego przez przeszło pięćdzesiąt lat hobby.
Jak się do tej sprawy zabrać by nie było to bardzo drogie? Dotyczy to w szczególności minimalizacji kosztów zaprojektowania strony, która nie musi być bardzo rozbudowana graficznie. Czy można skorzystać z czegoś gotowego lub zaprojektować samemu w oparciu o istniejące programy?
Czy założenie strony przez www.netstrefa.pl to dobry pomysł? Wydaję mi się, że na zdjęcia potrzebowałbym z 10 GB.
A jak to się w ogóle realizuje? Interesuje mnie oczywiście dzierżawienie w tym celu jakiegoś serwera (z tymi co najmniej 10 GB). Nie chciałbym również przy okazji pozbawić się praw autorskich.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 20 Wrz, 2008
za darmo masz przykładowo photobucket.com <- 1gb, zawsze można zrobić wiecej, niż jedno konto Ale równie dobrze możesz chyba linkować z gmaila?
Nie bardzo sobie wyobrażam zużycia 10 GB miejsca na zdjęcia w rozmiarze internetowym. Chyba że zamierzasz składować tam oryginalne pliki w pełnej rozdzielczości, tylko to już raczej trudno nazwać blogiem.
Do serwisu blogowego wskazanego przez Jaada możesz linkować zdjęcia z Flickera lub jakiegokolwiek innego serwisu, który nie blokuje bezpośrednich linków. Konto „Pro” kosztuje na Flickerze chyba ze 30$ rocznie.
Nie bardzo sobie wyobrażam zużycia 10 GB miejsca na zdjęcia w rozmiarze internetowym. Chyba że zamierzasz składować tam oryginalne pliki w pełnej rozdzielczości, tylko to już raczej trudno nazwać blogiem.
Do serwisu blogowego wskazanego przez Jaada możesz linkować zdjęcia z Flickera lub jakiegokolwiek innego serwisu, który nie blokuje bezpośrednich linków. Konto „Pro” kosztuje na Flickerze chyba ze 30$ rocznie.
Dziękuję za kolejną radę, którą postaram się sprawdzić.
Jak napisałem na początku, chciałbym zamieszczać zdjęcia mało zmniejszone, a czasami w pełnej wielkości. Może 10 GB to za dużo, ale 1 GB to może być za mało bo np. objętość moich tegorocznych zdjęć (jpeg-ów) to właściwie już tyle.
WojciechW, różne są potrzeby, ale jeśli blog ma służyć do oglądania Twoich zdjęć na ekranie komputera, to musisz zadbać o to, żeby się zmieściły na ekranie. Fotki w rozmiarze ok. 1000x700 pikseli to jest maksimum, chyba że swojej widowni postawisz wyższe niż przeciętne wymagania. Ale wtedy znowu więcej niż rozdzielczość HDTV nie ma sensu.
Chyba że planujesz dać możliwość ściągania Twoich zdjęć w pełnej rozdzielczości.
WojciechW, różne są potrzeby, ale jeśli blog ma służyć do oglądania Twoich zdjęć na ekranie komputera, to musisz zadbać o to, żeby się zmieściły na ekranie. Fotki w rozmiarze ok. 1000x700 pikseli to jest maksimum, chyba że swojej widowni postawisz wyższe niż przeciętne wymagania. Ale wtedy znowu więcej niż rozdzielczość HDTV nie ma sensu.
Chyba że planujesz dać możliwość ściągania Twoich zdjęć w pełnej rozdzielczości.
1000x700 pikseli czasami by było wystarczające ale już to przekracza znacznie wymiary akceptowane przez większośc galerii. Ale ja chciąłbym czasami również pokazać zdjęcie tak jak to jest na ogół robione w przypadku zdjęć testowych w recenzjach sprzętu - by móce oglądać je nieco zmniejszone lub oglądać jego szczególy w maksymalnym powiększeniu. Jak to można zrobć?
możesz tam wrzucać oryginalne fotki, a program sam pokazuje konwertuje je na ikony, po kliknięciu na ikonę pokazuje zdjęcie w największym dla danego okna rozmiarze, oprócz tego jest link na który można kliknąć i pobrać oryginalne zdjęcie. Można pisać komentarze dla swoich zdjęć ich pozycję geograficzną na Google map, dużo dużo dużo opcji. Ze free masz 1GB, za 20$-10GB, 75$-40GB, 250$-150GB i nawet 400GB za jedyne 500$ oczywiście wszystko to opłaty roczne - powinno wystarczyć dla nawet najbardziej wybrednych. Dodatkowo masz do ściągnięcia bardzo fajną przeglądarkę do zdjęć która bardzo ułatwia upload fotek, a także ich przeglądanie, grupowanie, i podstawową ich edycję. Ja osobiście używam i jestem b. zadowolony.
P.S.
bardzo fajna opcja to tworzenie prywatnych galerii nie dostępnych dla ogółu, wysyłasz komuś linka do takiej galerii i ta osoba tylko za pośrednictwem tego linka może wejść na galerię (oczywiście jak prześle komuś dalej tego linka to ten ktoś też tam może zajrzeć), czyli jak masz do rozesłania jakieś fajne fotki z imprezy to nie musisz rozsyłać wszystkim fotek (i wszyscy ściągają mnóstwo GB-tów) tylko rozsyłasz linki, a zdjęcia i opisy do nich są na stronie . - Proste i przyjazne dla ludzi i środowiska
Pozdrawiam
A ja proponuje założyć sobie darmowe konto na cba.pl i w opcjach zarządzania kontem zainstalować moduł WORDPRESS ( system bloga ) umożliwia wrzucanie na server zdjęć i innych multimediów, przez przeglądarke. Polecam mam w ten sposób zrobioną własną tymczasową stronę
Dziękuje za wszystkie rady. Na razie wypróbowalem photobucket.com gdzie można zamieszczać calkiem duże zdjęcia. Ma on stosunkowo opcję profesjonalną do 10 GB, ale jeszcze nie wiem czy jest dostępna dla internautów z UE. Jak to zwykle bywa to nawt z taką prostą stroną trzeba się wiele nauczyć, bo np. nie wiem nawet taiej prostej rzeczy - jak zmienić kolejność zdjęć w albumie.
Pozwolę sobie tu na próbę zamieszczenia zdjęcia, ale oczywiście robie to również dla siebie.
Pozdrawiam serdecznie
WojciechW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10