Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Lis, 2006 Canon 70-300 vs. Sigma ?
Witam!:D
Mam problem związany z wyborem szkła za 3000 zł (+/- 500zł). Chciałbym za to kupić jakiś porządny obiektyw długoogniskowy.
Oto moje typy:
Canon 70-300mm USM IS
Sigma 100-300 f/4 EX HSM APO
Sigma 135-400mm
Z tego co wyczytałem w poprzednich wątkach i testach, najlepiej optycznie wypada Sigma 100-300, ale czy jest o tyle lepsza, żeby rezygnować z IS w canonie?
I jak wypada ostatnie szkło z listy? Zainteresowałem się nim tylko ze względu na ogniskowe, ale tak naprawdę niewiele o nim wiem. Moja puszka to 350D.
Mam podobny dylemat i jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji (jeszcze trochę kasy brakuje ...), ale skłaniam się ku stabilizacji obrazu. Statyw to jednak mało praktyczne urządzenie jest na spacerze.
Napisz jeszcze do jakich zdjęć ma być to szkło. Bo jeżeli chodzi o jakość to zdecydowanie Sigma 100-300, tyle że trzeba sobie sprawdzić konkretny egzemplarz. Ma stałe światło f/4 a to już jakbyś miał na długim końcu stabilizację o 1EV.Do tego można dokupić telekonwerter Sigmy 1.4 i bez problemu będziesz mógł osiągać ogniskowe 140-420mm przy świetle f/5.6.
Dokładnie. Sigma 100-300 jest bardzo dobra optycznie ale naprawdę duża jeśli porównasz ją do 70-300 IS. Dlatego musisz się zdeycdować czy bardziej zależy Ci na gabarytach czy na rozmiarach.
1.Szkiełko jest mi potrzebne do wypadów do lasu na zwierzynę.
2.Gabaryty to żaden problem - 22cm, w sam raz ;D
3. Czy to że mam sprawdzić egzemplarz znaczy ze wyszła jakaś trefna seria?
4. I w koncu: czy tą różnicę w stosunku do canona w jakości optyki zobaczę na moim 350D?
5. Rozumiem ze Sigma 135-400 odpada?
6. Dzięki za odpowiedzi
7. Siódemka na szczęście
Jak do lasu na zwierzynę to najlepsza by była jeszcze jaśniejsza stałka, ale taka Sigma 300/2.8 swoje kosztuje więc.... ta Sigma 100-300 i jak dla mnie nie masz z tych trzech innej alternatywy. W lesie jest ciemno dlatego nie IS a światło będzie niezbędne bo ruch masz focić (no chyba, że te zwierzęta będą stały jak zamrożone w czasie focenia).
Różnicę w jakości zdjęć nawet ślepy by zobaczył bo ta Sigma optycznie jest lepsza niż mój 100-400L a ja z jej jakości jestem zadowolony.
Kłopoty i sprawdzenie dotyczą Sigmy jako marki. Występują problemy z AF przy współdziałaniu z Canonem, a raczej z ostrzeniem w punkt. Można oczywiście odesłać szkło i body do serwisu, ale Canon z Canonem prawie zawsze działa idealnie. Dlatego warto to ostrzenie sprawdzić przy zakupie samemu. Przy fotografii zwierząt potrzebny będzie szybki AF i tutaj ta Sigma bezapelacyjnie będzie najlepsza. Do tego solidna budowa z wewnętrznym ogniskowaniem... same plusy. No i koniecznie kup sobie TC 1.4, na pewno się przyda a jakość powinna być jeszcze na bardzo przyzwoitym poziomie.
Sigma 135-400 do lasu na zwierzaki za ciemna i za wolna.
Mikan [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Lis, 2006
No to watpliowści ostatecznie rozwiane, dzięki za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9