Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008 Zestaw do ślubów za 13000
Prawdopodobnie wpadnie mi 12000 - 14000 zł dotacji z Unii z przeznaczeniem na otwarcie działalności gospodarczej
Postawiłem na fotografię ślubną (już słyszę te wrzaski oburzenia co niektórych ) i muszę za tę kasę nakupowac odpowiedniego sprzętu
Mam spory rozrzut możliwości
Od Canona 40D + kilka szkiełek firmowych + lampa
Do Nikona D700 + jedno szkiełko Nikkor AF-S 24-70 f/2.8 G ED FX + lampa
A pomiędzy tymi zestawami mieści się kilka zestawów pośrednich
Moje pytanie jest oczywiste - jaki zestaw za tę kasę?
Ps nie wiem czy ten temat tu pasuje, w razie czego proszę o przeniesienie ale nie zamykanie
Mimo że jestem canonistą, to jednak wziąłbym zestaw z Nikonem. Powinieneś się zmieścić w założonej kwocie i to z najmocniejszą lampą błyskową (chyba SB800).
Mnie osobiście D700 bardzo się podoba, choć tylko na papierze, bo w rzeczywistości nie miałem z nim przyjemności. Jest to bądź co bądź aparat pełnoklatkowy i na pewno z dużo większą łatwością będzie wypluwał ładne portrety. Do reporterki ślubno-weselnej szybkość też wystarczająca, uszczelnienia (czasami śluby są też w deszczu), AF powinien dać radę. Obiektyw też niczego sobie. Jasny, ma dużo zalet a niewiele wad.
Inna rzecz, że z tego co widzę jesteś już użytkownikiem systemu Nikona, więc przesiadka powinna być łatwiejsza.
Gdybym miał rozważać Canona, to nie wiem, czy jednak nie 5D (starego klasyka).
A 40D to raczej z ef-s 17-55 IS.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008
i ja bym zainwestował w d700 + 24-70, potem w przyszłości 14-24 i 135/2 DC
Jedyna wada tego szkielka (jaka znam) to jego rozmiary i brak mozliwosci zastosowania jakiegokolwiek filtra. Ale szklo pierwsza klasa. Chwile bawilem sie nim na D300, wiec na D700/D3 bedzie jeszcze lepiej.
Zapomniałem dopisac że kasa będzie w okolicach końca roku i wtedy sprzęt będzie trochę tańszy
Do tego czasu zaliczę jeszcze kurs fotograficzny i papier z kurii na fotografowanie w czasie mszy
Jak na razie jestem zdecydowany tylko na ten obiektyw Nikkor AF-S 24-70 f/2.8 G ED FX, pod warunkiem że wezmę Nikona oczywiście
Jeśli chodzi o szkło do Canona to EF-S 17-55 IS jest fajny ale tylko do cropa a nie uśmiecha mi się wymieniac szklarnię po przejściu na pełną klatkę co prędzej czy później czeka większośc zawodowców
Gdybym chciał zostac przy cropie to na pewno bym go kupił
Macałem w sklepie 40D, D300 i D700 i najbardziej mi pasuje Canon a najmniej D700 - przycisk nawigacyjny to jakieś nieporozumienie - mały, mocno wystający, kojarzy mi się z pewnym kobiecym organem
5D nie macałem ale po przeczytaniu chyba całego forum optyczne trochę mnie przestraszają opinie o jego autofocusie
Po dwóch pierwszych poradach jestem skłonny w kierunku D700 (mógłbym chyba przymknąc oko na ten nieszczęsny dzyndzel) ale chcę rozważyc wszystkie możliwości (mam czas) więc jeśli Canon to co powiecie o EF 24-70 f/2.8 L USM?
Czytałem test i opinie na forum które są tak rozbieżne że nic nie pomagają, musiałbym sobie wybrac jednego opiniodawcę za bezwzględny autorytet bo każdy ma inne zdanie
Chodzi mi konkretnie o jego przydatnośc do ślubów
MM chwali ten obiektyw na forum ale np. Arek przeciwnie, porównuje go do ponad 2 razy tańszej Sigmy
Ale te opinie były raczej do użytku ogólnego a mnie o śluby chodzi czyli reportaż w półmroku
Arek chwali Sigmę na podstawie tablic testowych. Generalnie Arek chwali często Sigmę a na szkoleniach Sigmy powołują się na testy Arka i wciskają sprzedawcom jakie to zarąbiste Sigma robi obiektywy bo w testach na optycznych "świetnie wychodzą". Szkła nie są złe, ale bez przesady. Ja już dawno pisałem, że taka Sigma 24-70/2.8 to lekka kiszka. Czytałeś co ostatnio o tej Sigmie pisał MC?
Ja często robię reporterkę ślubną Canonem 5D plus 24-70L. Ten obiektyw nie jest tak wzorcowo ostry jak Nikkor 24-70 z SWM, ale jest bardziej plastyczny. Szkło typu 24-70/2.8 używam "jak muszę" mieć jeden obiektyw. Ostatnio bawię się w śluby w dwie osoby i... używam stałek plus 16-35L w nowej wersji. I niech nikt mi tutaj nie pisze, że nie potrzebuje jasnej stałki bo sobie ISO podbije. Tak można robić, ale nie zawsze...
Do slubów korpus Nikona D700 jest genialny. Szkło 24-70/2.8 świetne, ale ogranicza fotografa. Canon 5D z pewnością zdjęć gorszych nie zrobi a jak już to lepsze. Canon ma przewagę w jasnych stałkach. W kościele super AF można zastąpić wiedzą i wprawą. Naprawdę da się radę. Dla mnie złoty środek to 5D do kościelnej statyki i na plener a D700 do kościelnej dynamiki i na wesele - przy tym ostatnim D700 pokaże prawdziwy pazur a z 5D... no trzeba ruszyć głową i się spocić albo kupić 1D czy 1Ds.
Boze uchowaj przed takimi szklami. Serio. A mysle, ze k-consult przywiozl szkla sprawdzone. Mydlo, wielkie, wolne, o cenach filtrow tez nie bede pisal.
Moim zdaniem strasznie dramatyzujecie z tym słabym AF w 5D. Kiedyś w ogóle go nie było i nie takie zdjęcia się robiło. Może na tle konkurencji (d700) nie wypada najlepiej ale spokojnie można nim robić zdjęcia czy to dynamiczne czy statyczne. Ostatnio robiłem w prezencie dla siostry zdjęcia z całego ślubu Canonen 400D który ma jednak gorszy af niż 5D i zdjęcia nie ostre wynikające z błędu AF można policzyć na palcach jednej ręki.
pawel23, gorzej jakbyś zarabiał na tym pieniądze i nie mógłbyś sobie pozwolic, żeby takie nieostre zdjęcie (chocby jedno na sto) trafiło się w jakimś ważnym momencie.
Arek chyba został przegłosowany
Do zestawu D700 + Nikkor 24-70 + lampa mogę jeszcze dorzucic Nikkor 50 f1.4 jeśli to poprawi sytuacje i chyba zmieszczę się w funduszach zwłaszcza za kilka miesięcy
Tym bardziej 5D + Canon 24-70 + Canon 50 f 1.4 + lampa
A myślicie że ja mogłem sobie pozwolić na taki wstyd jak nie ostre zdjęcia ze ślubu własnej siostry? Zresztą mam już zamówienie na następny ślub. Komuś spodobały się moje zdjęcia. Mam nadzieje że niedługo zarobie na 5D i poczciwe 400D będzie w torbie jako zapas
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12