Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 22 Wrz, 2008
Zestaw do ślubów za 13000
Autor Wiadomość
henk 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   Zestaw do ślubów za 13000

Prawdopodobnie wpadnie mi 12000 - 14000 zł dotacji z Unii z przeznaczeniem na otwarcie działalności gospodarczej
Postawiłem na fotografię ślubną (już słyszę te wrzaski oburzenia co niektórych :mrgreen: ) i muszę za tę kasę nakupowac odpowiedniego sprzętu
Mam spory rozrzut możliwości
Od Canona 40D + kilka szkiełek firmowych + lampa
Do Nikona D700 + jedno szkiełko Nikkor AF-S 24-70 f/2.8 G ED FX + lampa
A pomiędzy tymi zestawami mieści się kilka zestawów pośrednich
Moje pytanie jest oczywiste - jaki zestaw za tę kasę?
Ps nie wiem czy ten temat tu pasuje, w razie czego proszę o przeniesienie ale nie zamykanie

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   

Mimo że jestem canonistą, to jednak wziąłbym zestaw z Nikonem. Powinieneś się zmieścić w założonej kwocie i to z najmocniejszą lampą błyskową (chyba SB800).

Mnie osobiście D700 bardzo się podoba, choć tylko na papierze, bo w rzeczywistości nie miałem z nim przyjemności. Jest to bądź co bądź aparat pełnoklatkowy i na pewno z dużo większą łatwością będzie wypluwał ładne portrety. Do reporterki ślubno-weselnej szybkość też wystarczająca, uszczelnienia (czasami śluby są też w deszczu), AF powinien dać radę. Obiektyw też niczego sobie. Jasny, ma dużo zalet a niewiele wad.
Inna rzecz, że z tego co widzę jesteś już użytkownikiem systemu Nikona, więc przesiadka powinna być łatwiejsza.

Gdybym miał rozważać Canona, to nie wiem, czy jednak nie 5D (starego klasyka).
A 40D to raczej z ef-s 17-55 IS.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

i ja bym zainwestował w d700 + 24-70, potem w przyszłości 14-24 i 135/2 DC :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

14-24 -- taki kąt na pełnej klatce (!!)
Ale za to jakie szerokie ujęcia kościołów i ciżby składającej życzenia można robić!

MC 

Jedyna wada tego szkielka (jaka znam) to jego rozmiary i brak mozliwosci zastosowania jakiegokolwiek filtra. Ale szklo pierwsza klasa. Chwile bawilem sie nim na D300, wiec na D700/D3 bedzie jeszcze lepiej.

henk 
Entuzjasta

Zapomniałem dopisac że kasa będzie w okolicach końca roku i wtedy sprzęt będzie trochę tańszy
Do tego czasu zaliczę jeszcze kurs fotograficzny i papier z kurii na fotografowanie w czasie mszy
Jak na razie jestem zdecydowany tylko na ten obiektyw Nikkor AF-S 24-70 f/2.8 G ED FX, pod warunkiem że wezmę Nikona oczywiście
Jeśli chodzi o szkło do Canona to EF-S 17-55 IS jest fajny ale tylko do cropa a nie uśmiecha mi się wymieniac szklarnię po przejściu na pełną klatkę co prędzej czy później czeka większośc zawodowców
Gdybym chciał zostac przy cropie to na pewno bym go kupił
Macałem w sklepie 40D, D300 i D700 i najbardziej mi pasuje Canon a najmniej D700 - przycisk nawigacyjny to jakieś nieporozumienie - mały, mocno wystający, kojarzy mi się z pewnym kobiecym organem
5D nie macałem ale po przeczytaniu chyba całego forum optyczne trochę mnie przestraszają opinie o jego autofocusie
Po dwóch pierwszych poradach jestem skłonny w kierunku D700 (mógłbym chyba przymknąc oko na ten nieszczęsny dzyndzel) ale chcę rozważyc wszystkie możliwości (mam czas) więc jeśli Canon to co powiecie o EF 24-70 f/2.8 L USM?
Czytałem test i opinie na forum które są tak rozbieżne że nic nie pomagają, musiałbym sobie wybrac jednego opiniodawcę za bezwzględny autorytet bo każdy ma inne zdanie
Chodzi mi konkretnie o jego przydatnośc do ślubów

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Myślę, że warto spytać co MM sądzi na temat tego obiektywu w połączeniu z 5D.

henk 
Entuzjasta

MM chwali ten obiektyw na forum ale np. Arek przeciwnie, porównuje go do ponad 2 razy tańszej Sigmy
Ale te opinie były raczej do użytku ogólnego a mnie o śluby chodzi czyli reportaż w półmroku

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Arek chwali Sigmę na podstawie tablic testowych. Generalnie Arek chwali często Sigmę a na szkoleniach Sigmy powołują się na testy Arka i wciskają sprzedawcom jakie to zarąbiste Sigma robi obiektywy bo w testach na optycznych "świetnie wychodzą". Szkła nie są złe, ale bez przesady. Ja już dawno pisałem, że taka Sigma 24-70/2.8 to lekka kiszka. Czytałeś co ostatnio o tej Sigmie pisał MC?

Ja często robię reporterkę ślubną Canonem 5D plus 24-70L. Ten obiektyw nie jest tak wzorcowo ostry jak Nikkor 24-70 z SWM, ale jest bardziej plastyczny. Szkło typu 24-70/2.8 używam "jak muszę" mieć jeden obiektyw. Ostatnio bawię się w śluby w dwie osoby i... używam stałek plus 16-35L w nowej wersji. I niech nikt mi tutaj nie pisze, że nie potrzebuje jasnej stałki bo sobie ISO podbije. Tak można robić, ale nie zawsze...

Do slubów korpus Nikona D700 jest genialny. Szkło 24-70/2.8 świetne, ale ogranicza fotografa. Canon 5D z pewnością zdjęć gorszych nie zrobi a jak już to lepsze. Canon ma przewagę w jasnych stałkach. W kościele super AF można zastąpić wiedzą i wprawą. Naprawdę da się radę. Dla mnie złoty środek to 5D do kościelnej statyki i na plener a D700 do kościelnej dynamiki i na wesele - przy tym ostatnim D700 pokaże prawdziwy pazur a z 5D... no trzeba ruszyć głową i się spocić albo kupić 1D czy 1Ds.

MC 

MM napisał/a:
Czytałeś co ostatnio o tej Sigmie pisał MC?

Boze uchowaj przed takimi szklami. Serio. A mysle, ze k-consult przywiozl szkla sprawdzone. Mydlo, wielkie, wolne, o cenach filtrow tez nie bede pisal.

pawel23 
Rozmowny

Moim zdaniem strasznie dramatyzujecie z tym słabym AF w 5D. Kiedyś w ogóle go nie było i nie takie zdjęcia się robiło. Może na tle konkurencji (d700) nie wypada najlepiej ale spokojnie można nim robić zdjęcia czy to dynamiczne czy statyczne. Ostatnio robiłem w prezencie dla siostry zdjęcia z całego ślubu Canonen 400D który ma jednak gorszy af niż 5D i zdjęcia nie ostre wynikające z błędu AF można policzyć na palcach jednej ręki.

Monastor 
Optyczny

pawel23, gorzej jakbyś zarabiał na tym pieniądze i nie mógłbyś sobie pozwolic, żeby takie nieostre zdjęcie (chocby jedno na sto) trafiło się w jakimś ważnym momencie.

henk 
Entuzjasta

Arek chyba został przegłosowany
Do zestawu D700 + Nikkor 24-70 + lampa mogę jeszcze dorzucic Nikkor 50 f1.4 jeśli to poprawi sytuacje i chyba zmieszczę się w funduszach zwłaszcza za kilka miesięcy
Tym bardziej 5D + Canon 24-70 + Canon 50 f 1.4 + lampa

MC 

pawel23, tutaj nie ma mozliwosci powtorki ujecia. Tu musi wyjsc.

pawel23 
Rozmowny

A myślicie że ja mogłem sobie pozwolić na taki wstyd jak nie ostre zdjęcia ze ślubu własnej siostry? :razz: Zresztą mam już zamówienie na następny ślub. Komuś spodobały się moje zdjęcia. Mam nadzieje że niedługo zarobie na 5D i poczciwe 400D będzie w torbie jako zapas :mrgreen:

Odpowiedz do tematu