Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Akcesoria do 40d
Autor Wiadomość
Nerevar
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   Akcesoria do 40d

Torba, karta (ile gb radzicie), statyw. Co polecacie ?

Czy warto brać czytanik czy lepiej przez USB ?
Warto kupować folie ochronne na wyświetlacz ?

Co jeszcze niezbędnego trzeba kupic (zakładając że będzie to moja pierwsza lustrzanka).

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 25 Wrz, 2008   

A tak bardziej szczegółowo? Masz samo body czy może jednak jest tam przypięty jakiś obiektyw? A może napiszesz jakim rodzajem fotografii się zajmujesz bo to może nas naprowadzić ile tych GB potrzeba?
Ja bym do 40D "na początek" kupił jakiś obiektyw :razz:
Zgrywać radzę przez czytnik (najlepiej markowy), folia ochronna jest zbędna, warto mieć filtr polaryzacyjny, stabilny statyw i solidną torbę foto z wolnym miejscem na dodatkowy obiektyw, lampę i filtry. Tyle na początek.

kijos 
Entuzjasta

:???: Może to ci się przyda http://www.pstryk.pl/deta...r+canon+eos+40d

Nerevar
[Usunięty]

Ha ha ha :P nie za tania widziałem droższe :(

Jak narazie nie posiadam nic ale jak pisałem w innym temacie, chce kupić dlatego chce mieć kosztorys "akcesoriów" ( z wylaczeniem aparatu filtru obiektywu - z reszta doatego ten dzial)

torby, karty, czytnika, statywu

ajć no tak zapomniałem napisać że chodzi mi o podstawowe akcesoria ( nie wiem skąd wniosek że jestem płetwonurkiem :wink: )...

co do pojemności karty to nie wiem bo nie orientuje się ile kosztują dobre / ile RAW czy JPEG 10mpx zajmuje

W każdym razie prosił bym o polecenie : torby, karty, czytnika, statywu - oczywiście amatorskie

co do obiektywow to bedzie 18-55 i pozniej jakis 55-200+

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008   

To ja polecę abyś wszystkie pieniądze jakie chcesz przeznaczyć na te akcesoria wydał na lepsze szkło.

rafalg 
Rozmowny

I aparat nosił w ekologicznej torbie z marketu :lol:

Nerevar
[Usunięty]

Średni pomysł ;) szkło się kupi lepsze jak się porzadnie naucze lutrzanką obsługiwać.
:roll:

A teraz na serio potrzebuje żebyście polecili mi jakiś niedrogi i godny polecenia :
statyw
torbe (w zalozeniu na 1 aparat i 2 obiektywy)
karte dajmy na to 8 gb chyba starczy
czytnik

poza tym na lepsze szkło i tak by brakło

Paweł_G 
Maniak

rafalg napisał/a:
I aparat nosił w ekologicznej torbie z marketu :lol:

Ja bym tam nosił na szyji by mieć szybki dostęp :mrgreen: Do tego jaki szpan na deptakach by był :wink:

rafalg 
Rozmowny

Dokładnie i jeszcze lampa na stałe dopięta, ostatnio widziałem takiego klienta zapylał bulwarami pod Wawelem z dopiętym do body wszystkim co się tylko dało oprócz statywu. Nogi by mu chyba w chodzeniu przeszkadzały :mrgreen:

mckrak 
Nowy
mckrak

Moja propozycja dla ciebie:

1. Filtr UV - (pomijając promieniowanie którego poza górami i tak ,,cyfra nie widzi,, ochroni ci szkło) polecam filtry HOYA - niedrogie a dobre
2. Torba/Plecak - cależy jak będziesz pstrykał- imieniny, plener, imprezy (potrzebujesz szybkiego dostępu do nikusia czy będziesz miał czas na ,,rozpłaszczenie,, jeżeli nie masz czasu torba przez ramię szybko przesuwaną przed siebie na aparat ze szkłem plus miejsce ew na drugie szkło i lampę - polecam Tamrac 7-9. Jeżęli masz czas mała torba na ramię pojemność jak wyżej. Masz zamiar robić plenery i długie foto-wycieczki jakis plecak - Lowepro, Tamrac, Kata - ta jest super ale droga.
3. Folia - zbędna masz osłone
4. Czytnik - wskazany
5. Lampa - zapomnij o wbudowanej do D-40 najlepsza będzie SB 600 (jest co prawda SB 400 ale nie daje wiele - w dalszym ciągu będziesz miał nieruchomy palnik)
6. Statyw - zależy co będziesz pstrykał - przyroda i makro jak najbardziej polecam (jakiś model z tanich Valbon) i w tycz przypadka obok statywu niezbędny będzie jakieś zdalne wyzwalanie w przypadku D 40 tylko wężyk.
7. Drugie, trzecie, czwarte szkło (tele, macro, jakaś jasna ,,stałka,, ..... to w przyszłości.

Pozdrawiam i powodzenia

Nerevar
[Usunięty]

Dobra żarty żartami :

Torba ->Torba
Statyw ->Statyw
poradzono mi żeby szukać coś z hakiem i "odczepianą szybkozłączką" to pierwsze ma ale co do tego 2 to nie wiem...
Karta ->
http://allegro.pl/item446...ytnik_fvat.html
albo
http://allegro.pl/item441...b_oryginal.html
+ czytnik jakis

dobre bedzie czy cos zmienic

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Torba - bardzo dobra. Sam się przymierzam do lowepro, ale celuje raczej w plecak z możliwością wyciągania sprzętu bokiem, bez zdejomowania plecaka.

Statywik też dobry - ta wyciągana szybkozłączka to chyba po prostu łatwo zdejmowana głowica. Mam podobny statyw, tyle że tańszy i on ma taki patent (ale nie jestem w 100% pewien czy to o to chodziło osobie radzącej

Karta - gdzieś widziałem taniej, ale bez czytnika, a czytnik się przydaje. SanDisk w wersji Extreme świetnie nadaje się do sprzętu foto, bo dobrze znosi niszkie temperatury. Chyba nawet już Ci polecałem ten rodzaj kart, tyle że w temacie o obiektywach. Jeśli chodzi o pojemność to 8GB w zupełności wystarczy. Ja mam 4GB SanDisk ExIII i jakoś daje radę ;) Co do modelu III - w zupełności starczy. Zalety z posiadania IV ujawniają się w pełni przy korpusach wspierających UDMA. Eos 40D tego nie ma.

Filtr - jeśli bierzesz z kitem, to kita pewnie i tak niedługo sprzedasz, więc nie ma po co brać filtru UV. Jeśli od razu kupujesz lepszy obiektyw, to filtr (prócz tego, że przydaje się w górach) to stanowi mechaniczną osłonę przedniej soczewki. Ja na początku nie miałem. Jak mi przyszło sobie poczyścić to szybko się wyposażyłem w filtr Hoya HMC UV(N) - nie sprawia problemów a czyści się też nie najgorzej.

Lampa - to na razie chyba za duży wydatek. Z tego co słyszałem nie ma się co pchać w chińskie odpowiedniki a Speedlight 430 kosztuje ponad 700 zł. Używek też nie ma co kupować, bo mogą być w złym stanie technicznym.

Możesz jeszcze przemyśleć jakiś tani zestaw czyszczący z gruszką i "serwetkami" jednorazowymi.

Na tele to jeszcze przyjdzie czas. Uzbieraj jakieś 1500-2500 zł i będzie o czym pogadać :grin:

Nerevar
[Usunięty]

No to narazie będzie zestawik :
40D
Kit IS (ten od 450d)
torba statyw i karta z mojego linka
lampa mi zbędna narazie, filtr sobie odpuszcze do kita
co do tele to jeszcze na niego przyjdzie czas ;] może za rok - wspominałem o nim przy torbie myśląc przyszłościowo hehe...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja tak cos jeszcze a propos statywu napisze. Nie wiem dokladnie jaki to jest ten na linku, ale ogladalem kiedys statywy w podobnej cenie w FJ. Nie wiem czy ten wlasnie taki jest, ale tam byl sam "tani" badziew. Piszczacy, trzeszczacy, drzacy, zenujacy. Kupilem Sherpe200 i jestem zadowolony. Mi wystarcza.Kosztuje ponad 200PLN, ale roznica jesli chodzi o wykonanie jest kolosalna.

grzybart 
Uczestnik

Statyw Hamy jaki podałeś w linku to totalny syf i wszystkie negatywne cechy jakie podał MC go dotyczą. Jeżeli chcesz coś kupić ok 100 zł (troszkę więcej) to Velbon jest dobrym rozwiązaniem:
http://www.allegro.pl/ite...ustrz_35mm.html
Jeżeli możesz wydać więcej to na pewno 200 za te pieniądze to super wybór:
http://allegro.pl/item423...00r_kurier.html

Odpowiedz do tematu