Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 14 Lip, 2012
Jak poznać kompatybilny obiektyw?
Autor Wiadomość
h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   Jak poznać kompatybilny obiektyw?

Witam. Mam Canona, model 600D. Chciałbym tanio kupić obiektyw. Są PRZERÓŻNE aukcje na Allegro. Ale nie wiem czy dany obiektyw będzie pasował do mojego. Jakim sposobem mogę dowiedzieć się czy dany obiektyw będzie działał z moją lustrzanką?
Co muszę wiedzieć przed zakupem? Jak się to sprawdza. Może są jakieś oznaczenia?
Proszę o odpowiedź.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   

h205267@rppkn.c napisał/a:
Co muszę wiedzieć przed zakupem? Jak się to sprawdza. Może są jakieś oznaczenia?
Proszę o odpowiedź.

Są, tylko trzeba użyć tajemnej mocy ukrytej w głębokich czeluściach internetu :razz:

Oprócz tego jest mnóstwo złomu, starych manualnych szkieł (bez af-u) a wśród nich mozna wyłowić niezłe perełki a wszystko to przypinając przez przejściówki. Są też takie przejściówki, które umożliwiają Ci korzystanie z "potwierdzenia ostrości",zwanym dandelionem . Niestety to droga dla cierpliwych, ktoś kto był na tyle leniwy, żeby nie skorzystać z google, licząc na szybszą odpowiedź na forumie o 6.17 rano w sobotę może nie podołać temu zadaniu.

Ja jednak na twoim miejscu bym się nie zniechęcał i zamiast przeglądać allegro najpierw bym się zastanowił, jakiego obiektywu mi trzeba a później oglądał ten cały szplajs szukając czegos pod moje potrzeby.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   Re: Jak poznać kompatybilny obiektyw?

Dodatkowo w ramach relaksu proponuję dogłębne zaznajomienie się z instrukcją obsługi posiadanego aparatu. Bardzo prawdopodobne, że producent napisał tam co nieco o kompatybilności różnych obiektywów, nie zostawiając tej wiedzy tajemnej wyłącznie dla jedynie oświeconych kawalerów wielkiego Kwanona ;)

Rada numer dwa - nie ma co się rzucać na pierwszy lepszy szplajs z Alledrogo na zasadzie "bo tanio i bo można". Ale coś czuję, że Cię to nie ominie :mrgreen:

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Lip, 2012   

Nie wiem czy o to chodziło ale z 600D będą współpracowały wszystkie obiektywy których producentem jest Canon z oznaczeniem EF lub EF-S. Dodatkowo pasować będą obiektywy takich firm jak Sigma, Tamron, Tokina jeśli podane jest że posiadają one bagnet dla Canon EF.
Listę pasujących obiektywów masz w naszej bazie:
Obiektywy EF
Obiektywy EF-S
Wybierając obiektyw sprawdź jednak w bazie czy posiada AF, bo nie wszystkie z tej listy mają (chyba że to nie stanowi problemu).

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Wysłany: Nie 15 Lip, 2012   

Cytat:
zamiast przeglądać allegro najpierw bym się zastanowił, jakiego obiektywu mi trzeba a później oglądał ten cały szplajs szukając czegos pod moje potrzeby.

Dzięki za odpowiedź. Zapewniam Cię, że wiem jakiego obiektywu mi trzeba. I jeśli będę wiedział tylko, który z nich będzie pasował do mojego, to będę w stanie sobie taki kupić.

Właśnie widziałem taki Dandelion ale nie wiedziałem co to za jakieś układy scalone ktoś przykleił do obiektywu.

Cytat:
Dodatkowo w ramach relaksu proponuję dogłębne zaznajomienie się z instrukcją obsługi posiadanego aparatu.

Przerobiłem ją od deski do deski już. Nie przypominam sobie by coś tam było napisane.

Goltar, dzięki za FANTASTYCZNĄ, bogatą odpowiedź! Wspaniała rzecz.
Czyli mam kupować coś z oznaczeniami EF lub EF-S.
Problem jest tylko taki, że Ci goście z Allegro nawet nie pokuszą się o podanie takich informacji!. Każdy wali nazwę obiektywu a nie wspomnie o tym czy jest EF, EF-S czy jakiś inny. I to mnie denerwuję. Dlaczego tego nie mogą dopisywać?

Co do autofokusa i manuala to zapamiętam, dzięki.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

h205267@rppkn.c, jesli aukcja zawiera zdjecia to mozesz sam sprawdzic, jakie oznaczenia ma obiektyw jesli czegos brakuje w tytule badz opisie

dcs
[Usunięty]

h205267@rppkn.c,

To wybieraj z: Allegro › Fotografia › Obiektywy › Canon › Autofokus

http://allegro.pl/canon-autofokus-50600

h205267@rppkn.c 
Bywalec

Tak, ale nie chodziło mi w tym pytaniu (poprzednim, ostatnim) o to czy autofokus ma lub nie, tylko o to czy jest to obiektyw EF lub EF-S.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie strony jaką podał jeden użytkownik.
Waszej w dodatku.

Co to za nomenklatura? Nie wiem jak to mam rozumieć.

Jako "zoom" to rozumiem, że jest "zmiennoogniskowy", tak?
No ale co niby mają znaczyć te opisy co niżej...

SZEROKOKĄTNY ?
STANDARDOWY ?
UNIWERSALNY ?

Szerokokatny, standardowy lub uniwersalny? Dość osobliwe nazewnictwo... Nie rozumiem co macie na myśli mówiąc, że jeden jest standardowy, a drugi uniwersalny. A że trzeci szerokokątny.

moronica 

h205267@rppkn.c, do 600d to zazwyczaj bez roznicy, czy to EF czy EF-S chyba ze kupujesz obiektyw ultraszegokokatny badz rybie oko

uniwersalny zoom to generalnie od szerokiego kata do tele. kliknalbys w to i sam zobaczyl, jakie obiektywy ci sie wyswietla

dopiero co zapewniales, ze wiesz jakiego obiektywu ci potrzeba, a teraz pytasz co to znaczy szerokokatny obiektyw?
Ostatnio zmieniony przez moronica Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Co to za nomenklatura? Nie wiem jak to mam rozumieć.
Zwyczajowa. Z czym masz problemy? Ze słowami "szerokokątny" czy też "teleobiektyw"?

dcs
[Usunięty]

h205267@rppkn.c,

Uniwersalny to ten, który ma w swoim zakresie ogniskową standardową, czyli ~30mm dla APS-C.
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Szerokokatny, standardowy lub uniwersalny? Dość osobliwe nazewnictwo..
Zwyczajowe.

Za wikipedią:

Cytat:

Obiektywy standardowe, w których długość ogniskowej jest zbliżona do przekątnej matrycy lub błony rejestrującej obraz. Kąt widzenia takiego obiektywu jest zbliżony do kąta widzenia ludzkiego oka.
Obiektywy szerokokątne, w których długość ogniskowej jest znacząco mniejsza od przekątnej matrycy lub błony, a kąt widzenia jest większy od kąta widzenia ludzkiego oka.
Obiektywy wąskokątne (często nieprawidłowo nazywane teleobiektywami), w których długość ogniskowej jest znacząco większa od przekątnej matrycy lub błony, a kąt widzenia jest mniejszy od kąta widzenia ludzkiego oka. Obiektywy wąskokątne o umiarkowanej długości ogniskowej określa się niekiedy portretowymi.

[ Dodano: Nie 15 Lip, 2012 23:41 ]
wiem jakiego obiektywu mi trzeba.
Jakiego?

h205267@rppkn.c 
Bywalec

W tym co wkleiłem z Wikipedii mamy inne nazewnictwo. Pojawia się tam "wąskokątny" a nie ma znowu innego, jaki pada tutaj.
Cytat:
dopiero co zapewniales, ze wiesz jakiego obiektywu ci potrzeba, a teraz pytasz co to znaczy szerokokatny obiektyw?

Dla mnie obiektyw z zoomem (zmiennoogniskowy) jest rozumiany jako uniweersalny. Bo jest on uniwersalny, nie? Ale przecież on też jest i szerokokątny bo ma najmniejsza ogniskową 18 mm. W porównaniu do obiektówów co mają ogniskową 50mm to 18mm wypada jako szerokokątny. I jaki jest standardowy w takim razie?

O to mi chodziło. Że te nazwy były jakieś takie dziwne. Bo można rozumieć je na wiele sposobów. Niepraktyczne.

Cytat:
Jakiego?

Ja mam listę zakupów. Więc nie szukam tego jedynego teraz, ale takiego który będzie najtańszy/najlepszy jako jeden z wielu upatrzonych.

Bo chcę:

Zmiennoogniskowy, jasny, ze stałym światłem
Rybie oko
Teleobiektyw (zmiennogoniskowy może być)
Stała ogniskowa

I te wszystkie jak najbardziej jasne.

Jednak jest to drogie, więc szukam hybryd.
Trudno mi powiedzieć jaki konkretnie teraz mi najbardziej potrzeba kupić.

Dlatego sobie szperam po Allegro i raz wpada OKAZJA jako teleobiektyw a raz wpada okazja jako STAŁOOGNISKOWY. Tylko że nie wiedziałem czy taka okazja mi będzie pasować do mojego canona (EF, EFS).
Ostatnio zmieniony przez h205267@rppkn.c Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

I jaki jest standardowy w takim razie?

Pisałem już: ~30mm dla aps-c
Ostatnio zmieniony przez dcs Nie 15 Lip, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

h205267@rppkn.c, obiektyw 300-800mm bedzie tak samo uniwersalny co 8-15mm? a moze zaden z nich nie bedzie uniwersalny? zreszta nie rozumiem, czemu sie az tak przejmujesz tym podzialem. jest umowny

Odpowiedz do tematu