Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka z FZ18 na ??
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   Przesiadka z FZ18 na ??

Wkrótce (czyli za 2-3 miesiące) mam nadzieję że w końcu przesiądę się na normalny sprzęt.
W chwili obecnej dalej męczę mojego Lumixa FZ18 i przydałby mi się sprzęt o klasę wyższy.
Planuje przeznaczyć 2000-3000 zł maksymalnie. Głównie poszukuję akceptowalnych szumów przy ISO800 lub 1200, dobrej rozpiętości tonalnej (lumix widzi albo światło albo czerń, ciężko nim krajobrazy robić) i przede wszystkim najlepiej jeśli kitowy obiektyw nie miał więcej niż 28mm na minimalnej ogniskowej.
W przyszłości pewnie będę planował dokupić jakieś szkło, więc nie chcę zamykać się na kita i koniec....
Proszę również o podpowiedź, pod jakie sprzęty mogę podpiąć obiektywy od Zenitha TTL (chyba M42 tam jest... nie znam się aż tak dobrze)

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 23 Wrz, 2008   

Takie ISO dobrze wypada na Canonie. Dobrą rozpiętość tonalną daje 40D i 400D. 450D już wypada pod tym względem zauważalnie gorzej (przepakowana matryca). Do Canona są też przejściówki z M42, więc nie powinno być problemów z Zenithami.

Warto pójść sklepu i przymierzyć się który bardziej odpowiada wielkością, chwytem i ciężarem. Kit do 400D to 18-55 (raczej lipa) a do 40D 17-85 IS. Ostatnio na forum była dyskusja o tym ostatnim obiektywie.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 24 Wrz, 2008   

Kurcze cena 40D z kitem jest zabójcza. Może po świętach coś stanieje?
Jak wielka jest różnica pomiędzy 40D a 400D ? (znaczy się, czy opłaca mi się czekać na tańsze 40D zamiast kupowac starsze 400D)

Monastor 
Optyczny

edmun, 40D jest lepszy pod każdym względem. Ergonomia, wizjer, szum, dostępne czułości, AF, tryb seryjny. No, po prostu puszka z innej półki ;-)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Ehh napaliłem się jak młodzik. Zobaczymy co mój sponsor powie na cenę.

kozidron
[Usunięty]

edmun, pamiętaj, że to nie jest taki pewnik , że stanieje ale miedzy 40D a 400D jest kolosalna przepaść za tą cenę (40D) nie ma co sie zastanawiać nad entry level...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2008   

jeszcze jedno pytanie. na start jakie szło sobie zafundować?
nie wiem czy brać kitowy 18-55 E-FS
czy też kupić samo body a na allegro wyszukać jakieś tanie szkła.

w przystępnej cenie widzę
CANON EF 50 mm f/1.8 II

jednakże do krajobrazów przydałoby się właśnie jakieś szersze...

czy moze lepiej kupić z kitem który może nie jest idealnej jakości a później dozbierać na jakiś zmienno ogniskowy lepszej jakości lub szeroką stałkę ?

zastanawiam się również czy nie zainwestować na starcie od razu w 40D wraz z 17-85 IS :/
i mieć święty spokój na trochę czasu.

Głównie fotografuję zawody żużlowe z murawy, więc super zoom nie jest aż tak konieczny
Krajobrazy górskie, makro i budynki...

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

edmun, Gdyby cena D90 była inna, namawiałbym cię właśnie na ten aparat. Ma świetną matryce z D300- do tego ogromny wybór obiektywów kitowych. Niestety za tą cene można mieć równie dobrego C40D, jeśli nie lepszego.
PS: myślę że cokolwiek byśnie wybrał, warto zawsze kupić stałke 50 mm o świetle 1.8/1.4

Paweł_G 
Maniak

Na 17-85 szkoda pieniędzy bo już lepiej brać Tamrona 17-50 lub Sigme 17-70. Jeżeli budżet Cię ogranicza to kit plus 50/1,8 na początek spokojnie wystarczy.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Budżet jest na tyle ograniczony - ile wyjdzie mnie miesięczna rata przez 2 lata.
Zobaczymy. W chwili obecnej dziękuję za udzielone mi rady.
Będzie 40D plus kit 18-55 i jakaś stałka o małym świetle

kamfil06 
Maniak

mnich napisał/a:
C40D

ostatnio bylem w sklepie gdzie mieli 40D i pozwolili mi się chwile pobawić,
po kilku chwilach trzymania wiedzialem ze ta pucha jest aparatem
stworzonym nie dla mnie -
jedyne co mi sie podobalo to kontrolki w wizjerze ("wydawały" się ogromne)

nie chodzi mi o to że ta pucha jest "be" ale warto się dłużej pobawić
i sprawdzić czy na pewno podchodzi guzikologia itp.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

mając 3000zł i chcąc mieć dobrego kita kupiłbym.. A200 + 16-80 :) A z czasem wymiana na A700 tylko i już ;)

Ewentualnie 16-85VR z d60

A żeby było iso 800-1200 dobre... używany eos 30d + nie mam pojęcia, ciężko będzie znaleźć coś, co da mniej niż 28mm. Ja brałbym 17-50 + 50/1.8

Wróbel EOS 
Rozmowny

Wysłany: Sob 27 Wrz, 2008   

kamfil06, niestety każdy jest przyzwyczajony do swojego sprzętu. Mi nie pasuje guzikologia w K10D. Ale żeby nie było, że kocham canona to ta w 400/450/1000D też mi nie pasuje. Do 40D trzeba mieć troszkę większe dłonie, i do wszystkiego da się przyzwyczaić. Natomiast 40D ma moim zdaniem bardzo dobre i czytelne menu, a z takim jeszcze się nie spotkałem.

Ja bym kupił 40D + jakaś sigma 17-70 na początek. Nie bawił bym się w gorszą puszkę i lepsze szkło bo za jakieś 2 miesiące założysz kolejny wątek, że taki A200 to za mało i, że to nie to. Jak wiadomo puszka szybko traci na wartości. Szkło nie. A przy obecnej cenie 40D już raczej nie stanieje znacząco.

ihsahn 
Uczestnik

Miałem kilka aparatów w ręku, potem zakupiłem w końcu FZ18. Dla mnie to ideał ergonomii :) Kupując C40D miałem obawy, czy opanuję ten nadmiar guziczków, obawiałem się, że trzeba będzie częściej zaglądać do menu (w panasie genialne jest podręczne menu po wciśnięciu joysticka). Moje obawy były niesłuszne, po kilku godzinach pracy z Canonem nie musiałem już odrywać wzroku od wizjera, żeby zmienić nastawy. Jedyna wada to to, że LiveView uruchamia się przyciskiem SET (który de facto jest konfigurowalny).

A jakość fot - nieporównywalna :cool:

kamfil06 
Maniak

Wróbel EOS,
wiem,
dlatego napisałem że warto pobawić się
i sprawdzić czy napewno jest OK

Odpowiedz do tematu