Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 03 Paź, 2008 Winetowanie obiektywów a pomiar matrycowy.
Cześć wszystkim,
Znowu mnie mózg zaswędział i wygrnerował taką oto myśl:
Jesli mamy pomiar matrycowy, czyli z wielu punktów porozrzucanych (dla ustalenia uwagi równomiernie po całym kadrze) I mocno winietujący (pisze się winetujący czy winietujący?) obiektyw to może się tak zdarzyc, ze prawaga zaciemnionych przez obiektyw części zdjęcia spowoduje ogłupienie automatyki pomiaru w aparacie i w efekcie przepalenie centrum?
Oczywiście pewnie są jakieś czary-mary, które można zaszyć w firmware aparatu, rozrzucać punkty pomiaru nierównmiernie, lub dawać im inne priorytety...
Mam rację?
Podobny problem może sie pojawić też choćby przy kadrowaniu: ustawiam ostrość na coś co mnie interesuje, potem komponuję kadr, pstrykam i jesli nie zablokowałem ekspozycji to temat zdjęcia może być niewłaściwie naświetlony. Jeśli odsuwam go w bok kompozycji, to nie dość że do matówki(?) dociera inna ilość śiwatla bo zmieniła się scena - to mogę skompensować blokadą ekspozycji, to jeszcze temat wpada mi w "ciemniejszy obszar" obiektywy, a tego blokadą nie zastąpię...
Czy to może być poważnym problemem?
Czytałem o nikkorze 16-85, który na brzegu kadru potrafi stracić do 2EV! Czy jest na to jakiś sposób inny niż ręczna korekcja ekspozycji, jeśli wiem, ze będe miał tak ekstrmalne kadrowanie?
...eee... sorry, chyba NTG. Panie Moderator: może to przekleić pod "Technika i warsztat"
Ale interesuje mnie bardziej druga strona zagadnienia, ta związana z kadrowaniem...
Gdybyś wiedział jak działa pomiar matrycowy, to wiedziałbyś też, że nie można używać go z techniką "wyostrz i przekadruj" jeżeli nie masz możliwości rozprzężenia blokady AF i blokady AE. Poza tym, po co używać najbardziej małpiarskiego z możliwych pomiarów światła przy świadomym fotografowaniu?
Poza tym, po co używać najbardziej małpiarskiego z możliwych pomiarów światła przy świadomym fotografowaniu?
Bo kusi. Cholernie kusi w przypadku np. złego oświetlenia na wschodzie słońca przy gładkiej zatoce i niebie zlewającym się z całością. Jest jak mały diabełek, który mówi że z centralnie ważonym masz złe pole ustawione albo coś innego. Poprostu kusi. Wstając w październiku o 6 rano i jadąc nad zatokę chcesz mieć zdjęcie, które ktoś doceni. Takie jest moje zdanie więc nie ryzykujesz skoro światła i tak brakuje.
Ale co kusi? Użycie pomiaru, który porównuje wzór jasności w poszczególnych segmentach z bazą danych i dobiera parametry ekspozycji, które fotografowie pracujący dla producenta wybrali dla zbliżonego wzoru jasności, na podstawie pomiarów ekspozycji normalnymi metodami? Nie lepiej samemu wybrać jak chcemy naświetlić kadr?
Lepiej, pewnie że lepiej ale zdarza mi się że asekuracyjnie jeden naświetlę matrycowo. Wynika to pewnie z niepewności że może się udać inaczej. Pozdrawiam jeszcze raz i nie chciałem żeby moja wypowiedź zapoczątkowała ogień
Jaad75, nie każdy potrafi wykorzystać pomiar punktowy. To po pierwsze. Po drugie to nie każdy ma czas cyzelować każdy kadr bo szybka reporterka to nie to samo co robienie zdjęć mostów po północy. Dobrze wiesz o co chodzi, dlatego proszę o więcej zrozumienia.
Tylko projektanci pomiaru matrycowego w danym aparacie mogą to wiedzieć. Niestety trzymają to w tajemnicy.
Możesz mieć rację. Czy masz? "Licho" wie, czyli projektanci. W tym sensie pomiar matrycowy może być bardziej kłopotliwy od "przestarzałego" -zdaniem niektórych- pomiaru centralnie ważonego.
[ Dodano: Sob 04 Paź, 2008 09:45 ]
Jagor napisał/a:
Cholernie kusi w przypadku np. złego oświetlenia na wschodzie słońca przy gładkiej zatoce i niebie zlewającym się z całością.
Spróbuj wziąć pomiar z wody zatoki odbijającej niebo.
... Poza tym, po co używać najbardziej małpiarskiego z możliwych pomiarów światła przy świadomym fotografowaniu?
Bo jest
Faktem jest, że ostatnio większość fot, które uznaję za udane wyszły na "M" z pomiarem w punkcie. Nawet ostanio pofociłem trochę też na "A" ze sprzężeniem blokady AF z AE. To nawet działa całkiem sensownie przy pomiarze matrycowym.
Co do powodów używania "best practices a'la producent aparatu" to mam jeszcze jeden, prawdopodobnie, wynikający ze zbyt małej praktyki: Jakoś lepiej mi się foci z lampą przy pomiarze matrycowym. Zwłaszcza w okolicznościach, kiedy wszyscy się ucieszą jak fota z przedstawienia dziecięcego w przedszkolu będzie, ostra, nieprzejarana, a osoby głębiej w kadrze też się załapią na trochę światła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14