Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011 Canon - Nikon - który system (zdjęcia makro i architektura)
Witam,
Fotografuję już od dość dawna, ale na lustrzankę (z przyczyn finansowych, nie ukrywam) przy tzw. dobrych wiatrach mogę sobie pozwolić dopiero obecnie.
Nie ukrywam, że jeśli chodzi o body to celuję w najniższą półkę czyli 1000/1100 u Canona i 3100 u Nikona z kitem. Potem oczywiście rozbudowa o nowe szkła, ale to raczej w interwałach rocznych, a nie kwartalnych.
Co do kwestii doświadczenia "bawiłem się" dotychczas programowalnym Olympusem (ultrazoom jakiś), niestety tenże zamókł i ostatnio użytkuję X-42 i jest to po prostu dno. Jak ktoś lubi robić zdjęcia predefiniowanymi trybami to może to i dobry aparat, ale dla reszty, ekhem...
Co do wymagań. Aparat będzie użytkowany przez dwie osoby, które robią zupełnie inne zdjęcia. Z jednej strony - zdjęcia makro - tak studyjne (raczej supermakro - odległość od obiektywu ok. 15-20 cm), jak i w plenerze . Z drugiej - architektura - zewnętrze i wnętrza (często kościoły), także zdjęcia nocne z "nieciekawym" oświetleniem. Dodatkowo w obu przypadkach często przy nienajlepszym oświetleniu, a przy ustawieniach ISO 100-200. Z dodatkowych rzeczy - z racji wady wzroku opcje poprawy dioptrii nie wchodzą w rachubę i tak zdjęcia będą robione w okularach.
Czy polecacie któryś z tych systemów jako bardziej odpowiadający zastosowaniom? I jaki kit - czy lepiej iść w obszary 100 czy lepiej zostać przy 50 - który byłby bardziej "uniwersalny" w powyższych zastosowaniach.
Pozdrawiam.
Edit: używany raczej nie wchodzi w rachubę. Ilość zdjęć dziennie będzie wynosiła coś około 10-15, w wakacje może dojść i do 200-300.
macro - Nikon ma swietny 105mm, Canon ma swietny 100mm, sa Tamrony, Sigmy, Tokiny, do wyboru do koloru. o ile nie myslisz o lampkach do tego typu fotografii za spora kase to bez roznicy
architektura, wnetrza - tu jest podobnie. jednym z najpopularniejszych obiektywow jest akurat Tokina 11-16 ze wzgledu na swiatlo 2.8. rowniez jest dostepna na oba systemy tyle ze na Nikonie d3100 nie bedzie AFu z tego co pamietam
No niestety opcja bez AF nie za bardzo trafia w gusta. Nigdy nie ustawiałem ostrości, dodatkowo ze względu na wadę wzroku samodzielne ustawianie jest hmmm... trochę problematyczne i nie wydaje mi się by było to do przeskoczenia - mogę się mylić, ale trochę się tego obawiam.
Edit: A oba te makrowe są identyczne w nienajlepszym oświetleniu? I czy 100 wystarczy (będzie łapała ostrość?). Słyszałem także o szkłach przeznaczonych specjalnie do wnętrz kościelnych...
Ostatnio zmieniony przez Paelius Sro 07 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
pytanie czy kiedykolwiek faktycznie kupisz ten lub inny obiektyw bez wbudowanego silnika. jesli tak - lepiej teraz kupic d90 (to juz inna klasa niz entry level) poki jest jeszcze dostepny z chocby najtanszym obiektywem i problem z glowy
Ostatnio zmieniony przez moronica Sro 07 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
No wiesz lustrzanki sobie nie kupię, żeby docelowo latać przez 3 lata z kitem. Planuję w 2012 kupić kolejny obiektyw - tylko właśnie pytanie czy jako pierwszy zoom czy raczej ten "mniejmilimetrowy".
Mój błąd - chodziło mi o ten do zdjęć makro i mniej milimetrów do szeroko pojętej architektury.
Myślałem po prostu o zarżnięciu tego body a potem - jeszcze w tej pięciolatce kupno lepszego. Obecnie niestety nie stać mnie na wydatek większy niż te 2000 PLN.
No i jaki obiektyw - gorzej robić architekturę 100 czy makro 50?
Czyli wnoszę, że jak na moje zastosowania to 28-75 najbardziej odpowiedni. A co do d90 za drogi, niestety, zwłaszcza, ze lezałby potem przez pół roku co najmniej czekając na (jakikolwiek) obiektyw...
Paelius, nie przesadzaj, roznica w cenie miedzy korpusem a zestawem z 18-55 to 200zl. co to za szklo 28-75mm? chodzi o Tamrona? i dlaczego uwazasz, ze nada sie do makro? poza tym 28mm na korpusie o tym rozmiarze matrycy to juz jest dosc wasko
Ostatnio zmieniony przez moronica Sro 07 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Wracając. Bo wychodzi, że jestem jeszcze głupszy niż na początku. Ja się nie znam na obiektywach zupełnie. Zawsze robiłem zdjęcia na czymś co już miało obiektyw. Teraz chciałem sobie sprawić coś lepszego (a że być może to ostatni moment, kiedy mogę to uczynić, stwierdziłem, że może jednak zacząć używać czegoś co mnie nie ograniczy - bo a) obejmuje za mało b) nie łapie ostrości, bo za blisko, c) będzie strawne przy słabym świetle). Nie stać mnie na d90 za 2200 - jak się na niego szarpnę to już nie będę miał wolnych środków na obiektyw.
Dlatego pytałem się o obiektyw "kitowy", który będzie strawny w obu zastosowaniach i takie, które potem będą najlepsze do tych właśnie, szczególnych zastosowań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11