Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam dylemat, niedawno zakupiłem sony a200+18-70 i stwierdziłem zeby dokupic obiektyw jak w tytule zeby w jakies zwierzatka poszczelać . I tu mój dylemat.Oglądałem i czytałem i dalej nic nie wiem.oto obiektywy (do 1000zł) które znalazłem.
1.Sigma 70-300 f/4-5.6 DG APO Macro 999zł
2.Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro 650zł
3.SONY 75 - 300 mm F4.5-5.6 900zł
4.TOKINA 60-300mm 1:4-5,6 AF Professional 600zł
5.Tamron AF 70-300 f/4-5.6 Di LD Macro 1:2 Sony 650
w 1,2 przypadku wyczytałem ze sa problemy ze złapaniem ostrości i z silniczkami AF wiec troche mnie to zniecheciło. Jeśli ktoś zna jeszcze jakies obiektywy których tu nie ma to prosze o podpowiedz.
Z drugiej strony zastanawiałem sie nad czymś starszym, np,
1.RMC Tokina 80-200/4,5 macro 100zł
2.TAMRON SONY MINOLTA ** AF 100-300 ** F/5-6.3 MACRO 320zł
Tylko nie wiem czy jest sens,
Z góry wielkie dzieki za pomoc
w sumie to wiem tylko nie jestem pewny czy APO czy bez bo nie wiem czy tech. APO
widocznie poprawaim jakość zdjecia w stosunku do zwykłych DG.No i te problemy z silniczkami w tych sigmach wiele osób narzeka na nie. Bo w podobnej cenie jest Sony tylko nie wiem który lepszy:(
Sigma APO jest ok, możesz ją kupić i nie będziesz żałował.
Minolta APO 100-300 f/4,5-5,6, jakby udało się tobie kupić ten obiektyw to było by lepiej ale tylko ten z APO, jednak to tylko używki i trudne do kupienia, innych wynalazków z epoki negatywowej nie polecam.
krepl napisał/a:
3.SONY 75 - 300 mm F4.5-5.6 900zł
głównie przeszkadza mi w nim aberracja chromatyczna, głośny, odległość minimalna nie minimalna
Cytat:
4.TOKINA 60-300mm 1:4-5,6 AF Professional 600zł
Co to za wynalazek? Od kilku lat Tokina nie produkuje obiektywów do Sony/Minolty, więc to jakaś staroć.
Również polecam wybrać sigmę z APO. Na cenę nie można narzekać a przy tym Sigma daje 2 lata gwarancji na swoje produkty więc 2 lata gwarancji spokojnego użytkowania.
dzieki za podpowiedzi, wahałem sie ze względu na problemy niektórych użytkowników z AF ale stwierdziłem ze jak kupie nowy to bedzie ok, a jak nie to na gwarancjie puszcze
dzieki za podpowiedzi, wahałem sie ze względu na problemy niektórych użytkowników z AF ale stwierdziłem ze jak kupie nowy to bedzie ok, a jak nie to na gwarancjie puszcze
Wszystkie Sigmy 70-300 jakie widziałem maja tak samo wkurzający AF. Trafiać to one w końcu trafiaja... ale to trwa. Gwarancja tu na nic. Widziały gały co brały.
Podobnie jest z Sony 75-300. Ale obecne ceny na ten obiektyw są najzwyklej chore. 600 stów to za nówke to juz byłoby duzo moim zdaniem.
Wszystkie Sigmy 70-300 jakie widziałem maja tak samo wkurzający AF. Trafiać to one w końcu trafiaja... ale to trwa. Gwarancja tu na nic. Widziały gały co brały.
nie chodziło mi o trafność AF tylko o ich silniczki, bo z trafianiem w ostrość to wiedziałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10