Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
D200? D90? A może S5pro?
Autor Wiadomość
_mc 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008   D200? D90? A może S5pro?

Witam, pytanie jak w temacie,
Od dwóch lat użytkuję z zadowoleniem D40 i przyszedł czas na zmianę na troszkę lepszy model. Do tego Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro HSM i Sigma 30 mm f/1,4 EX DG HSM także systemu już zmieniać nie będę.
Zastanawiałem się, nawet podjąłem już decyzję, że kupię uzywane (albo nowe jak jakoś trafię) D200 i pojawił się D90. Szczególnie interesuje mnie możliwość nagrywania filmów i tu pytanie do użytkowników nowego nikona czy jest to opcja warta kupna tego aparatu?
W teście D200 przeczytałem też o dużych szumach przy wysokich czułościach i o nieostrych zdjęciach - jak to się ma w praktyce - zwłaszcza nieostre zdjęcia?
No i w grę wchodzi ewentualnie s5pro, choć w komentarzach do testu ktoś napisał, że tym aparatem nie da się fotografować krajobrazów ze względu na pastelowe kolory, wiem że ma większy zakres tonalny ale czy jest to aż tak widoczne i czy to przeszkadza?

Reklama

henk 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008   

Jeśli zależy Ci na filmach to nie masz wielkiego wyboru bo tylko Nikon D90 je nagrywa

Jeśli chodzi o zdjęcia to ja bym brał S5

Nie wiem co jest z tymi kolorami ale zakres tonalny jest jedną z najbardziej pożądanych cech aparatu
Ostatnio zmieniony przez henk Wto 14 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Wróbel EOS 
Rozmowny

Canon 5D II też nagrywa filmy:)

Z tych trzech wybrał bym chyba D90 ze względu na świeżość.

henk 
Entuzjasta

Moim zdaniem D90 najmniej się opłaca bo to nowośc więc jest sprzedawany za cenę grubo przewyższającą jego rzeczywistą wartośc

Canona 5D II _mc chyba nie bierze pod uwagę

Nadal głosuję na S5pro ale poczekajmy na opinie bardziej doświadczonych fotografów

Wróbel EOS 
Rozmowny

Ale skoro _mc, ma czym teraz fotografować to ja bym poczekał na spadek cen D90.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 15 Paź, 2008   

W takiej sytuacji tez bym troche poczekal. Bo jak mniemam ponad 4tys za D300 jest nie do przelkniecia?

mavierk 
never knows best

skoro masz d40 to rozumiem, że można poczekać :)

Ale masz dobrą rozkminkę:
czy lepiej mieć możliwość podpięcia gripa i lepszą serię
mieć super zakres tonalny
czy małe szumy na wysokim iso + nowszą puchę...

z drugiej strony za taką kasę lepiej kupić nowe szkło :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja bym starał się dozbierać do D300.

mavierk 
never knows best

Dobra, miałem edytować poprzedniego posta, ale nic to...

Moim zdaniem najbardziej opłaca Ci się kupować s5pro, bo będziesz miał solidną puchę, ślicznie naświetlone kadry, wyborny materiał do obróbki i wygodny korpusik.

d90 ma dwie ważne zalety - jest nowy, czyli szumieć będzie mniej, do tego kręci filmiki - jesli jesteś młodym tatem, albo po prostu masz małe dzieci i chcesz je fotografować - nagranie filmiku od czasu do czasu to po prostu wygodna sprawa :) Do tego korpusik jest mniejszy ale...

Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdybyś kupił sobie jakieś nowe szkiełko - najlepiej wymienił sigmę 17-70 na Nikkora 17-55/2.8, jeśli lubisz te ogniskowe.

Albo mógłbyś już za tą kasę rozszerzyć swoje możliwości w zakresie ogniskowych - jak lubisz szerzej - Sigma 10-20 jak w drugą stronę - nikkor 70-300VR :)

_mc 
Nowy

dzięki Panowie za porady!

byłem dzisiaj w sklepie i obejżałem to nowe d90 i muszę przyznać, że jest to bardzo fajny aparat, na wyskoim iso respect i bardzo dobre wrażenie robi duży lcd, jeżeli chodzi o nagrywanie filmów to tylko bajer i wcale tak dobrze się nie sprawdza i na pewno nie jest powodem aby ten aparat kupić (przynajmniej moim zdaniem)

wybiorę jednak spośród d200 i s5pro (d300 za drogie) ale też muszę trochę poużywać

co do szkieł to te które mam w zupełności mi wystarczają, miałem kiedyś sigmę 70-300 apo i do niczego mi się nie przydała, 10-20 chciałem kupić ale wybrałem 30 1,4 no i koniec budżetu

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Niewarto kupować D90 tylko dlatego, że można nim kręcić filmy. To raczej słabszy korpus niż D200 czy S5pro. Kup S5 pro, ma najwięcej zalet.

AuThoR 
Optyczny

No i co by nie było troche tańszy...
ale prawda taka że każdy ma swoje fopa :) jak nie żal ci wyłożyć pare stówek więcej a jesteś bardziej przekonany do Nikona to jakiegoś błędu też nie popełnisz.

Z tego co widze na necie to można go kupić taniej o jakieś niecałe 500zł w stosunku do Nikona D90 - no chyba że wybierzesz D200 to już inne kwoty
Też kiedyż patrzyłem na fuji...ale jednak coś mnie pchnęło na nikona :) widzimisie? :twisted:
aaaa - i napewno nie przekonały mnie filmy :neutral:

Odpowiedz do tematu