Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: MM
Czw 16 Paź, 2008
Wybór lustrzanki
Autor Wiadomość
rozyk 
Nowy

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008   Wybór lustrzanki

Witam i pozdrawiam wszystkich.

Na wstępie podkreślę, że to bedzie moja pierwsza lustrzanka i jestem świadom tego, że sama nie robi zdjęć:) Wiem czego będę od niej oczekiwał i jestem w pełni świadom, że to nie będzie jakieś cudo, ale nie o to w tym chodzi.

Przechodząc do rzeczy. Na zakup mogę przeznaczyć max 1800zł. Wolałbym raczej nowy aparat chyba, że używany będzie znacząco lepszy. W przyszłości nie planuję jakichś większych wydatków związanych z fotografią, także ma to być sprzęt do ciągłego "focenia".

Przydałoby się za te pieniądze kupić body+ chociaż jeden obiektyw+filtr UV(co by się obiektyw nie porysował)(nie wiem jaki trzeba dobrać), gdyż samo body się raczej dobrze nie spisze;)

Głównie będę potrzebował maszyny do fotografowania portretów i ujęć szerokokątnych. W kwestii portetów nie wiem czy nie będzie potrzebne tele? Chodzi mi o to, żeby można było uzyskać bardzo małą głębię ostrości(jeżeli mało widać to jest mała?;)), a z tego co mi się wydaje to przyda się wtedy duża ogniskowa i mała przysłona.

Jestem laikiem, także dziękuję wam za wszelkie propozycje, sugestie, opinie.

A co do własnoręcznego przeglądu i "wymacania" to odrzucam kategorycznie "małe puzderka" typu Olympusa E-410. Fajnie leżą mi Nikony, Pentaksy, Sony i w miarę jeszcze Canon(wg mnie jest bardzo plastikowy).

Tutaj jest lista moich propozycji z tym, że tańsze body=lepszy obiektyw, nie znam się na tym także dziękuję jeżeli ktoś mi pomoże dowiązać do tego obiektywy, które spełnią moje oczekiwania od aparatu(body miałem okazję pooglądać w sklepie także mogę coś na ten temat powiedzieć(tylko w kwestii ergonomii):
-Canon
-1000D
-350D
-400D
-450D
-30D(nie wiem czy zmieści się w cenie)
-Nikon
-D40
-D40x
-D50
-D60
-D70
-D70s
-Sony
-A200
-Pentax
-K200D
-K-m
-Olympus
-E510

Pozdrawiam.

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008   

rozyk, fajnie :mrgreen:
i co wybrałeś?
bo podobnych tematów było ze sto!
jak chcesz byc oryginalny i podejść do tematu właściwie zastanow się nad szkłami, a do tego dobierz aparat :cool:

rozyk 
Nowy

Witam.

Napisałem w poprzednim poście, że nie bardzo się orientuję. Nie wiem np, który obiektyw będzie lepszy do portetów.(wiem że ogniskowa powinna być koło 50-70mm). Ale czy to jest Sigma, Canon i który model czy coś innego to nic mi to nie mówi.

I czytałem sto tych podobnych tematów, tylko nie znalazłem odpowiedzi:)

krisv740
[Usunięty]

rozyk, więc wiesz ,ze chcesz robic portrety -stałką? tzn. obiektywem stałoogniskowym?
jeśli tak to popatrz na ofertę wśród producentów, cenowo także i zastanów się który ci najbardziej pasuje i pod to szukaj body

rozyk 
Nowy

Ok, czyli tak:

Kieruję się w stronę stałki 50mm 1.8, którą mogę dostać w systemie Canona i Nikona. Canona kosztuje 350zł, a Nikon 450zł.

Stałka Nikona da mniejszą głębię ostrości czy raczej Canona?

Czyli zostaje mi jakieś 1300-1400zł na body Nikona lub Canona. Więc licząc w ten sposób, które body będzie dla mnie najlepsze? Canon 30D jednak odpada bo jest za drogi.

Na których mogę otrzymać najmniejszą głebię ostrości?

Głównie zastanawiam się nad tymi:
-Canon
-1000D
-350D
-400D
-450D
1000D i 450D pasują mi bardziej ze względu na karty SD, ale to nie jest priorytet
-Nikon
-D40
-D50(jaka jest różnica pomiędzy nim a D70?)
-D60

AQQ 
Maniak

rozyk napisał/a:

Bez złośliwości, ale może najlepiej zacznij zakupy od jakiejkolwiek książki nt. podstaw fotografii.

krisv740
[Usunięty]

tak, ale bierzesz pod uwagę najtańsze szkła z tych stajni
a patrzyłeś pentax i sony?
z tych dwóch to ja bym stawiał chyba na nikona
ale z lustrzanek to chyba żaden nikon z podanych niebedzie ci dawał napędu af
dopiero d80.
i to jest dobra myśl
pamiętaj, że np. 50 canona nie jest mistrzem wykonania i lepiej poszukać wersji mkI. była metalowa i dużo lepiej "leżała w ręce"
każdy canon ma silnik af w biektywie
fajna jest 50 pentax ale za prawie 900pln. do tego starsze body k10 albo k200.
c 30d jako uzywka to też bardzo dobre wyście jeśli myslisz o powolnym rozwoju i chcesz początkowo inwestować w szkła.
pamietaj o 30 sigmy do "paru" mocowań, ale do portretu to tak sobie, choć światło całkiem , całkiem .

jeśli myslisz o 1000/450 to oczywiście ten drugi jest "bardziej" zaawansowany
ja jednak wybrałbym 30d

rozyk 
Nowy

Nie ma sprawy. Konstruktywna krytyka to podstawa samodoskonalenia. Wiem, że jestem amatorem i zdaję sobie z tego sprawę, alose ciężko jest się czegoś nauczyć nie posiadając możliwości przetestowania w praktyce i ćwiczenia.

Swoją drogą twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu, ale nie mnie to osądzać.
Ostatnio zmieniony przez rozyk Nie 12 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

rozyk, nie rozumiem?
ja też jestem amatorem, a nie pro!
najlepiej poczytaj testy interesujących cie obiektywów, sprawdź ceny , pooglądaj body w sklepie , weź je do reki, i na podstawie tego dokonaj wyboru.
jesli dopiero zaczynasz i chcesz kupic obiektyw klasy 50/1.8 canona , to równie dobrze możesz kupić praktycznie cokolwiek i po dwóch-trzech latach zmienić system, i wejść w coś juz zupełnie swiadomie. na odsprzedaży stracisz podobną kasę tak, czy inaczej. inna sprawa jeśli masz dalekosiężne planu zakupu szkieł, bo to one generują 80-90% kosztów tej zabawy :cool:

rozyk 
Nowy

Poprzednia wypowiedź była adresowana do kogoś innego(AQQ).

@krisv740

Dzięki za odpowiedź. Czyli podpinając 50 do np D40 nie będę miał AF?
Co do Canona 30D to jeżeli dokupię do body stałkę to nie wiem jak się wyrobię z budżetem, a nie jestem pewien czy stałka zaspokoi inne tematy fotograficzne niż portret- może gdyby mistrzowsko opanować kadrowanie to wiele można wykrzesać. Przewiduję jednak, że około 80% fotek to będą portety. Skoro polecasz 30D to mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć na czym polegają główne różnice pomiędzy nim a 1000D i 450D( nie biorąc pod uwagę jakości wykonania, która przeważa na korzyść 30D).

krisv740
[Usunięty]

róznice pomiędzy 1000 a 450 - sprawdź specyfikację na optycznych. jest coś takiego jak porównaj i wszystko bedziesz miał na talerzu.
30d to inna półka. może i af gorszy niż w 450, ale obudowa , ergonomia i wytrzymałość dużo lepsza.
jeśli stałka ci wystarcza to ja bym kupił 30 i do tego 50 na początek. po jakimś czasie 17-40 i 50/1.4 , w nastepnej kolejności coś dłuższego , ew. 135L/ 85/1.8 , może 100macro - wszystko zależy od tego co bedziesz z tym robił. nikt za ciebie dobrze nie wybierze. co najwyżej powieli swój dobry/zły wybór. to wszystko.
ja osobiście nie lubie takich pytań, a jeszcze bardziej odpowiedzi :twisted:
imho , każdy powinien podjąć decyzję sam. jeśli pytania to techniczne lub inne niuanse których z literatury/trzymania w sklepie nie da się poznać.
tak jak aqq napisał; książka na początek - b.dobry pomyśł.
jeśli kiedys robiłeś lustrzanka, to odświerz swoje wiadomości , i poogladaj aparaty/obiektywy. wybór przyjdzie sam. :cool:

[ Dodano: Nie 12 Paź, 2008 20:07 ]
AQQ napisał/a:
rozyk napisał/a:

Bez złośliwości, ale może najlepiej zacznij zakupy od jakiejkolwiek książki nt. podstaw fotografii.

pytanie może i infantylne, ale jak popatrzysz na crop 1,6/1,5 to ..... :mrgreen:
a rada całkiem, całkiem :cool:

[ Dodano: Nie 12 Paź, 2008 20:08 ]
rozyk, dodaj do "ulubionych" jak ja :mrgreen: : http://www.dofmaster.com/dofjs.html

rozyk 
Nowy

Dzięki za uwagi.

Poszperam sobie jeszcze na necie i podejmę jakąś decyzję.

Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie 12 Paź, 2008 20:12 ]
Dzięki za adres stronki:)

A jeszcze spytam tylko czy warto kupować 18-55 dodatkowo do stałki, żeby mieć zawsze szerszy kąt w zanadrzu?

krisv740
[Usunięty]

rozyk, de nara :mrgreen:
bez zlośliwości z mojej strony
jak kupisz w końcu lustro i porobisz zdjęcia dojdziesz do podobnych wniosków. to ci gwarantuję.
pamiętaj o jednym; w gruncie rzeczy przy portrecie (normalnie) nie ma różnicy jaki aparat wybierzesz (producent). na poczatku nawet szklo nic ci nie powie. dopiero dokładne oglądanie zdjęć, analiza struktury, obróbka bokeh który otrzymasz i do tego TWÓJ gust sprecyzują finalną koncepcję. ale to juz inna liga i ja sie na tym nie znam :razz:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   

... takich wątków to jest 100 w tygodniu.

a co do aparatu: pdałeś wszystkie modele produkowane przez ostatnie 4 lata - sprecyzuj się, poczytaj testy, coś o fotografii..

bo akualnie polecić Ci moge tylko fuji s9600 czy coś w ten deseń + ksiązkę do nauki foto + zenita, coby pobawic sie głebia ostrości.

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   

Podpisuje się pod mavierkiem - na tym forum masz strasznie dużo info - poszukaj i poczytaj to co cie interesuje bo ilość aparatów którą podałeś jest kosmiczna :twisted:

Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi