Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
5D, Ustawienie aparatu jest na M-manual a zdjecia na RAW
W momencie formatowania karty display na aparacie pokazuje prawidlowo okolo/prawie 16Gb
Po sformatowaniu natomiast w wizjerze gornym mam liczbe 479
Powinno pokazac ponad tysiac-okolo 1100 ale zalozmy ze pokazuje wynik trzy-cyfrowy
wiec nadal powinno byc 999 czyli ponad tysiac zdjec a nie 479
Czy ktos moze mi to wytlumaczyc albo moze tak powinno byc?
Nie lubie uzywac tak duzych pamieci bo jak cos sie stanie to trace od razu wszystko
ale mialem okazje na dobry deal -(zobaczymy czy taki dobry:)
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 17 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
wystarczy prosto obliczyc.
masz 16 gb czyli 16 x 1024 = 16384 MB
zrob zdjecie w RAW - zobacz ile ma MB
i podziel
oczywiscie sprawdz jeszcze dokladnie ile karta ma po formatowaniu, bo zawsze czesc umyka na rzecz alokacji i sposobu zapisywania
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 20:47 ]
zaraz sprawdze ze swoja karta jak to wyglada (mam 4GB)
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 20:49 ]
p.s. chyba wiem - zmień na ISO100 zobacz czy ilość zgadza Ci się na mini LCD z tym co masz w menu przy wyborze jakości
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 20:53 ]
p.s. różnie to bywa.
wg wyliczeń:
Zdjęcie ma 9,51 MB na ISO100 - RAW - Canon 40D
licznik wskazuje że mogę zrobić jeszcze 312 zdjęć
czyli na kartę 4GB (po sformatowaniu 3,82 GB)
powinno wejść
313 x 9,51 MB = 2976,63 MB
czyli / 1024
2,90 GB
co się dzieje z 1 GB ?
podejrzewam, że wg takich obliczeń nie ma co liczyć na dokładny pomiar i wraz z ilością zdjęć, będzie nam licznik się zmieniał (czyli po zrobieniu 100 zdjęć nie będę miał na liczniku 213 do zrobienia ale np. 230)
edmun, ja wiem ile zdjec sie miesci na 16Gb - powinno byc ponad 1000 w RAW
Problem ze pokazuje tylko 479
Tak jak mowiles zmienilem ISO na 100 i pokazalo mi 516
czyli o polowe za malo.
a 4GB pokazuje na poczatku ponad 200
Licze tylko na to ze po zrobieniu 500 zdjec bedzie nadal pokazywal 500
Ostatnio zmieniony przez Allan Czw 15 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Allan, coś mi się obiło o oczy iż 5D nie pokazuje powyżej 999 zdjęć, a jeśli przekracza tą wartość to 1000 należy sobie w pamięci dodać do tego co wyświetlacz pokazuje.
kurcze nie wiem o co chodzi.... nie neguje że wiesz ile powinno się zmieścić raw'ów... przy okazji sam sprawdziłem u siebie jak to jest...
na razie brakuje mi pomysłu....
szkoda 1000 x przebiegu migawki aby sprawdzić co się będzie działo.
raczej poczekajmy co inni powiedzą, ja ekspertem nie jestem
Allan, co do ilości. jeśli jest powyżej 1000 szt. no to powinno być 999....
No wlasnie, a nie ma
[ Dodano: Czw 15 Sty, 2009 14:06 ]
piotrmkg napisał/a:
Allan, coś mi się obiło o oczy iż 5D nie pokazuje powyżej 999 zdjęć, a jeśli przekracza tą wartość to 1000 należy sobie w pamięci dodać do tego co wyświetlacz pokazuje.
Aha czyli jesli pokazuje 479 to znaczy 1479
kurcze na to licze bo rzeczywiscie szkoda migawki na pusty przebieg
Mam Extreme III 8GB w Pentaxie K20D i pokazuje mi 335 zdjęć, co dokładnie zgadza się z rozmiarami RAW 12MB i 4GB kartą - po zrobieniu 3 zdjęć licznik wskazał 333, czyli 2 mniej. Oszacowanie ilości zdjęć RAW zgadza się w przypadku Adobe DNG (ok. 24MB), więc aparat szacuje najgorszy możliwy wariant.
Nie przejmuj się, czytaj licznik jako "nie mniej niż" albo zobacz ilu zdjęciom w rzeczywistości odpowiada to co pokazuje wyświetlacz (u mnie x2).
Za to w trybie burst licznik pokazuje 7324 klatki i to chyba jest 3x za mało
Karty 16 GB jeszcze się nie dorobiłem, ale mam SanDiska Extreme III i Ducati o pojemności 8 GB. Na 5D przy zdjęciach RAW i ISO 100 pokazuje mi równo 498 zdjęć, także przy 16 GB powinno być niecały 1000. W cichości ducha przyznaję, że bałem się efektów takich jakie ma Allan i dlatego nie pakuję do tego aparatu nic powyżej 8 GB.
Allan, a sprawdź jakie masz ISO ustawione, bo objętość zdjęcia mocno od tego zależy, a aparat zawsze szacuje ilość zdjęć w ten sposób, że zakłada że wszystkie będą miały maksymalny rozmiar, przez to na pewno zrobisz ich i tak sporo więcej niż wskazuje licznik. Przejdź przez kilka wartości ISO i sprawdź jak zmienia się licznik, może masz po prostu jakieś wysokie?
MM, wpakowałem niedawno na próbę Ex.III 16GB do 50D i wykryło ją bez problemów, chociaż i tak ostatecznie postawiłem na połowę mniejsze ale szybsze Ex.IV z UDMA
dla waszej informacji:
Sprawdzalem ISO = 100
karte 4Gb pokazuje ok
Przy pierwszym formatowaniu karty pokazalo prawie 16Gb
Sformatowalem jeszcze raz i tym razem pokazalo mi 8Gb ?????
Moj RAW 13Mb
4Gb pokazuje mi ze mam ponad 200 pix - ale wychodzi naprawde 300
8Gb nie uzywalem ale powinno mi pokazac dwa razy tyle- dokladnie ile pokazuje teraz
przy 16Gb karcie
Mam takie wrazenie ze bede musial isc do sklepu i wymienic na dwie 8ki
Jeszcze nie robilem folderow na karcie, moze to jest problem
W kazdym badz razie wyglada na to po tym co tu napisaliscie ze moge miec problem
Nigdzie nie znalazlem informacji na temat 5D i czytania memory albo ograniczen
- a mam sesje w sobote
A czy ja nie musze zrobic jakiegos update firmware aparatu?
his firmware update (Version 1.1.1) incorporates the following fixes and improvements:
1. It now supports high-capacity CF cards.
2. It allows the latest lens names to be recorded in the Exif information of images taken.
3. It adds lenses that are compatible with the Digital Photo Professional 3.2 lens aberration correction function.
Version 1.1.1 firmware update is for use with cameras with firmware up to Version 1.1.0. If you already have Version 1.1.1, it is not necessary to update the firmware.
Allan, taki update to powinieneś zrobić zanim przyjdziesz do nas z takim pytaniem (po prostu myślałem, że jesteś po aktualizacji oprogramowania i wciąż masz problem z ilością klatek pokazywanych na wyświetlaczu) ja to raz na 2 miesiące sprawdzam czy nie ma jakiś nowszych driverów do swojego sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12