Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008 Proszę o radę przy zakupie. Do wydania <2500 zł.
Witam szanownych grupowiczów.
Kiedyś trochę się bawiłem lustrzanką analogową Canona (moja była kobieta miała takie cudo). Mam bardzo miłe wspomnienia z nim związane - chodzi oczywiście o jakość zdjęć.
Osobiście miałem kompakt Olympusa, z którego byłem umiarkowanie zadowolony.
Teraz chciałbym zrobić krok do przodu i zakupić lustrzankę skierowaną dla amatorów. Patrząc na oferty rynkowe i opinie na forach mój wybór padnie na jeden z poniższych zestawów:
- Nikon D80 Body + obiektyw AF-D 1,8/50
- Canon EOS 450D+ obiektyw 18-55 IS
- Pentax K200D+Obiektyw 18-55 II
- DSLR-A350+Obiektyw 18-70
Osobiście najpoważniej zastanawiam się nad Nikonem. Boli mnie tylko to, że to technologia już sprzed 2 lat. Lecz z drugiej strony sprawdzona i zbierająca pochlebne opinie. Co do Canona i Pentaxa to jest wiele skrajnych opinii. Czytając te wszystkie posty i testy czeka nas duża huśtawka nastrojów. Co do Sony to jest na razie ostatni w szeregu. Byłem w sklepie firmowym Alfy i dowiedziałem się, że sprzedawca był na szkoleniach, podczas których wbito mu do głowy, że ta firma jest najlepsza na świecie. A obiektywy, które dostajemy w zestawach to już w ogóle cud techniki a nie jak te plastikowe badziewia od Nikona czy Canona. Po rozmowie stwierdziłem, że chłopak bardzo w to wierzy co mu przekazują na szkoleniach. Zapytałem, czy nie pomyślał, że raczej na szkoleniach zawsze jest taka retoryka? Jednakże przez chwilę prawie mnie przekonał, że Sony i tylko Sony. Lecz jak mu powiedziałem, że w tej samej cenie mogę kupić D80 to powiedział, że sam by kupił Nikona.
Kończąc moją urzekającą historię proszę o radę, który z zestawów wybrać. Fotografował będę głównie rodzinę oraz przyrodę (choć można by powiedzieć, że rodzina to też przyroda ). Aparat, który zakupię ma mi służyć długo, bo profesjonalistą raczej nie zostanę.
Szkolenia maja to do siebie, ze "szkolonym" sie glupoty do glowy wbija.
Ja bym chyb abral z tego wszystkiego 450D, bo D80 ma CCD a i stalke 50mm ciezko za cos uniwersalnego uznac...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008
Moim zdaniem dobrze z tym nikonem kombinujesz - postanowiłeś powtórzyć technikę nauki robienia zdjęć z starych analogów - dobra pucha + dobra, jasna 50tka a potem myślenie co dalej Tylko że lepiej byłoby kupić coś z 35mm pod małą klatkę, gdyż 35mm na aps-c/DX da Ci mniej więcej tyle samo, co 50mm na FF
Dlatego ja Ci polecę wybranie jakiś z zestawów:
eos 450d + 35/2 chociaż wiadomo lepsze byłoby używane 400d + 35/1.4L
d80 + 35/2
k10d + 35/2 albo 35/2.8 Macro Limited albo 40/2.8 Limited a ideałem imo byłoby 43/1.9Limited
Oczywiście w każdym systemie możesz jeszcze skorzystać z Tokiny 35/2.8 Macro, która wg testów wyszła całkiem w pytke - co najważniejsze - żyleta w środku od pełenj dziury
A co do szumów z d80... ja mam d70s, które szumi jeszcze bardziej i... spokojnie korzystam z całego zakresu iso (oczywiście świadomie)
Wysłany: Wto 21 Paź, 2008 Re: Proszę o radę przy zakupie. Do wydania <2500 zł.
mr_roba napisał/a:
Witam szanownych grupowiczów.
Kiedyś trochę się bawiłem lustrzanką analogową Canona (moja była kobieta miała takie cudo). Mam bardzo miłe wspomnienia z nim związane - chodzi oczywiście o jakość zdjęć.
Osobiście miałem kompakt Olympusa, z którego byłem umiarkowanie zadowolony.
Historia zaiste urzekająca - toż to toczka w toczkę ja, tyle że 4 lata temu!
Wszystko się zgadza - była kobieta z analogiem Canonem, małpka Olympusa... Aż mi się głupio zrobiło
Ale wracają do tematu. Czas na klasyczną mantrę: Rozważ zakup Canona 40D, który kosztuje znacznie mniej niż jest wart. Nie wiem czy da się go nabyć z kitem w cenie do 2500 zł, ale przynajmniej obiecaj, że się zastanowisz.
Jeśli to ma być amatorska lustrzanka to również skłaniam się ku temu co napisał MC. Ale ja bym rozważył eosa 400D z obiektywem Tamron 17-50, albo Sigma 17-70. W pewnym sensie uważam 400D za aparat lepszy od 450D - bardziej mnie przekonuje jego mniej wypakowana matryca rodem z 40D i większa rozpiętość tonalna. 400D był w zasadzie moim aparatem docelowym, jednak tylko do czasu spotkania z 40D.
Jeśli masz do wydania 2500 PLN to zastanów się nad Nikonem D90 z obiektywem 18-105mm VR. Taki zestaw można już kupić za niecałe 2400 PLN. To chyba lepszy wybór od tych które podałeś.
Jeśli masz do wydania 2500 PLN to zastanów się nad Nikonem D90 z obiektywem 18-105mm VR. Taki zestaw można już kupić za niecałe 2400 PLN. To chyba lepszy wybór od tych które podałeś.
mozna wiedziec gdzie za taka cene?
kozidron [Usunięty]
Cytat:
\
XGrzesX, a mógłbyś podlinkować, gdzie w takiej cenie......
krisv740 [Usunięty]
VanRay napisał/a:
XGrzesX napisał/a:
mozna wiedziec gdzie za taka cene?
ja biorę dwa!
kozidron [Usunięty]
kurde szukam po tych skąpcach, ceneo itp. .....i że tak powiem SłAbO, może autor miał na myśli D80+18-105mm VR, w sumie za taki zestaw dobra cena(może za dobra)..
Japanfoto to ten szary import z Japonii? Czyli trzeba brać pod uwagę brak gwarancji producenta w zamian za niższą cenę. Zresztą nie widzę tam 2400 tylko prawie 3000 bez kilku groszy...
Dali cene weekendową ostatnio za body d90 2499zł
ale nie skusiły mnie te ceny...kupiłem w media...dostałem gratis dwie karty 4gb
Jakoś ten sklep mi się nie podoba (japanfoto)
Pytam w temacie, bo sam szukam czegoś na początek i jakoś tak Canon bardziej przypadł mi do gustu
Wiem, że to nie najważniejsze, ale ten wyświetlacz w 30D ma chyba taką samą rozdzielczość jak w 40D, choć jest mniejszy, czyli można lepiej określić ostrość zrobionego zdjęcia - prawda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12