Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 31 Lip, 2008 Aparat do scen dynamicznych
Witam! Na aparat z obiektywem chcialbym przeznaczyc ok. 2600 zl. Zalezy mi na scenach dynamicznych, ale nie tylko, bo bede focil wszystko - zdjecia rodzinne, panoramy, makro i czego tam jeszcze nie znam, ale w przyszlosci sie naucze.
Bardzo interesowalem sie Nikonem d80 jednak czy nadaje sie on do fotografowania z reki, czy zdjecia nie wyjda poruszone (w koncu nie ma stabilizacji obraz) ? Bedzie sie nadawal do uchwycenia np. czlowieka skaczacego salto (intersesuje sie akrobatyka, wiec czesto bede robil zdjecia obiektow w ruchu). I wlasciwie po co sa te wszystkie stabilizacje jak moge ustawic czas migawki na 1/3000 s... przeciez przy tak minimalnym opoznieniu nie ma opcji aby cokolwiek zadrzalo.
Interesowalem sie rowniez Sony alpha a300, pentaxem K10D jak wyglada w ich przypadku focenie scen dynamicznych (mozecie te aparaty porownac do d80?). W przyszlosci chcialbym rozbudowywac system. Jestem otwarty na wszelkie propozycji, nie tylko w/w. Z gory wielkie dzieki za pomoc.
Z tego co piszesz to bardziej niż stabilizacja (choć nie zawadzi) przyda Ci się użyteczne wysokie ISO rzędu 800/1600 i jasny obiektyw, przynajmniej ze światłem 2. Jako miłośnik 4/3 z żalem muszę stwierdzić, że właściwie masz wybór tylko między Canonem a ... Canonem jeśli odpowiada Ci taka jakość i do tego jasna stałka ew. jasny zoom ale w tym bardziej pomogą Ci koledzy kanonicy. Pewnie będą polecać EOS 450D lub 400D i pewnie będą mieli rację.
Focenie scen dynamicznych faktycznie zależy między innymi od czasu migawki. Czas, który wymieniłeś, 1/3000 zamrozi scenę, ale jeśli chcesz jej nadać dynamizmu na pewno zastosujesz krótsze czasy. Poza tym 1/3000 nie tak łatwo w każdych warunkach uzyskać. Będziesz musiał się posiłkować jasnym szkłem oraz czasem wyższym ISO. Poza tym obiektyw i body muszą SZYBKO ostrzyć na obiekt. Inaczej zobaczysz coś ciekawego, zaczniesz ostrzyć....i.....jeszcze trochę....nie złapał ostrości albo złapał z trudem i scena przepadła. Szybkie zdjęcia seryjne również byłyby mile widziane, gdyż możesz wtedy wybrać najlepsze zdjęcie z kilu/kilkunastu cykniętych w krótkim czasie. I tu stoi wyzwanie dla szybkiego ostrzenia. Czasy przerwy między zdjęciami są tak krótkie, że mogą nie starczyć dla poprawnego wyostrzenia i kupa. Tu przychodzi z pomocą np d300 ze stałym ostrzeniem 3D.
MichalP, moglbys wymienic jakas konkretna propozycje - body + szklo. Jestem w tym temacie nowy, nie mialem okazji pobawic sie praktycznie niczym i zobaczyc jak to naprawde potem wychodzi. Wiem, ze moj znajomy, fotografnietakiamator (niestety nie mam z nim teraz mozliwosci latwego kontkatu ), mogl zlapac np. zarzucanie wlosami po wynurzeniu sie z morza (dluugie wlosy, efekt byl fajny - takie byly do gory ) przy czym zdjecie bylo idealnie ostre - po prostu dobrze prezentowalo sie na lcd. Chcialbym moc uzyskac podobne efekty... ten d300 zapewne fajny, ale nie na moje umiejetnosci, zaciecie fotograficzne i mozliwosci finansowe.
Takie zdjęcie to na krótkich czasach, chodzi generalnie o włosy do tyłu i kropelki jako przedłużenie włosów - no to przynajmniej 1/2000 jak nie krócej. Tak naprawdę każdy aparat będzie to potrafił. Ważne jest szkło i tu im jaśniej (czyli większa przesłona/mniejszy numer f) tym lepiej bo nie musisz wtedy podbijać ISO, co wiązałoby się z ograniczeniem detali.
Szybki AF to raczej droższe pozycje, chociaż...
Moja propozycja jest następująca - Canon 450d/40d ze wskazaniem na ten drugi i będziesz zadowolony z jakości zdjęć. Do tego fajny obiektyw. Chcesz aby dobrze wyglądało takie zdjęcie z włosami? To kupujesz jasne tele - 70-200 f4 bądź f4 IS a jak Cię stać to 70-200 2.8. Są to drogie obiektywy (od ok 2000/3500) ale super. Wtedy stajesz w oddali aby model nie był skrępowany, ustawiasz przesłonę na f4 i robisz zdjęcia takie że mucha nie kuca dzięki świetnemu rozmyciu tła a model i kropelki wody są ostre. Możesz też kupić trochę krótszy i tańszy obiektyw Canon 100 2.8 Makro. Niestety jest bez stabilizacji, za to ostry i szybki i również uzyskasz nim małą głębię ostrości. Jednocześnie będziesz mógł, jeśli będziesz chciał zrobić piękne zdjęcia makro. Ktoś na forum taki ma i chwali się w temacie "zdjęcia makro". Mówisz zdjęcia dynamiczne i nietuzinkowe - może jakiś szybki obiektyw ultraszerokokątny w stylu Canon 10-22. Na niższych ogniskowych praktycznie możesz wyłączyć ostrzenie, ustawiasz ostrość na 2 metry i strzelasz na Manual Fokus. Wszystkie zdjęcia powinny być ostre a jednocześnie strzelane bez opóźnień spowodowanych szukaniem AF. Też nie ma stabilizacji ale przy akurat tym obiektywie jest to zbędnę gdyż wystarczy 1/20 sekundy aby strzelić ostre zdjęcie "z ręki".
Mówisz, że masz 2600? To wystarczy tylko na body Canon 40d. A więc niejako jesteś skazany na Canona 450d, który mimo, że mniej wygodny, oferuje podobną jakość zdjęć do większego brata i kosztuje dobre 700 zł mniej, które można przeznaczyć na obiektyw. A jaki obiektyw polecić aby zmieścić się w cenie to już trudna sprawa. Najlepiej coś jasnego, bo szkoda wydawać pieniędzy dwa razy. Może nie są to demony szybkości ale są przynajmniej dwie-trzy propozycje obiektywów standardowych
Tamron 17-50 2.8
Sigma 18-50 2.8 w wersji normal i makro
Tokina 16-50 o ile się nie mylę 2.8
Jak widać wszystkie te obiektywy mają stałą jasność 2.8, która jest pryzwoita. Do Ciebie należy wybór. Poczytaj o nich na opisach w optycznych i innych portalach (np photozone.de)
Wszystkie raczej kosztują ponad 1000 zł ale warto. Aha, przed kupowaniem obiektywu, zawsze ale to zawsze sprawdź, czy obiektyw dobrze współpracje z body i ostrzy w punkt. Inaczej bedziesz zawiedziony jakością zdjęć (będą pozornie nieostre) i zmuszony do odesłania body i obiektywu do regulacji w serwisie.
Jeśli chodzi o Nikona to faktycznie w tej chwili Tobie by pasował d80. Niżej nie warto schodzić. Do tego jeden z wymienionych wyżej obiektywów i będzie OK. D80 w hierarchii stoi nieco wyżej od Canona 450d. Niestety konstrukcja i matryca sprawiają że zdjęcia są nieco gorszej jakości. Za to ergonomia tego aparatu jest super (wygodny z dużym jasnym wizjerem co sprawia że fotografowanie jest przyjemne)
Ostatnio zmieniony przez MichalP Czw 31 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Mówisz zdjęcia dynamiczne i nietuzinkowe - może jakiś szybki obiektyw ultraszerokokątny w stylu Canon 10-22. Na niższych ogniskowych praktycznie możesz wyłączyć ostrzenie, ustawiasz ostrość na 2 metry i strzelasz na Manual Fokus. Wszystkie zdjęcia powinny być ostre a jednocześnie strzelane bez opóźnień spowodowanych szukaniem AF. Też nie ma stabilizacji ale przy akurat tym obiektywie jest to zbędnę gdyż wystarczy 1/20 sekundy aby strzelić ostre zdjęcie "z ręki".
hmmm...złosliwiec się znalazł. Napisałem, że tym obiektywem można przy tym czasie bez stabilizacji cyknąć ostre zdjęcie. Dynamiczne musi być odpowiednio szybsze oczywiście - w zależności od dynamiki sceny.
Jasi000, Sam się interesuję akrobatyką i często fotografuję moich znajomych ćwiczących 3 run i też sam parkour. Miałem jako pierwszy aparat 450D z kitem IS. Wszystko fajnie tylko AF za wolny do akro i 3,5 kl/s to trochę mało. Dodatkowo nie najprzyjemniejsze trzymanie utrudnia robienie zdjęć. Do scen dynamicznych to 40D jest na prawdę świetną propozycją. Nie żałuję ani troszkę wymiany bo AF działa na prawdę świetnie w porównaniu z 450D. Zdjęcia przy salcie w tył po rundaku na przykład na przysłonie 2.8 trzeba robić na all focus ponieważ (model) dosłownie wylatuje nam z głębi ostrości i zdjęcia kiszka. 40D ma 6,5 kl/s ,a to daje Ci dwa razy szybciej niż 450D (jest z czego wybierać i dużo łatwiej o fajne zamrożenie akrobaty w powietrzu. Odnośnie czasów to 1/640 sec przy ujęciach dynamicznych to minimum jeśli chcesz mrozić natomiast jeśli chcesz efekt ruchu czyli lekkie rozmazanie to czasu od 1/400 sec w górę.
Na Twoim miejscu kupiłbym c 40D i C 10-22 na raty 0% (gdzieś tak mają ale teraz nie pamiętam już gdzie ) Ja musiałem sprzedawać i straciłem na tym ,że się szczypałem z kasą na początku więc się zastanów czy warto popełniać ten sam błąd bo co jak co ale fotografia sportu jest wymagająca i nawet na poziomie amatorskim jest to najdroższy rodzaj fotografii.
W takich warunkach ( ostre światło) to nie problem zrobić takie zdjęcie.
Ale myślę że jasne szkoło (f/2.8) Szybki AF z trybem dynamicznego śledzenia przyda się do fotografowania sceny typu rajdy, sport. Prędkość około 5 kl/s to także wygoda użytkowania.
Dziekuje Wam za pomoc! Bardzo ja doceniam. k1caj_ns, akro rzadzi!
Widze, ze wszyscy polecacie wlasnie Eos'a d40. Uwazacie, ze warto sprowadzic go z USA? Kosztuje tam ok. 900 $ Warto kupowac tam rowniez obiektyw, bez uprzedniego sprawdzenia go?
Wlasnie jeszcze kwestia obiektywu... Jaki wybrac w cenie do 1000 zl?
Hmmmm...tak generalnie to były jakieś tematy odnośnie zakupów w US. Ja osobiście bym nie kupował, chyba, że masz kogoś kto sprawdzi sprzęt na miejscu, kupi go i przyleci z nim (chyba, że Ty lecisz) i w razie czego popilotuje ewentualny serwis. Jeśli nie masz takiej możliwośći, to dochodzi kwestia zapłaty cła i podatku i już różnica cenowa topnieje.
Oczywiście jest dość małe prawdopodobieństwo, że bez sprawdzania trafisz na shit, który będzie się psuł. Jeśli body nie będzie się zgadzało z obiektywem pod względem AF to zawsze za opłatą w serwisi Ci to wyregulują (koszt w sumie z wysyłką powinien się zamknąć w 100 zł, chyba że się mylę)
Jeszcze kwestia wyboru firmy w której kupujesz sprzęt. Spytaj się kogoś kto tam mieszka gdzie nie oszukują klienta. Najlepiej chyba jaada75
Tyle
Obecny kurs i ceny są na tyle atrakcyjne, że w całkiem przyzwoitej cenie kupisz C40d i jakiś niezły szkiełek. Body od $930 (1800 zł) i szkło 17-55 2.8 IS od $930, razem 3600 + wysyłka (chyba, że tam lecisz) + cło i VAT (jeśli wysyłają), 10-22 kosztuje ok $700 (1400 zł)
Możesz spróbować u któregoś supersprzedawcy z UK na ebayu. Ceny chyba nieco wyższe ale bez zapłaty VATu i cła (jeśli wysyłane z UK), może się zdarzyć że wysyłka jest z HongKongu i tu bywa różnie. Jeśli wyślą z adnotacją sample/gift/low value to możesz nic nie płacić. Jeśli tego nie zrobią to celnicy sprawdzą paczkę i doliczą co się należy.
Co do kupowania w USA to poczytaj kilka ostatnich tematów na tym forum dotyczących kupna, jest tam już wystarczająca ilość przemyśleń. W dziale dotyczącym sklepów i promocji jest kilka wątków.
Co do super jasnego obiektywu z szybkim AF to nie zawsze trzeba aż tak się napinać. W wielu sytuacjach można wyostrzyć AF na statycznej scenie a potem podczas dynamicznej akcji nie używać AF w ogóle. Oczywiście dotyczy to sytuacji tylko takiej, w której sportowiec/akrobata/laska-z-długimi-włosami wykonuje ruch w miejscu. Przykładem jest zdjęcie zamieszczone wyżej przez Mnicha - laska stoi w miejscu i się przygotowuje, więc można spokojnie wyostrzyć, krzyknąć „teraz!” i zrobić zdjęcie.
Podobnie powstało zdjęcie poniżej, zrobione baaardzo budżetowym obiektywem Sigma 70-300/4-5.6 APO i amatorskim Canonem 400D:
Ekspozycja: 1/1000 sec at f / 4,0, ISO 100. Ogniskowa: 100 mm (obiektyw: 70.0-300.0 mm).
Poniżej kilka wycinków 1:1 (jeden piksel z matrycy daje jeden piksel na ekranie) pokazujących jaka wychodzi ostrość z takiego zestawu. Warunek jest jeden: lato i słońce... Zdjęcie robiłem rok temu. Dziś myślę sobie, że trzeba było ustawić ISO 200 i przymknąć nieco przysłonę, żeby zyskać na ostrości.
robione na 100-400L i jest to wycinek z całego kadru. komor, Ja przymknąłem do f 8 i dzięki temu ostrość i tak jest nie zła Chociaż z wyostrzeniem też pojechałem nie źle podczas obróbki...
Witaj Jasi000,
wlasnie sprawdzilem cene Canona 40D (body) na skapcu i w trzech slepach cena jest ponizej 2500, wiec czy jest sens oszczedzac niecale 300 zl i kupowac z nieznanego zrodla uzywany sprzet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11