Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 28 Paź, 2008
Prośba o pomoc w wyborz/zakupie lustrzanki
Autor Wiadomość
Darrarski 
Początkujący

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   Prośba o pomoc w wyborz/zakupie lustrzanki

Fotografią zainteresowałem się stosunkowo niedawno, ale czym dłużej robię zdjęcia, tym większą mam na to ochotę. W tej chwili posiadam Canona 3000N (analog) i szukam cyfrowej lustrzanki w cenie do 2000 PLN. Ponieważ z tego co się orientuję, nie jest to wysoka kwota jak na dobry sprzęt, zakup używanego zestawu również wchodzi w grę. Z obecnego aparatu jestem średnio zadowolony, mam do niego tylko kitowy obiektyw 28-80, robiłem też z obiektywem Canona USM 28-135, różnica oczywiście była, ale spodziewałem się czegoś lepszego. Ostatnio miałem w posiadaniu przez kilka dni Canona 450D z zestawem obiektywów i bardzo fajnie się sprawował. Jest jednak trochę poza mój budżet. Z aparatami innych marek nie miałem właściwie do czynienia. Dlatego też zwracam się z prośbą o pomoc. W tej cenie jest trochę używanego sprzętu w Polsce, ale nie wiem co da mi lepszą jakość zdjęć, i na które obiektywy warto zwrócić uwagę, a które lepiej sobie darować. Ostatnio przeglądam oferty modelu 400D Canona, są w korzystnej cenie, także starczyłoby na body + lepszy obiektyw. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki na ten temat.

Reklama

ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   

Body + dobry obiektyw to na pewno nie w tej cenie.
Ciekawą propozycją może być Sony A200+Sigma 17-70 za około 2 tys.
Z systemem Canona to trudno będzie nie przekroczyć budżetu. Zawsze możesz na początek kupić lustro z kitem a za jakiś czas wymienić.

kozidron
[Usunięty]

Darrarski, przychylam się do tego co napisał ziemowy, jak canon ci odpowiadał i
Darrarski napisał/a:
fajnie się sprawował
to 450 w zestawie kitowym to dobry wybór pod warunkiem, ze będziesz rozwijał szklarnie....

Darrarski 
Początkujący

Zdaje sobie sprawę z tego jakie są obiektywy kitowe, dlatego planuje od razu zakup body + lepszy obiektyw, ewentualnie body + kit + lepszy obiektyw. W tej chwili jestem przekonany do tego Canona, przede wszystkim dlatego, że miałem już z tą marką do czynienia, oraz będę miał możliwość pożyczania kilku obiektywów USM (wide, tele) do tego aparatu, co na początek zmniejszy koszty, a zabawa będzie ciekawsza.
Ceny używanego Canona 400D stoją na poziomie 1000-1400 PLN. W zależności od stanu, czy samo body czy body+kit, dodatkowych baterii itp. Myślałem właśnie o tym modelu + obiektyw w cenie do 1000 PLN. Czy w tym wypadku lepiej zainteresować się Sony A200? Nikona D60 z początku odrzuciłem, bo słyszałem że 400D oferuje lepszą jakość, ale szczerze mówiąc nie wiem jak jest na prawdę.

P.S.: Jeśli chodzi o wybór obiektywu do tego "zestawu" to na to przyjdzie kolej później, póki co znam przedział cenowy, jak już zdecyduje się na jakieś body to będę szukał obiektywu, raczej nowego.

kozidron
[Usunięty]

Darrarski napisał/a:
dlatego planuje od razu zakup body + lepszy obiektyw

Darrarski, za 2000 ziko puszka + lepszej jakości krótki zoom to za mało. Nawet jakbys kombinował A100 + tamron 17-50/2.8 i tak przekroczysz budżet, więc nie ma co oczekiwać cudów.... w tej cenie.....

ta sama sytuacja odnosi się do 400D(nawet używanego, to trochę ryzykowne kupować używkę entry level gdzie migawki nie wytrzymują 100 tysia klapnięć) + tamron 17-50 czy nawet sigma 17-70/2.8-4.5 mozesz się nie zmieścić w budżecie

piotrmkg 
Optyczny

proponuje kupic uzywke Canona 50mm f/1.8 a za reszte nowe body. przez dziesieciolecia ludzie zaczynali swoja przygode z fotografia od stalki 50mm i nikomu to jeszcze na zle nie wyszlo. jakby 50mm bylo zbyt waskie to zamiast niej 35mm f/2

komor 
Moderator

Używane 50/1.8? Już prędzej używane body bym kupił niż używanego plasticzaka... Darrarski, skoro jesteś już użytkownikiem Canona to innych firm polecał nie będę. Używany 400D jest moim zdaniem dobrym wyborem. Nowego plastikowego 50/1,8 możesz dostać za 350-380 zł. Jeśli zmieścisz w budżecie standardowego zooma to polecam Sigmę 17-70/2.8-4.5 z racji solidnej budowy, w miarę szerokiego zakresu ogniskowych i funkcji makro. Koledzy doradzą ci natomiast Tamrona 17-50/2.8 ze względu na stałe dobre światło f/2,8. Obydwa te obiektywy są dobre na początek przygody z fotografią.

piotrmkg 
Optyczny

komor napisał/a:
Używane 50/1.8? Już prędzej używane body bym kupił niż używanego plasticzaka...

sorki ale zapomnialem dodac ze chodzi mi o pierwsza wersje tego obiektywu, ktora nie jest plastikowa, zreszta ostatnio mialem mozliwosc sprawdzenia "organoleptycznie" ver 2 (kupionej w 1990 czyli majacej juz bagatela 18lat) wykorzystywanej praktycznie codziennie i nie bylo zadnego wyczuwalnego luzu na mocowaniu, tak wiec nie dramatyzujmy z tym plastikowym mocowaniem przynajmniej jesli chodzi o 50mm.

Darrarski 
Początkujący

@kozidron, tak jak napisałem używanego 400D mogę kupić za około 1100 PLN. Za kolejne 1100 PLN można dostać nową Sigmę 17-70 do Canona. Przekroczę w ten sposób założony budżet o 200 PLN. Oczywiście zawsze można mówić, że to za mało i warto wydać dwa razy tyle, bo sprzęt będzie lepszy.
Podobny zestaw z body Sony A200 i taki sam obiektyw (Sigma 17-70 Sony) będzie mnie kosztował jakieś 100 PLN więcej, ale w tym wypadku body będzie nowe.
Co do Nikona D60, to koszty są większe, a kilka opinii już słyszałem, że lepiej brać 400D.

W tej chwili waham się między tymi dwoma aparatami: A200 i 400D. Może ktoś z Was miał dłuższą przygodę z oboma modelami i może coś na ich temat powiedzieć?

Tymczasem wybieram się na zdjęcia, w dalszym ciągu Canon 3000N + Canon 28-135 Ultrasonic.

piotrmkg 
Optyczny

Darrarski napisał/a:
Tymczasem wybieram się na zdjęcia, w dalszym ciągu Canon 3000N + Canon 28-135 Ultrasonic.

Skoro masz juz system canona to dlaczego rozwazasz zmiane systemu na Sony?
Kupuj 400D obiektyw juz masz ba nawet z IS :D

Darrarski 
Początkujący

piotrmkg napisał/a:
Skoro masz juz system canona to dlaczego rozwazasz zmiane systemu na Sony?
Kupuj 400D obiektyw juz masz ba nawet z IS :D

Gdyby był mój, nawet bym się nie zastanawiał. Obiektyw pożyczam czasami od dobrego znajomego, który ma 450D (trochę nim fociłem kiedyś) i 1Ds Mark III. Ogólnie oba są trochę nie-na-moją-kieszeń, dlatego rozważam 400D.

ziemowy 
Rozmowny

Osobiście wybrałbym nowego A200 niż używane 400D. jak pisał kozidron
kozidron napisał/a:
trochę ryzykowne kupować używkę entry level gdzie migawki nie wytrzymują 100 tysia klapnię

Chyba, że masz możliwość tanio kupienia nowego 400D lub 450D to wtedy bym postawił na niego.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008   

Nawet używane 400D będzie lepszym wyborem niż nowe A200. Do tego już masz analoga Canona. Po co zmieniać system na nowy wcale nie rewelacyjny.

Amadeus 
Początkujący
Początki nałogu

Witam!!! Nie wiem czemu wszyscy uparcie polecają 400D??? Ja bym zaryzykował z używanym 20D lub 30D są dużo lepiej wykonane to przede wszystkim. Jakość zdjęć taka sama z 400 i 20 czy nawet z 30. 20D możesz nabyć w bardzo atrakcyjnej cenie ok 1000 drugiego tyś przeznacz na szkło i będzie git:) Ale wybór i tak należy do Ciebie ja napisałem co ja bym zrobił, tzn zrobiłem :mrgreen:

xneon
[Usunięty]

ja się może dorzucę: nowe brać 400 czy 450? niższy zakres tonalny młodszego troszkę mnie przeraża...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi