Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 26 Lis, 2008 Canon EF 300mm f/2.8 L IS - współpraca z TK
Mam pytanie i prośbę do użytkowników Canona EF 300mm f/2.8 L IS.
Jak ten obiektyw sprawuje się z konwerterami TKx1.4 i TKx2.0 ? (jakość, AF)
Czy może ktoś wrzucić jakieś przykładowe zdjęcia bez konwertera i z konwerterem/ami, najlepiej tego samego elementu, z tej samej odległości.
Jak to szkiełko się sprawuje w zdjęciach "z ręki" ?
Zdjęcia z tematów o ptaszkach i florze/faunie widziałem, chodzi mi bardziej o współpracę z TK, szczególnie z TKx2.
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 27 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
zakupiłęm dziś tcx2 zapiąłem pod moję eLeczkę i cykałem tym zestawikiem w domu, ponieważ pora była późna jak go dostałęm nie było okazji testować na zewnątrz ale niedługo to nadrobię, powiem że wygląda to jak na warunki domowe dobrze, ale skoro mam oba tc to czemu by nie wypróbować obu naraz więc jak pomyślałem tak zrobiłem, cóż jak już pisałem w warunkach domowych dragizmu nie ma, ale przejdę do rzeczy chodzi o to że af działa ale nie przenosi info do exifa tzn, sprzęt widzi że jest 600mm i przesłona f5.6, czy to normalka dla tego układu?
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 18:00 ]
dodam jeszcze że jak warunki pozwolą wypróbuję tcx2 z MTO czli ogniskową 1000mm z tcx1,5 byłem bardzo zadowolony.
Wysłany: Pią 28 Lis, 2008 Re: Canon EF 300mm f/2.8 L IS - współpraca z TK
goltar napisał/a:
Mam pytanie i prośbę do użytkowników Canona EF 300mm f/2.8 L IS.
Jak ten obiektyw sprawuje się z konwerterami TKx1.4 i TKx2.0 ? (jakość, AF)
Jak to szkiełko się sprawuje w zdjęciach "z ręki" ?
.
Użytkuję ten obiektyw razem z konwerterami TKx1.4 i TKx2.0 pół roku a oto moje doświadczenia :
wspólpraca z konwerterem canon x1.4 - bardzo dobra , praktycznie gołym okiem trudno rozpoznać różnicę w rozdzielczości w doniesieniu od samego obiektywu , AF nieznacznie wolniejszy.
wspołpraca z konwerterem canon x2.0 - dobra , różnicę w rozdzielczości widać choć wg mnie jest to poziom w pełni akceptowalny , AF dużo wolniejszy.
Zdjęcia z ręki z włączonym IS - skuteczność IS dobra , z konwerterem 1.4 udają się mi niekiedy foty z czasami ok. 1/160 , normalnie 1/250.
1507 pytanie do mnie ?
Robiłem i to już jest niezła gimnastyka , musisz mieć podstawę czyli bardzo dobre światło a i tak można coś popsuć ( moja fotka sarny w dziale fauna) , generalnie foty na większą odległość gorzej wychodzą niż z bliska no i czas min. 1/500 przy IS.
zauwazyłem im dalej obiekt tym gorsza rozdzielczość, inaczej jest z obiektami które świecą np. księżyc, ja fociłem z monopodu i stwierdziłem że : 1 stabilizacja nie wyrabia i ciężko jest utrzymać obiekt w punkcie, 2) 600mm- statyw niezbędny
[ Dodano: Wto 02 Gru, 2008 10:45 ]
no i Af jeździ trochę
[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 13:41 ]
gdzie mozna kupić ubranko maskujące na 300/2.8?
"Ubranko" kupisz w pstryku. Na duże odległości jakość też jest dobra, trzeba tylko brać pod uwagę jakie jest powietrze. Każdy spotter wie o co chodzi.
Obiektyw nie jest tak niesamowicie ostry jak np. 135L, ale zadziwiająco dobrze znosi podłączanie TC. Jakość z TC 2 jest zadowalająco dobra a z TC 1.4 bardzo dobra.
Statyw konieczny tylko w koszmarnych oświetleniowo warunkach, wystarczy solidny monopod (mowa oczywiście o zdjęciach czegoś co żyje a nie architektury czy krajobrazu).
Brzegi na pełnej klatce dobrej jakości, winieta oczywiscie jest (bardzo akceptowalna).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10