Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008 wybór lustrzanki z kompletnym osprzętem do 10 000 zł
Hej,
Pomożcie skompletować zestaw lustrzanka plus niezbędne akcesoria ( w tym dwa obiektywy tele i szerokokątny) dla amatora. Body chce kupić bez kitowego obiektywu i wziąc od razu coś w miarę dobrego.
Co do lustrzanki do myślałęm o nikonie D90, ale canon tez dla mnie jest ok. nie mam preferencji. Padło na nikon bo sugerowałem się tym oto zestawieniem http://www.optyczne.pl/ra...lustrzanek.html . ALe skoro to nowa konsktrukcja to nie wiem czy nie lepiej oprzeć się o coś sprawdzonego np. Canon 40D.
aktualne ceny: 40D - 2150 (allegro)
D90 - 2700 (też allegro).
ceny na fvat. z 40D oszczędzam więc 550 zł (nieźle).
co do wykorzytywania to:
- fotografia moich dzieci + krajobrazy podczas wycieczek
- dość duża ilość zdjęć wykonywana będzie w domu przy sztucznym oświetleniu
Często spotykam się z problemem prześwietlania jasnych cześci fotografii (np. niebieskie niebo jest białe) i chciałbym żeby mój nowy aparat lepiej sobie z tym radził. Oczekuje też dobrego systemu stabilizacji obrazu i szybkiego, niezawodnego autofocusu.
Pomożcie wybrać coś sensownego bo od tej oferty rynkowej to głowa boli.
oczyzwiście jak wydam mniej niż 10k to będę szczęśliwy. Nie ma sesnu dla mnie wydać 1000 zł za jakiś szczegół dla profejsonalisty.
umówmy się że większość zdjęć tych najlepszych jest robione w przeciągu sekund (specyfika zabaw z dziećmi ) - tu nie ma czasu na bawienei się nastwami poza oczywistymi i niezbędnymi jak balans bieli czy ekspozycja (ja to ustawiam wcześniej a potem czekam na odpowiedni moment). Tak żę w większości przypadku wykorzystuje tryb automatyczny (ewentulanie ten proramowalny typu portret czy krajobraz) ustawiając podstawowe parametry obrazu (ale bez migawki, przesłony)
Co do obiektywow to wolałbym takie o stosunkowo niewielkich rozmiarach (niestety lustrzanki są tragicznie nieporęczne na wycieczkach)
Co do pozostałych akcesoriów to oczywiście:
karty pamieci, torba, zapasowy akumulator i filtr UV na szkło. Z dwoma pierwszymi sobie poradzę. Możecie polecić jakieś tanie i dobre pozycje dla akumulatora i filtru UV?
To całkiem miły budżet. 40D to b. dobry aparat, ale czy nie rozważałeś zakupu pełnej klatki? Budżet z lekka by się przekroczył przy 5D, 24-70 f2.8 i 70-200 f4 - wyjdzie gdzieś 11 000.
Z 40D to już zupełnie inna bajka. Aparat do wzięcia za 2300 zł, reszta na dobre obiektywy. Można brać świetne 17-55 f2.8 (2900), 70-200 f2.8 / f4 IS (3600-3300) i do tego Sigma 120-400 (2400) - razem wyjdzie ...znów ok 11 000 - 11 500, ale zestaw miodzio.
To na szybko z Canonowego poletka. Koledzy z Nikosia też na pewno doradzą coś fajnego.
grosta [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008
Baku napisał/a:
To całkiem miły budżet. 40D to b. dobry aparat, ale czy nie rozważałeś zakupu pełnej klatki? .
Ja bym zakupił 40D(około 2200zł) do tego 17-55 2.8 (2700-2900zł) + 70-200 F4 (około 2000zł albo z IS ale to już około 3000zł) + Statyw np. Velbon 800 (około 330zł) + 2x4GB Sandisc EX III + 580EX II (około 1100zł) + do krajobrazu komplet filtrów typu Cokin i jakiś CPL. I może jak starczy funduszy jakąś sigmę 10-22.
przeczytałeś artykuł który niestety w większości jest nieporozumieniem, a dodatkowo chcesz obiektywy o niewielkich rozmiarach, bo lustrzanka jak to napisałeś "jest nieporęczna w noszeniu".
więc moje pytanie jest po co ci lustrzanka
może lepiej zainwestuj w dobry kompakt?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008
krisv740 napisał/a:
może lepiej zainwestuj w dobry kompakt?
To jest najlepsza z porad
A jak upierasz się co do lustrzanki i to jeszcze za 10k to...
Często spotykam się z problemem prześwietlania jasnych cześci fotografii (np. niebieskie niebo jest białe)
tu problem leży w ekspozycji i porze dnia
grosta napisał/a:
Tak żę w większości przypadku wykorzystuje tryb automatyczny (ewentulanie ten proramowalny typu portret czy krajobraz)
teraz dopiero to zauważyłem,
chcesz wydać 10 TYSIĘCY ZŁ żeby robić zdjęcia na AUTO ???
jeżeli tak to nie ma sensu wydawać takiej kasy a :
krisv740 napisał/a:
zainwestować w dobry kompakt
grosta [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008
kamfil06 napisał/a:
polece ci coś ze swojego systemu ,
teraz dopiero to zauważyłem,
chcesz wydać 10 TYSIĘCY ZŁ żeby robić zdjęcia na AUTO ???
no dobra, żartowałem . Chodziło mi o możliwość szybkiego robienia zdjęć, trzeba będzie się trochę podszkolić. Co do rozmiarów obiektów to gafa straszna - przepraszam za to zdanie, ale nie mogę już go skasować
Ja zaproponuję jeszcze jedno wyjście. jest nim 40D + Sigma 17-70. A resztę kasy schowaj pod poduszkę i naucz się operować tym sprzętem. Po jakimś czasie i przeczytaniu setek stron forum i kilkuset testów będziesz sam wiedział co Ci jest tak naprawdę potrzebne.
I polecam jeszcze jakąś dobrą książkę o fotografii. A wydasz na to znacząco mniej niż 10 tyć zł więc będziesz bardzo szczęśliwy.
MC, Chodziło mi o sigmę 10-20 (ps. zawsze mylę ogniskowe w przypadku tych dwóch szkieł)
Parafrazując powiedzenie iż "spośród wszystkich warzyw to najlepsza jest kiełbasa", doradzam ci bardzo dobry kompakt Leicę D-Lux 4 umożliwiającą podpięcie zewnętrznej lampy błyskowej.
Jest też jego tańsza wersja Panasonica, o takich samych możliwościach.
Będziesz miał świetną optykę a zarazem poręczny aparat, szybko reagujący, pozwalający w pomieszczeniach błyskać zewnętrzną lampą, posiadający nie tylko manualny tryb ale też przeszło 20 automatycznych trybów.
Ja też bym ci polecał raczej jakiś zestaw do 2tyś z dwoma obiektywami...lub ze spacer zoomem
może być coś w stylu OLYMPUS E-520 przyzwoity aparacik (chyba troche ponad dwa tysiące)
Też niekiedy lubie poszaleć ale ta kwota 10tyś mnie zamroziła
Nie wiem czy byłbyś zadowolony z targania ze sobą takiego zestawu za 10tyś - to pewnie ładnych pare kilo w torbie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11