Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 13 Sie, 2009
Pomoc - (opinia) w wyborze pierwszego zestawu A300
Autor Wiadomość
PeZet 
Nowy

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   Pomoc - (opinia) w wyborze pierwszego zestawu A300

Witam!
Potrzebuje pomocy - opnii bardziej doświadczonych - zorientowanych w temacie osób. Postanowiłem wreszcie ( zabieram się od 2 lat :mrgreen: ) kupić pierwszę lustrzanke.
Przeczytałem wiele testów i opinii zarówno na tym jak i innych forach tematycznych. Im więcej czytam tym bardziej styki się grzeją :razz:
Ale udało się podjąć już jakiś wybór. Miałem już kilka cyfrówek, miałem okazje popstrykać trochę nikonem d40, alfa 350, pentaxem k-m. Mój wybór to Sony a300, bo:
- dla mnie super leży w łapce,
- stabilizacja w body - tanie szkiełka,
- Live View i odchylany ekranik,
- myślałem o a350 ale wiem, że nie warto przepłacać,
Teraz przeznaczenie: napewno amatorskie, może jak się bardziej wciągnę to półprofesjonalne :grin: ; - plener, imprezy (raczej ze znajomymi, rodzinne), makro, architektura, portret - ale głównie plener i makro.
W związku z tym mój wybór to A300+DT 18-70/4-5,6+Tamron AF 70-300/4-5,6 Macro 1:2+SanDisk Extr III 4GB+jakiś foto plecak - bo wygodniejszy niż torba :mrgreen:
Może w przyszłości jakaś stałka ale narazie budżet ograniczony.
Prosze Was o opinie - dobry wybór czy coś byście zmienili? Jak pewnie się orientujecie cena do 3k zł.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 13 Sie, 2009   

Ja bym wyrzucił DT 18-70. Straszne jest to to... i kupił Sigmę 17-70 macro. Na teleobiektyw już nie starczy, ale Sigma 17-70 po prostu rozgramia sonowskiego kita.

Zamiast Tamrona 70-300 wolałbym Sigmę 70-300 APO. Wiem, że jest droższa, ale moim zdaniem warto dodać te dwie, trzy stówki.

ps.
Temat powinien siedzieć w dziale "pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej".

zug
[Usunięty]

na początek kit da radę ale co do zooma to tak jak Baku, zmienił bym na sigmę.

PeZet 
Nowy

Dzięki za pierwszę odpowiedź. Czyli kupić body+sigma z macro bez tele?
Sorki nie zauważyłem jest jeszcze poddział.
Proszę Admina o przerzucenie tematu do właściwego działu. :mrgreen:

zug
[Usunięty]

PeZet napisał/a:
Czyli kupić body+sigma z macro bez tele?

możesz też tak, zależy na czym Ci bardziej zależy :wink:
ja bym brał puszka+kit+sigma :wink:

PeZet 
Nowy

No te 2-3 stówki na tele sigmę to jeszcze by się znalazły ale na 17-70 (wiem, że jest genialne) to niestety trzeba sobie odpuścić. A jak jest z awaryjnością AF w sigmie tele? Bo podobno zależy od egzemplarza?

zug
[Usunięty]

PeZet napisał/a:
A jak jest z awaryjnością AF w sigmie tele

o jakiej awaryjności mowa BF,FF czy uszkodzenie napędu?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

podobno nowsze sztuki mają zmienione wykonanie feralnych zębatek AF i nie sypią się masowo.
tamron mz nie ustępuje sigmie APO. jest porównywalnie.

PeZet 
Nowy

Uszkodzenie napędu :wink: podobno w niektórych egzemplarzach jest bezawaryjna a w niektórych kapota po 2-3 miesiącach.
Powiedzcie tak szczerze czy dla amatora lustrzanek bardzo zauważalna będzie różnica pomiędzy sigmą i tamronem - 70-300?? Pytam bo zastanawiam się czy jest sens dorzucać te 3 stówki czy nie kupić za to statywu i plecaka.
Ostatnio zmieniony przez PeZet Czw 13 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

tym bym się nie przejmował, jeśli kupujesz nową masz gwarancję naprawią bez problemu.

ghost 
Optyczny

czasem warto zerknąć na matczyny portal ;) tamron, sigma

Cytat:
Porównanie Sigmy 70-300 APO i Tamrona 70-300 mm pokazuje, że to bardzo podobne instrumenty. Jakość uzyskiwanych z nich obrazów jest zbliżona - wręcz identyczne rozdzielczości oraz prawie takie same zachowanie pod względem komy, astygmatyzmu, dystorsji czy winietowania. Oba obiektywy wykonane są z podobną solidnością, mają prawie identyczne parametry, oba charakteryzują się słaba pracą autofokusa i oba mają funkcję makro. Sigma jest jednak droższa, ale oferuje nam za to lepszą korekcję aberracji chromatycznej, lepszą pracę pod ostre światło, praktyczny futerał w zestawie i gwarancję 2+1 roku. Czy warto za to dopłacić prawie 300 zł? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami.

PeZet 
Nowy

Dzięki ghost :wink: czyli lepiej sigmę+statyw+plecak zamiast tamrona thanx za podpowiedź

ghost 
Optyczny

chyba tamrona. :roll: a tani statyw.. nie mam przekonania że się sprawdzi. ja bym ostał przy solidnym plecaczku + solidnej karcie, ew solidnym statywie ;)

PeZet 
Nowy

Sorki oczywiście Tamrona - powoli dostaje rozdwojenia jaźni :razz:
Priorytetowo to wiadomo najpierw plecaczek, bo w czymś trzeba sprzęt nosić. A statyw? :roll: Na początek to chyba coś taniego albo może jakaś używka z alledrogo.pl

zug
[Usunięty]

Cytat:
A statyw? Na początek to chyba coś taniego albo może jakaś używka z alledrogo.pl

zobacz ten wątek :arrow: TU

Odpowiedz do tematu