Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wygasza się bo nie ma potrzeby żeby przedtem był włączony
Jeżeli już używa się się funkcji "info" do wyświetlania informacji na wyświetlaczu głównym, to gasi go zapewne wciśnięcie choć trochę spustu migawki. Natomiast czy jest potrzeba włączania tegoż. Noo może to i moje głupie przyzwyczajenie, ale ten dodatkowy wyświetlacz na górze jest znacznie wygodniejszy.
Taka opcja rozumiem przydatna jest w lustrzakach, które tego górnego wyświetlacza nie posiadają i każde grzebanie przy pokrętłach powoduje włączanie się wyświetlacza, żeby pokazać nowe opcje.
inne lustrzanki (canon i sony) mają lepszy system wygaszania po przyłożeniu do oka.
można się zastanawiać, ale jako osoba która korzystała z paru rozwiązań (a teraz mam nikona) będę obstawał - nikon jest tu w tyle.
Czy ja wiem, nigdy nie zostałem oślepiony przez wyświetlacz. Bo i też nigdy nie jest włączony kiedy mam oko przy wizjerze (po co miałby być). Może i Nikon jest w tyle (w końcu to pierdółka jakby nie patrzeć do wsadzenia w korpus), a może i nie jest to potrzebne po prostu.
a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.
w sony jest znany feature że przy zmianie korekty naświetlenia ekran się jednak zapala
faktem że podgląd zrobionego zdjęcia - zbędny.
nikon dość mocno preferuje górny wyświetlacz, od którego odeszła już minolta (d7 analog wyglądał podobnie jak a900). w sony głównym centrum jest tylny ekran. stąd różnice.
pewnie chodzi też o układy patentowe.
Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.
Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać
Witam
po przeczytaniu kilku calkiem dobrych opinii na temat D90, zastanawiam sie nad jego zakupem. W tej chwili mam Canona 400d i komplet obiektywow ktore sa mi wystarczajace. Chcialem zrobic 'upgrade' na 450d ze wzgledu na to iz ma LV a ten bardzo by mi sie przydal. W tym przypadku nie bylo by problemu z obiektywami gdyz zatrzymalbym te ktore mam, ale jesli dolozenie kilku stowek jest tego warte zakupilbym D90. Dlateo pytanie czy ma sens zakup Nikona, ktory jak przeczytalem w niektorych komentarzach ma wolny AF (a jest to dla mnie sprawa najwazniejsza zaraz za LV). Dodam ze fotografuje krajobrazy no i przede wszystkim samoloty pasazerskie jaki i wojskowe (airshow).
Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.
Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?
szeroki kat 10-22 i tele 70-300 is a lv potrzebne mi gdyz probuje robic zdjecia bardzo nisko i czasem sie klade na ziemi:) ale w wiekszosci przypadkow jest to niemozliwe, a czy ten 40d naprawde jest tego warty? porownuje oba na dpreview i ciezko mi cokolwiek powiedziec by byl lepszy
Monastor napisał/a:
Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.
Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?
Rainbow6, jest warty. To klasa wyżej niż 400D. Szybsze zdjęcia seryjne, większy wizjer, o wiele lepszy AF, lepsza jakośc zdjęc, wyższe dostępne ISO, LV, ergonomia. To po prostu inna półka sprzętu
Monastor, Dodam jeszcze jakość wykonania i użyte materiały. Moim zdaniem lepszy będzie dla Ciebie Rainbow6, 40D niż D90. Bo po co tracić na sprzedaży szkieł??
a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.
oczywiście że to pierdółka....chyba że masz super problem żeby w razie czego nacisnąć spust migawki na którym i tak trzymasz palec - po to aby wyświetlacz zgasł wvcześniej.
Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.
Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać
Hmm, no właśnie się zapala. Acz pogrzebię w ustawieniach i popatrzę co można z tym zrobić. Generalnie jednak oczekiwałbym od aparatu trochę bardziej dynamicznego zachowania, a nie żeby ciągle grzebać w menu. Z górnym nie mam doświadczenia bo pstrykam d40
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10