Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
d90 + 18-200 vr
Autor Wiadomość
idalian 
Nowy
first steps..

Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   

witam,
proszę mnie nie zjeśc ani nie opluc sobie ekranu bom wątła i zielona w temacie -dlatego pytam :)

przymierzam się do zakupu d90 + 18-200 vr

proszę o odp. na pyt. odnośnie body.. konkretnie-czy ekran się wygasza podczas zbliżania twarzy jak np. w 400d ???

tak wiem ... ;)

ps. to będzie moja pierwsza, wymarzona lustrzanka.. już się nie mogę doczekac :D

pzdr.

Reklama

AuThoR 
Optyczny

Nie nie wygasza się....ale to chyba nie jest jakiś problem....ekran i tak ma czasowy wyłącznik.
Pozdro

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Nie wygasza się bo nie ma potrzeby żeby przedtem był włączony ;)

Jeżeli już używa się się funkcji "info" do wyświetlania informacji na wyświetlaczu głównym, to gasi go zapewne wciśnięcie choć trochę spustu migawki. Natomiast czy jest potrzeba włączania tegoż. Noo może to i moje głupie przyzwyczajenie, ale ten dodatkowy wyświetlacz na górze jest znacznie wygodniejszy.

Taka opcja rozumiem przydatna jest w lustrzakach, które tego górnego wyświetlacza nie posiadają i każde grzebanie przy pokrętłach powoduje włączanie się wyświetlacza, żeby pokazać nowe opcje.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

inne lustrzanki (canon i sony) mają lepszy system wygaszania po przyłożeniu do oka.
można się zastanawiać, ale jako osoba która korzystała z paru rozwiązań (a teraz mam nikona) będę obstawał - nikon jest tu w tyle.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Czy ja wiem, nigdy nie zostałem oślepiony przez wyświetlacz. Bo i też nigdy nie jest włączony kiedy mam oko przy wizjerze (po co miałby być). Może i Nikon jest w tyle (w końcu to pierdółka jakby nie patrzeć do wsadzenia w korpus), a może i nie jest to potrzebne po prostu.

Itey 
Rozmowny

a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

w sony jest znany feature że przy zmianie korekty naświetlenia ekran się jednak zapala ;)
faktem że podgląd zrobionego zdjęcia - zbędny.

nikon dość mocno preferuje górny wyświetlacz, od którego odeszła już minolta (d7 analog wyglądał podobnie jak a900). w sony głównym centrum jest tylny ekran. stąd różnice.
pewnie chodzi też o układy patentowe.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.

Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić ;) Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać ;)

Rainbow6 
Nowy
Rainbow6

Wysłany: Sob 22 Lis, 2008   co wybrac?

Witam
po przeczytaniu kilku calkiem dobrych opinii na temat D90, zastanawiam sie nad jego zakupem. W tej chwili mam Canona 400d i komplet obiektywow ktore sa mi wystarczajace. Chcialem zrobic 'upgrade' na 450d ze wzgledu na to iz ma LV a ten bardzo by mi sie przydal. W tym przypadku nie bylo by problemu z obiektywami gdyz zatrzymalbym te ktore mam, ale jesli dolozenie kilku stowek jest tego warte zakupilbym D90. Dlateo pytanie czy ma sens zakup Nikona, ktory jak przeczytalem w niektorych komentarzach ma wolny AF (a jest to dla mnie sprawa najwazniejsza zaraz za LV). Dodam ze fotografuje krajobrazy no i przede wszystkim samoloty pasazerskie jaki i wojskowe (airshow).

Monastor 
Optyczny

Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?

Rainbow6 
Nowy
Rainbow6

szeroki kat 10-22 i tele 70-300 is a lv potrzebne mi gdyz probuje robic zdjecia bardzo nisko i czasem sie klade na ziemi:) ale w wiekszosci przypadkow jest to niemozliwe, a czy ten 40d naprawde jest tego warty? porownuje oba na dpreview i ciezko mi cokolwiek powiedziec by byl lepszy

Monastor napisał/a:
Rainbow6, jakie masz szkła do tego Canona?
Sądzę, że nie warto zmieniac systemu. Jeśli natomiast chcesz coś fajnego do fotografii lotniczej to dobrze sprawiłby się Canon 40D. Ma LV, a do tego AF o wiele lepszy niż w 400D. Ogólnie to szybszy, lepszy aparat.

Dlaczego tak bardzo zależy Ci na LV jeśli można spytac?

Monastor 
Optyczny

Rainbow6, jest warty. To klasa wyżej niż 400D. Szybsze zdjęcia seryjne, większy wizjer, o wiele lepszy AF, lepsza jakośc zdjęc, wyższe dostępne ISO, LV, ergonomia. To po prostu inna półka sprzętu ;-)

Wróbel EOS 
Rozmowny

Monastor, Dodam jeszcze jakość wykonania i użyte materiały. Moim zdaniem lepszy będzie dla Ciebie Rainbow6, 40D niż D90. Bo po co tracić na sprzedaży szkieł??

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

Cytat:
a ja bym się nie zgodził, że pierdółka. Jak w nocy/wieczorem robisz zdjęcie i chcesz zmienić kompensację to się wyświetlacz zapala, po zrobienia zdjęcia robi się review itp. Mnie by się bardzo podobało jakby aparat był na tyle inteligentny, żeby nie robić tych rzeczy kiedy mam oko przy wizjerze. A skoro to taka mała sprawa, to tym większy wstyd dla Nikona, że tego nie oferuje.

oczywiście że to pierdółka....chyba że masz super problem żeby w razie czego nacisnąć spust migawki na którym i tak trzymasz palec - po to aby wyświetlacz zgasł wvcześniej.

Itey 
Rozmowny

Wysłany: Nie 23 Lis, 2008   

Jesienny napisał/a:
Itey,
Ale o to chodzi, że w nikonie nic się nie zapala. Czy sobie zmieniasz nastawy czy nie. Wyłączasz w menu automatyczny podgląd zdjęcia w menu (bo i po co ma pokazywać zdjęcie po zrobieniu- w zasadzie to chyba jest odwrotnie i trzeba go włączyć, żeby działał) i nie ma problemu. Nic nikomu nie świeci w oczy. Dlatego to jest pierdółka w tym momencie.

Jak chcesz zmienić nastawienia to wystarczająco danych masz w wizjerze, a dodatkowo masz wyświetlacz obok wizjera na górze, z wszystkim co potrzeba. Czy jest to złe czy dobre to kwestia przyzwyczajenia do pewnych rozwiązań - mi tak jest wygodnie i drażni mnie patrzenie na wyświetlacz, żeby coś zmienić ;) Wolałbym, żeby górne wyświetlacze nie zniknęły z Nikonów bo w przyszłości też bym chciał z nich korzystać ;)

Hmm, no właśnie się zapala. Acz pogrzebię w ustawieniach i popatrzę co można z tym zrobić. Generalnie jednak oczekiwałbym od aparatu trochę bardziej dynamicznego zachowania, a nie żeby ciągle grzebać w menu. Z górnym nie mam doświadczenia bo pstrykam d40 ;)

Odpowiedz do tematu