Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 Canon 450D: kit ze stabilizacją czy Sigma 17-70 DC MACRO?
Witam,
postanowiłem zakupić moją pierwszą lustrzankę cyfrową. Wybór padł na Canona 450D mam jednak problem z wyborem obiektywu. Nie wiem czy wziąć kitowy obiektyw czy np. Sigmę (z tematu).
Kitowy obiektyw ma stabilizacje i chyba lepszy AF, Sigma (znacznie droższa) jest jaśniejsza, lepiej wykonana, ale boje się że brak stabilizacji może być problem i jak dokładnie jest z tym AF.
Może macice jakieś inne propozycje w tej cenie?
Dziękuję
Pozdrawiam
ŁUKASZ
ps. Dziękuje adminowi za przeniesienie do właściwego działu a nie kasowanie wątku. Miłe powitanie na forum. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 16 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
4motion, brak stabilizacji przy tych ogniskowych nie jest kłopotliwy. Problemy mogą pojawic się w przypadku robienia zdjęc w pomieszczeniach, w bardzo słabym świetle, wtedy sigma może nie dac rady (swoją drogą z kitem będzie niewiele lepiej).
Mam ten obiektyw i mogę go z czystym sumieniem polecic. Jest w miarę uniwersalny, daje obrazy dobrej jakości.
Co do AF. Za mało miałem styczności z najnowszym kitem Canona żeby to jednoznacznie stwierdzic, ale nie sądzę żeby należał do wybitnie celnych czy szybkich mechanizmów.
Jeśli chodzi o sigmę. Silniczek trochę warczy, jeśli potrzebujesz koniecznie cichego obiektywu to nie spodoba Ci się to, mnie osobiście nie przeszkadza. Na celnośc nie narzekam, jest dobra. To zależy od egzemplarza, możesz trafic na taki z FF/BF. Moja Sigma 17-70 od początku była ok, za to przerobiłem już kalibrację w serwisie na Sigmie 100-300 F/4 EX. Problem sprawnie usunięty, od tamtej pory ostrzy w punkt. Tylko trzeba się pogodzic z koniecznością rozstania ze sprzętem na tydzień, maksymalnie dwa.
Za podobne pieniądze można jeszcze dostac Tamrona 17-50 F/2.8 albo Canona 17-85 IS
Tematów na temat zamiennika kita do Canona masz na tym forum milion. Zajrzyj do przyklejonego tematu Co zamiast kita do Canona. Poza powyższą Sigmą (którą polecam jako solidny i uniwersalny obiektyw na codzień) polecany jest Tamron 17-50/2.8, który nad Sigmą góruje stałym światłem f/2,8, ale ma mniejszy zakres ogniskowych, nie ma funkcji makro i jest raczej mniej solidnie wykonany.
Ja zamiast kita do 450D wziąłbym Sigmę. Co prawda nie ma stabilizacji, ale jest jaśniejszy, nieco szerszy i sporo dłuższy (chodzi mi o ogniskowe) i przede wszystkich solidnie zbudowany, co przydaje się podczas wycieczek i zabaw z dziećmi.
Największy problem jest taki że nie będę miał możliwości wysyłania do kalibracji bo nie mieszkam w Polsce, a chyba w Polsce kupie aparat.
Myślę że jednak kupie Sigmę, a w przyszłości Sigmę 70-300APO.
Dzięki Wielkie!!
Pozdrawiam
[ Dodano: Sob 22 Lis, 2008 15:58 ]
Celowo osobno.
Pojawił się jeszcze jeden obiektyw w w moim zainteresowaniu jest to Canon 17-85/4-5.6 EF-S IS USM, który Waszym zdaniem który jest lepszy Sigma czy Canon?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12