Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Paź, 2008 Pentax k100d super - stanowczo za wolny..
Wtam!!
Zdjęcia pstrykam od dłuższego czasu.. Na początku zenit , różne analogi, cyfrowe małpki i od niespełna roku jestem posiadaczem pentax'a k100d super. Na początku gdy się przesiadłem z kompaktów wydawało mi się że jestem szczęśliwym posiadaczem S klay merca , niestety dziś takowa puszka jest dla mnie stanowczo za wolna... Moje pytanie brzmi następująco: Co zrobić aby uwydajnić szybkość AF w moim sprzęcie.. Ponieważ zainwestowalem w system pentaxa (pucha,kilka szkieł i lampa).. nie chciał bym się wszystkiego pozbywać.. Co możecie mi polecić.. nową puszkę?? k10d, k20d? nie chciał bym się zamknąc w błędnym kole, żeby po kolejnym roku okazało się że mój sprzęt zaczyna spowalniać swe ruchy (t.j. obecny).. Nie chciał bym zmieniać systemów, jednak jeśłi ma to być rozwiązanie godne uwagi to czekam na podpowiedzi i sugestie... ( Focę amatorsko, jeszcze się uczę, także mój budrzet nie jest za wysoki...)
Jeśli rozważasz zmianę systemu to Canon 40D albo Nikon D200/300 wchodzą w rachubę. AF Canona 40D jest bardzo dobry, ale Nikona D200/300 jeszcze lepszy.
W samym Pentaxie raczej rewelacji pod tym względem nie ma. Może coś da zmiana na K10D. Sytuacje powinna poprawić wymiana obiektywów na jaśniejsze, ale skoro już mowa o wymianie obiektywów, to już tylko mały krok do zmiany systemu.
A tak poza tym, to Pentaxy są OK. Zawsze z przyjemnością biorę aparaty tej marki w swoje ręce.
Wysłany: Pią 17 Paź, 2008 Re: Pentax k100d super - stanowczo za wolny..
Jeśłi chcesz znaczącej poprawy szybkości AF to raczej nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości... Nie u Pentaksa szukaj...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 17 Paź, 2008
oczywiście - to zależy
Jak trzeba Ci szybkiego AF to... po co? Jeśli robisz zdjecia sportowe, to d300 moim zdaniem z gripem spełni Twoje wymagania celująco. Jeśli aż tak bardzo serii Ci nie trzeba, mozesz zainwestować w 40d.
RB napisał/a:
Jeśłi chcesz znaczącej poprawy szybkości AF to raczej nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości... Nie u Pentaksa szukaj...
Ha! Tymczasem podczas spotkania z kolegą Palindromem odkryłem, że śrubokrętowa Sigma 17-70 podpięta do Pentaxa K20 popiernicza z ostrzeniem tak na oko ze dwa razy szybciej niż silnikowa Sigma podpięta do mojego Canona 400D.
Nie wiem tylko jak się ma szybkość śrubokręta z K100 do K20...
komor napisał/a:
Ha! Tymczasem podczas spotkania z kolegą Palindromem odkryłem, że śrubokrętowa Sigma 17-70 podpięta do Pentaxa K20 popiernicza z ostrzeniem tak na oko ze dwa razy szybciej niż silnikowa Sigma podpięta do mojego Canona 400D.
Ha, komor, pytanie nie było o to z którym mocowaniem standardowy zum Sigmy ostrzy najszybciej, a o to jak poprawic szybkośc pracy AF w stosunku do tego z k100...
mic_kas, roznica pomiedzy K100 i K20 jest bardzo duza.....
zupelnie inna sprawa jest zbyt szeroki punkt AF i brak jego precyzji przy rozladowanych akumulatorkach
RB napisał/a:
- delikatnie .....to nie jest prawda - jezeli kupi k20 to zobaczy znaczaca poprawe
Mialem d200 i d300 w lapkach i te niby absolutnie hiper duper automagiczne AF chodzily dosc podobnie.
Malo tego w slabszych warunkach d300 wraz ze szklaem 80-200 2.8 nikona zaprezentowal silczne "pentaxowe" zasromanie.....gdzie by tu ustawic ostrosc....? w koncu zdecydowal sie zostawic jak jest czyli "nigdzie"
ot taka ciekawostka
[ Dodano: Pią 17 Paź, 2008 19:37 ]
acha - jezeli chceszmic_kas, miec jednak generalnie lepszy AF w zlych warunkach to musisz zmienic system na C lub N - to jest fakt
cóż, odpowiedź jest jedna - musisz wziąć do ręki...
Nie wiem skąd jesteś, jeżeli bywasz we Wrocławiu to może kiedyś pojawię się na spotkaniu WOPT i tam będziesz mógł pomacać moją k20d, oraz sprzęt kolegów...
Do tego czasu jednak będę miał już tylko szkło kitowe ale to nic, bo ostrzy szybciej od Sigmy.
Zrobiłem kilka zdjęć Pentaxem 17-70 SDM, silnik ultradźwiękowy w tym systemie mógłby pracować szybciej, za to był piekielnie celny.
Ja bawiłem się sporo k100d super mojego kolegi i niestety wrażenia nie sią najlepsze. Jeśli chodzi o szybkość af to pomimo 9 pól krzyżowych nie dawał rady z moim staruszkiem. Jeśli kolega potrzebuje aparatu do dynamicznych scen np sportu to niestety trzeba zmienić system. Najtańszą opcją jest 40D bo ma lepszy af od 30D a dodatkowe 1,5 kl/s jest często przydatne. Co by nie mówić to moje wrażenia są takie że Pentax robi najlepsze jakościowo puszki w klasie entry level a ponadto daje do nich niezłe kity, btw dzwięk migawki w k100d super jest klasą samą w sobie
Paweł_G, pomiedzy k100D i k20D jest naprawde spora roznica w szybkosci....
Najgorszym elementem jest serwis pentaxa i to nie tylko nasz ale takze ten niemiecki
Z mojego skromnego doswiadczenia *ist DS, K10D i K20D nie sa demonami szybkosci ani dokladnosci AF.
System AF nie zmienil sie od czasow *ist D, ten sam SAFOX VII we wszystkich aparatach z rozna iloscia punktow. K100D i K20D oba maja po 11 punktow AF. Jezeli ktokolwiek widzi jakies roznice miedzy tymi aparatami to ma zludzenia.
Lustrzanki Pentaxa z dedykowanymi bateriami litowo jonowymi dzialaja lepiej jak bateria jest bliska wyladowania. Zwlaszcza w porownaniu z AA NiMH.
Wydaje ze ze Pentax wreszcie zabral sie za poprawianie swojego systemu AF w K-m (K2000D).
K20D jest fajne bo ma kalibracje AF w Custom Menu. Ktora jest calkiem potrzebna bo moj z fabryki ma niezly FF. W odroznieniu od mojego starego K10D ktory mial BF.
System AF nie zmienil sie od czasow *ist D, ten sam SAFOX VII we wszystkich aparatach z rozna iloscia punktow. K100D i K20D oba maja po 11 punktow AF. Jezeli ktokolwiek widzi jakies roznice miedzy tymi aparatami to ma zludzenia.
Bzdura. To jest ten sam system AF, ale inaczej oprogramowany, a w przypadku aparatów K10 i K20D ze znacznie silniejszym i szybszym silnikiem. Różnica między K100D, a K10D jest bardzo duża.
0xDEADBEEF napisał/a:
Lustrzanki Pentaxa z dedykowanymi bateriami litowo jonowymi dzialaja lepiej jak bateria jest bliska wyladowania.
Kolejna bzdura do kwadratu - AF działa słabiej, gry bateria jest bliska wyładowania, a nie odwrotnie.
0xDEADBEEF napisał/a:
Wydaje ze ze Pentax wreszcie zabral sie za poprawianie swojego systemu AF w K-m (K2000D).
W K2000D masz ten sam SAFOX VIII (nie VII), co w *istach i serii K, tylko z poprawionym oprogramowaniem. Sam sobie przeczysz.
To co mialem na mysli ze w aparatach z bateriami litowo jonowymi pentaxa wyladowywanie baterii nie powoduje takiego oslabienia pracy silnika AF jak w aparatach z bateriami AA.
Silniki w K10D i K20D wydaja sie mocniejsze, glownie pewnie przez to ze baterie sa lepsze.
W K-m (K2000D) Pentax oglosil ze rzeczywiscie ulepszyli i zmienili AF. Pozostale aparaty maja wszystkie taki sam AF. Pare websiteow nawet sie nie chcialo testowac AF w K20D bo jest takie samo jak w K10D. Roznice w oprogramowaniu nie moga poprawic faktu ze AF Pentaxa jest stary i wolny. Ja moge z tym zyc ale ci co chca szybkie AF raczej niech go nie szukaja w Pentaxie.
0xDEADBEEF, - proponuje nie powtarzac "webowych" rewelacji....
K10D jest szybszy niz k100 - K20D o ile moze nie jest szybszy od K10D to jest pewniejszy - szczeg. na szerokich katach -zbyt wiele mam z tymi korpusami doczynienia zeby nie widziec roznicy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14