Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Paź, 2007 Kupować tele czy zbierać dalej na lepsze?
Mam mały dylemat odnośnie obiektywów. Mam do wyboru kupić Canona 70-300 F/4-5.6 IS USM po dość okazyjnej cenie i jeszcze otrzymać zwrot od Canona, albo zacisnąć zęby, poczekać trochę aż uzbieram więcej pieniędzy i wtedy nabyć Sigmę APO 100-300 F/4 EX IF HSM
Priorytetem jest teraz dla mnie szkiełko do 300 mm. Czy warto Waszym zdaniem zbierać na sigmę (nie wiem czy uciułam w najbliższych tygodniach), czy lepiej kupić Canona i w razie nadmiaru gotówki kupić za zaoszczędzone pieniądze jeszcze jednego canona, 85 mm F/1.8? Za niego też jest chyba cashback.
Nie wiem, czy miałeś kiedyś w ręku tę Sigmę i do jakich zdjęć ma to być szkło, ale ja i tak zdecydowanie stawiam na Sigmę. Przy niej ten Canon to zabawka a nie obiektyw.
Nie wiem, czy miałeś kiedyś w ręku tę Sigmę i do jakich zdjęć ma to być szkło, ale ja i tak zdecydowanie stawiam na Sigmę. Przy niej ten Canon to zabawka a nie obiektyw.
Obiektyw ma być do ptaków przede wszystkim. Potem może do zwierząt, kiedy lepiej się nauczę je znajdować i podchodzić
Głównie będą to pewnie fotki ze statywu więc stabilizator zdaje się być zupełnie niepotrzebny.
Canon mógłby się ewentualnie przydać w czasie wakacji, do robienia zdjęć w miastach, na wypadach w góry. Przede wszystkim dlatego, że nie zwraca uwagi i jest lekki. Niemniej jestem w stanie poświęcić wygodę i 1000 zł za jakość, jeśli jest ona aż tak znacznie lepsza.
Do ptaków? Zdecydowanie Sigma. Lepsze światło, stabilizacja zbędna bo i tak czasy będą krótkie, lepszy AF i lepsza jakość przy 300mm nie wymagająca takiego domykania jak w Canonie. No i zawsze można sobie kupić TC 1.4 i przedłużyć tę Sigmę do 420mm przy stałym świetle 5.6 (tyle co ma Canon przy 300mm). TYLKO Sigma kolego, ja bym się nawet sekundy nie zastanawiał. Tym bardziej, że z tego co wiem to u "ptaszników" to szkiełko ma bardzo dobrą opinię.
Zaufaj mi, że jedynym powodem mojego wahania jest zniecierpliwienie i niepewność dysponowania funduszami. Mógłbym skończyć kupując i tak Canona, a za większe pieniądze niż mogę teraz.
Na Canona mam kasę i mogę go nawet zaraz kupić. Do sigmy brakuje mi z kolei około 1300 zł... a uzbieranie tej kwoty może potrwać.
Niemniej chyba wstrzymam się i poczekam. Gdybym wszystko kupował od razu to nie miałbym teraz Canona 400D tylko najprawdopodobniej Lumixa DMC-FZ50
Gdyby ten Canon był przynajmniej taki jak Nikkor 70-300 VR to bym się mógł łamać jego większą uniwersalnością i praktycznością, ale przy Canonie z jego okrutnym, wolnym i żałosnym AF, z gorszą jakością przy 300mm i pełnej dziurze... nawet nie chce mi się o tym myśleć.
Można tym robić świetne zdjęcia ptaków (Arkowi się udaje), ale pewność, powtarzalność, jakość, komfort pracy itd. według mnie zdecydowanie wskazuje na wybór Sigmy.
Tak się składa ,że przesiadłem się z sigmy 100-300/4 DG EX oraz 350 d na 300/4 L IS i powiem tylko jedno nie ma porównania ... sigma przegrywa i to bardzo w stosunku do canona 300/4 ! Ale sigma będzie z pewnością lepsza od C 70-300/4.5-5.6 i musisz mieć do niej monopod .
Arek <- to samo pisałem, ale zdjęcia zakupionym obiektywem będą robione głównie z ukrycia, a obiektyw będzie zamontowany na statywie.
Jedyne co tracę to fotografia uliczna przy tak długich ogniskowych, ale tym tematem zamierzam zajmować się znacznie rzadziej.
Odpada
To jest 5 tysięcy złotych. Jakby miała od tego zależeć moja przyszłość zawodowa, kupiłbym go. Jestem jednak tylko amatorem, pełnoletnim od kilku dni, niepracującym, uczącym się. Jak wygram w totka to rozpatrzę tą sugestię
Musiałbym mieć ponad 2 razy więcej pieniędzy niż mam w chwili obecnej. Zebranie nieco ponad tysiąca złotych może być kwestią tygodnia do miesiąca bo spodziewam się przypływu gotówki, ale zebranie dwóch i pół tysiąca mogłoby potrwać od kilku miesięcy do roku, a resztę szklarni też kiedyś trzeba zebrać.
Polecam Sigme jak najbardziej. Pomimo posiadania w swojej szklarni szkieł o podobnych ogniskowych nie pozbyłem się Sigmy ze względu na jej jakość i jakiś sentyment do niej. W końcu była pierwsza. Jeżeli chodzi o poręczność to Canon jest oczywiście w tym lepszy, ale kosztem jakości i to dość sporym kosztem. Polecam też Canona 100-400L. To jest kompromis pomiędzy Sigmą 100-300, a stałką Canona 300/4L IS.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13