Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008 Co wybrać E-3 czy D300 a może coś innego?
Witam
Proszę o pomoc przy wyborze lustra
Planuje kupić aparat z obiektywami na początku przyszłego roku
taki prezent przedślubny, który trochę się zwróci robiąc mój ślub.
Limit finansowy to ok. 2500 dolarów albo 7000 zł
Przypuszczam, że ten sprzęt to to decyzja mojego życia jeżeli chodzi o system bo raczej go nie zmienię, i też w tej cenie chcę kupić cały zestaw bo po ślubie będą inne wydatki i nie wiem kiedy mnie będzie stać na uzupełnienie systemy po za kartami, filtrami itp.
Ogółem fotografuje wszystko, plener, studio, typowa reporterka i czasem jakiś ślub na full
i dużo eksperymentów...
Do tej pory używałem porzyczaków: olków, canonów i nikonów.
sam posiadam fuji 9500s (na którym się uczyłem), kolekcje na m42 i kieva
Część sprzetu zamierzam sprowadzać ze stanów
Więc zastanawiam nad:
E-3. + lampa fl50r, grip i jakiś zestaw obiektywów do limitu finansowego
np. ZD 14-54, 50-200, stałka 50
lub sigmy stałki: 24, 30 lub 105 i gdzieś w stanach znalazłem sigmę 70-200 f.2,8
d300 +lampa sb900, grip i jakiś obiektyw z vr nie mam koncepcji i jakaś stałka do limitu finansowego
Interesują mnie jasne obiektywy skłaniam się ku e-3 bo ona ma stabilizacje w korpusie i
i fajne jasne obiektywy są tańsze od tych ze stabilizacją u nikona
w e-3 martwi mnie tylko mały rozmiar matrycy
a nikonie ciemniejsze obiektywy niż w tej samej cenie u olka i mała liczba przewodnia 34
a może tycio gorsze body typu d90 czy e-30
albo w ogóle pentax k20d czy jakiś canon bo tu nie mam rozeznania
a może coś całkowicie innego, jestem otwarty na ciekawe propozycje
powiem, że do sony nie mam przekonania miałem sony w rękach i po prostu coś mi nie leży osobiście wolałem minolty ale to moje zdanie i proszę o uszanowanie
i może dodam że lubię duże korpusy np. pentaxy mi leżą na np. canon 400d nie
Bardzo proszę o pomoc i za każda z góry dzięki
I taka mała proźba czytając inne tematy zauważyłem że nagle posty całkowicie odbiegają albo trwa jakaś dziwna wymiana zdań o mniej ważnym znaczeniu proszę na temat.
Dzięki
Zdecydowanie postawił bym na D300 i Nikkora AF-S DX 17-55 mm f/2.8G IF-ED.
Tutaj kilka opinii o tym szkle, podpiętym do D300.
http://www.optyczne.pl/in...363&typ=0&moc=0
Ostry, jasny i szybki- czego chcieć więcej?
Nie ma stabilizacji, ale jej brak rekompensuje Ci stałe światło 2.8. Nie uważam też, by przy tym zakresie ogniskowych była ona niezbędna.
Na drugim miejscu Canon 40d, w tej chwili w rewelacyjnie niskiej cenie. Mógł byś bardziej zaszaleć przy zakupie szkła/szkieł, bo zostało by Ci więcej grosza.
Olka i Pentaxa K20d bym sobie odpuścił ze względu na zbyt gęsto upakowane matryce.
Ostatnio zmieniony przez Daimon Czw 27 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Ja też swego czasu kupowałem "lustrzankę przedślubną', a właściwie to nawet dwie jedną dużą, a drugą małą. Dużą był Pantaconsix, który kosztował wtedy moje trzy pensje czyli około 8200 zł. Właściwie był to nawet okres przednarzeczeński, a póżniej jako odpowiedzialny mąż i ojciec rodziny przez długi czas nie mogłem wydawać takich sum na sprzęt tylko robić zdjęcia swojej wybrance.
A z lustrzanek to mam K20D, która wielkością przypomina mi Pentaconsixa, ale jestem z niej zadowolony, bo jest wygodna w obsłudze i robi niezłe zdjęcia. Co do obiektywów do Pentaxa to można coś dobrać i niekoniecznie aż tak bardzo drogo. Ale innymi aparatami też można robić zdjęcia żonie.
Pozdrawiam bardzo serdecznie,
WojciechW
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 11:26 ]
Daimon napisał/a:
Olka i Pentaxa K20d bym sobie odpuścił ze względu na zbyt gęsto upakowane matryce.
A ja właśnie jestem bardzo zadowolony z tego że K20D ma 14.5 MP i właściwie tylko dlatego ją wybrałem. Tak nawiasem mówiąc, żeby dorównać w pełni mojemu "przedślubnemu" Pentaconsixowi to potrzeba ze 100 MP.
Wiem, że 300d jest zaje... ale w tym problem że fajny jasny obiektyw taki jak ten 17-55 pochłania wraz z body cały fundusz, a u olka mam komplet chociaż boje się tej matrycy,
ale obawy przed długim nie uzupełnianiem systemu skłąniają mnie ku bardziej rozwiniętym opcją a o canonie 40d nic nie wiem może jakiś zestaw byś dał?
Wojciechu ja już posiadam swojego pentacona six czyli kieva 60
i zgodze się że rekompensaty średniego formatu i tej "magii" nie da mi żadna cyra w moim zasięgu, a zdjęcia będę robił nie tylko żonie.
Czy mógł byś coś polecić do tego pentaxa aby wyszedł jakiś fajny jasny zestawik w limicie finansowym
Dzięki za odpowiedzi panowie
Nikon D300 to świetny aparat. Do tego obiektyw zaproponowany przez Daimona... Szkoda tylko, że ten tandem już wychodzi poza założone ramy budżetowe...
Gdybyś decydował się na Canona 40D, to można by kupić obiektyw 17-55/2.8 za 2800 zł (tyle kosztuje w cyfrowe.pl, podaje za ceneo). Z budżetu zostanie jeszcze ok. 2000 zł. Można przeznaczyć tą kwotę na tele (np. 70-200/4), lub mocną lampę (np. 580EX II) i bajery typu torba, karty pamięci, dodatkowa bateria, etc...
A Olympus E-3... Ciekawy aparat tyle, że drogawy...
[ Dodano: Czw 27 Lis, 2008 11:54 ] Daimon, chyba pisaliśmy to w tym samym czasie
Olka nadal odradzam.
Ja trochę zdjęć publikuję i dużo oglądam. I widzę, że małe, gęsto upakowane matryce systemu 4/3 w porównaniu z DX/APS-C odstają. Za to puszka E-3 świetna, wzorowa jakość wykonania, może nawet lepiej to wygląda niż u Nikona. Ale co ci po tym, jak zdjęcia z lekka leżą? To szczególnie widać na pejzażach, gdzie jest masa detali do zarejestrowania. Bo np. przy portrecie tego tak nie uświadczysz i Olek się sprawdza.
Ja na razie do K20D mam tylko dwa kity i Pancolara dzielonego z równie "przedślubną" Prakticą, więc jakby kolekcjonownie szkieł jeszcze przede mną. Chyba nie za dobrze zrobiłem kupując drugi kit, ale był względnie tani. Tyle, że akurat mnie bardzo przydałby się nieco większy zoom, eliminujący potrzebę zmiany obiektywów na świeżym powietrzu.
Oprócz oryginalnych Pentaxów masz sporo stałek i zoomów od Sigmy, które do Pentaxa nie wymagają dodatkowej AF i stabilizacji, a więc są jakby tańsze.
Jeżeli chodzi o sony to nie wiem ale coś mi w nich nie gra trzymałem to w rękach
i tak jakoś plastykowo (nie wiem dziwne uczucie trudno je opisać) ale może sony nie są dla mnie przy czym niczego pod względem technicznym mu nie ujmuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10