Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Arek
Nie 21 Gru, 2008
canon sx1 i g10
Autor Wiadomość
dragonov 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   canon sx1 i g10

co wybrać canona sx1 czy G10 ???

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

zależy co masz zamiar z nim robić. g10 kusi RAW'ami, SX1 mega zoomem. :)

dragonov 
Nowy

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

No to tak to mój 1 aparacik by był i za bardzo nie wiem czy lepiej sx1 czy g10 .
Uparłem się na te 2 modele i 1 chce mieć . Jak dla nowicjusza to chyba lepiej z większym zoomem?? No nie wiem sam moze coś pomożecie :) :):)

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

dragonov, a co chcesz fotografowac? Masz jakieś preferencje co do tematów zdjęc?
Jeśli nie masz pojęcia na co przyjdzie Ci ochota, weź bardziej uniwersalny SX1.

Co prawda, kiedy tylko zechcesz na poważnie korzystac z najdłuższych ogniskowych, najprawdopodobniej okaże się, że konieczna będzie przesiadka na coś lepszego, ale na początek lepiej w ogóle miec te milimetry, zwłascza, że SX1 jest mimo wszystko tańszy od G9.

Jeśli jesteś pewien, że dłuższe ogniskowe się nie przydadzą, weź G9. Powinien lepiej sprawic się w swoim zakresie ogniskowych, poza tym to bardzo elegancki aparacik.

dragonov 
Nowy

Co ja bym nim robił <myśli>fotografował rodzinke znajomych , a przede wszystkim przyrodę , drzewka, trawkę ,chmurki. A może byś zaproponował jakiś inny model aparaciku ??tak do 1500 PLN który by spełniał te moje zachcianki (chmury, drzewka,gwiazdy itp)
Jestem typowym laikiem fotografii.
Powiem tak, nie chcę jakiegoś za 500 zl. Jak już kupić to jakiegoś w miarę dobrego ,żeby coś było nim można po świrować :P :P :razz:

Monastor 
Optyczny

dragonov, do wszystkiego co napisałeś, nada się G9. Chyba, że w słowie przyroda zawierają się zwierzęta, w tym ptaki. W takim wypadku, z tych dwóch, zdecydowanie SX1, ale powiem szczerze, że rewelacji nie będzie.

Do gwiazd to się żaden kompakt nie nada... no chyba, że chcesz te zdjęcia oglądac w formacie znaczka pocztowego. Fotografowanie nocnego nieba to nie taki łatwy temat. Przede wszystkim potrzebny będzie przyzwoity statyw (paręset zł), a do tego jakaś amatorska lustrzanka (może Canon 1000D). Potrzeba tu wysokiej czułości przy jak najmniejszym szumie, a i tak czasy naświetlania będą długie. Szerokokątnym obiektywem bez problemu zrobisz zdjęcia, na których gwiazdy będą widoczne, ale do porządnych zjdjęc tego typu służą specjalne montaże (cięższe i droższe niż normalny, solidny statyw) umożliwiające prowadzenie aparatu za ruchem sfery niebieskiej (pozornym, wynikającym z obrotu ziemi wokół własnej osi), w przeciwnym razie będziesz musiał się ograniczyc do krótszych czasów naświetlania albo zadowolic się zdjęciami, na których gwiazdy są widoczne jako łuki, a nie punkty. Fotografia nocnego nieba to dośc rozległy temat, można by o tym osobny wątek napisac. W każdym razie z kompaktem jest to raczej porywanie się z motyką na słońce.

Odpowiedz do tematu