Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jesienny, właśnie to samo miałem napisać syldorf, zdjęcie nie jest nowe. Technikę zrobienia zdjęcia Maciej Góźdź kiedyś opisywał (z tego co pamiętem lampy studyjne itd.). Chyba, że pytasz o konkretne rozwiązania w PS.
Znów wrócimy do dyskusji o tym co jest zdjęciem a co już jest grafiką. Ja mam taką zasadę, że dopuszczam tylko globalną obróbkę (kontrast, jasność, nasycenie, wyostrzenie po skalowaniu).
Takiego zdjęcia nigdy więc bym nie zrobił, choć nie wiem ile i jakich lamp był użył.
[ Dodano: Czw 10 Lip, 2008 14:05 ]
ciezko nazwac ta prace zdjeciem, ale trzeba powiedziec ze to (zdjecie) grafika robi wrazenie. Wydawalo mi sie ze umiem duzo w PH ale takiego efektu nie potrafie zrobic
Taki efekt można uzyskać przy pomocy samych lamp, naprawdę nie potrzeba obróbki niemal wcale. Obróbka ma tylko wydobyć pewien efekt i zupełnie śmiało może być wyłącznie globalna lub może nie być jej wcale. A technika? Lampy studyjne plus niedoświetlenie zastanego - to naprawdę nie jest trudne do uzyskania.
Podobny efekt można uzyskać dzięki 1 lampie na stopce + niedoświetlenie. W PS najprostszym sposobem na uzyskanie takich kontrastów i kolorów jest wykonanie zaznaczenia na jednym z kanałów (w tym wypadku wybrałbym zielony). Utworzenie warstwy dopasowania (krzywe). Skopiowanie warstwy dopasowanie. Odwrócenie maski na skopiowanej warstwie. Zmiana trybu mieszania pierwszej warstwy na screen. Drugiej na multiply. Dopasowanie krycia. Zajmuje to jakieś 5 sek. Oczywiście są też inne sposoby. Nie wiem jak dłubał Maciej Góźdź. Możesz się go zapytać.
jaad75, filmiku nie oglądałem bo jestem w pracy zarobiony
A twój?
Miałem tylko na myśli że wcale nie trzeba programu graficznego do uzyskania takiego efektu. Oczywiście PS itp, daję wiele możliwości, ale dobrze wykonane zdjęcie daje więcej radości niż "uratowane" w FotoSklepie. - przynajmniej mi.
Dziś świat fotografi stoi na tym że jak nie umiesz posługiwać się odpowiednimi technikami i technologiami nic nie osiągniesz. Sam przeciwko obróbce nic nie mam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12