Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
"Profesjonalne" lornetki w profesjonalnym? sklepie
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008   "Profesjonalne" lornetki w profesjonalnym? sklepie

Ostatnio wybrałem się do sklepu Podróżnik w Warszawie, który jest uznawany za miejsce, w którym warto się zaopatrzyć w sprzęt i odzież na dalekie wyprawy w trudne warunki klimatyczne. Ceny jak na profi sprzęt przystało czyli na przykład grube kilkaset złotych za cienkie spodnie, czy cienką kurtkę czy też buty z gore-texu.

Moją uwagę zwróciły jednak zaprezentowane tam lornetki. No i zacząłem być skonsternowany. Bo w cenie 200-300 zł oferowano tam chińskie plastikowe tandety z rubinowymi szkłami, których nie chciałbym nawet za darmo.

Teraz myślę sobie tak. Skoro znam się na lornetkach i widzę, że za spore pieniądze wciskają mi kompletny junk, to jak wygląda sprawa z innym sprzętem? Czy spodnie oraz buty, za które muszę zapłacić 400 zł mają taki sam stosunek jakości do ceny jak oferowane w tym samym sklepie lornetki?

Reklama

amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008   

Jesli chodzi o odziez jest takie fajne forum ludzi znających sie na rzeczy :wink:

http://ngt.pl/forum/

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008   Re: "Profesjonalne" lornetki w profesjonalnym? skl

Arek napisał/a:

Teraz myślę sobie tak. Skoro znam się na lornetkach i widzę, że za spore pieniądze wciskają mi kompletny junk, to jak wygląda sprawa z innym sprzętem? Czy spodnie oraz buty, za które muszę zapłacić 400 zł mają taki sam stosunek jakości do ceny jak oferowane w tym samym sklepie lornetki?

Różnie bywa. Jednak u nas konkurencja wsród sprzedawców lornetek na rynku realnym (nieinternetowym) jest praktycznie żadna i ceny są właściwie projekcją oczekiwań sprzedawcy - bo ludzie się nie znają a 200 PLN to niby tak dużo nie jest, a przybliżać przybliża (więc może to po prostu tyle kosztuje...? - jak nie masz wiedzy to zapłacisz). Jeśli chodzi o odzież turystyczną jest zdecydowanie lepiej. Konkurencja - szczególnie w większych miastach - jest dość znaczna. Możesz wybierać a sprzedawcy nie przesadzaja z wycenianiem róznych wyrobów.
Parametr cena/jakość jest dość trudny do zdefiniowania. Np. w zyciu nie zakupiłbym tańszego sprzętu niektórych firm bo uważam, że nie spełnia moich potrzeb. Jestem gotów zapłacic więcej za poziom który mnie satysfakcjonuje. Natomiast róznica cen jest niekiedy niewielka. Czy to znaczy, że stosunek jakość/cena kurtki za 200 PLN której nie kupie jest gorszy od tej za 500 PLN która kupię (ceny niepromocyjne)? Nie wiem. Dla mnie w pierwszym wypadku ten stosunek wynosi 0. Dla innych może być inaczej. Wszystko wymaga pewnej wiedzy...

Z drugiej strony, gdy się rozejrzysz po wyprzedażach itede to może się okazać że za 400-500 PLN da się kupić swietne spodnie (dośc dawno ale za tyle nabyłem dla zony Patagonię na H2No - niestety teraz tej firmy nie uświadczysz w RP)... Za 700 PLN bardzo dobra kurtkę (np. Berghaus na Gore), a za 250 kurtke całkiem dobra (Milo na Aquatexie)...
Ale prawdą jest, że jeżeli za 400 PLN trudno nabyć całkiem szajsowate spodnie (szczególnie dla kogoś kto zadaje pytania jakie Ty zadałeś, bo do bardziej zaawansowanych zastosowań to może być róznie) o tyle prawdopodobieństwo zakupienia za 400 PLN raczej kiepskich butów turystycznych jest niemałe.
Problem jest również ze stwierdzeniem od razu jakości odzieży... Jeśli w wypadku lornetki wiesz od razu po spojrzeniu (szczególnie gdy masz jaką taka wiedzę), to o trwałości odzieży przekonasz się trochę później (no, poza przypadkami ewidentnymi...). Tu często lecisz po brandach (i tez trzeba wiedzieć jakich, niestety) aby mniej ryzykować...

Co do forum NTG... dawno tam nie byłem, ale kilka lat temu uważałem część pojawiających się tam opinii za wyjątkowo bzdurne. Ludzie mają wielka zdolność opisywania jakości zakupionego sprzętu juz 4 godziny po wyjściu ze sklepu...

Arek 
Redaktor

Kupiłem w końcu to:
http://www.b-52.pl/oferta...fffa82e06db5db9
(drugie od góry)

Jak wrócę napiszę jak się sprawiły. Chociaż żeby być uczciwym trzeba powiedzieć, że na lornetkę którą zabieram na wyjazd zapłaciłem kilkanaście razy więcej niż za te spodnie :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

A co tu opisywać... zwykłe bawełniane spodnie. Albo się rozpadną albo nie. Dali chociaż jakis water repellent na zewnatrz?

BTW - a gdzież to się wybierasz w letnich spodniach z lornetką? Azja południowo-wschodnia?

Odpowiedz do tematu