Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Sro 17 Gru, 2008
Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 VC - pierwszy wśród superzoomów
Autor Wiadomość
jago 
Uczestnik

Wysłany: Sro 20 Sie, 2008   Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 VC - pierwszy wśród superzoomów

Tamron zapowiedział nowe szkiełko z typu spacerzoom. Zerknijcie na nie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7617 Ciekawe ile będzie on kosztował, jakiej jakości będzie szkło i jak będzie dzialał AF oraz stabilizacja. Zakres typowo spacerowy - czasem taki się przydaje. Zapowiada się ciekawie. Co o nim sądzicie ?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 20 Sie, 2008   

http://www.optyczne.pl/index.php?news=1131
Pisaliśmy już o tym prawie miesiąc temu...

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Sro 20 Sie, 2008   Re: Tamron AF 18-270mm F/3.5-6.3 VC - pierwszy wśród superzo

jago napisał/a:
Zakres typowo spacerowy - czasem taki się przydaje. Zapowiada się ciekawie. Co o nim sądzicie ?

Zakres spacerowy. I tu pewnie kończą się jego zalety. Ani jakieś światło powalające, trwałość i jakość wykonania pewnie będzie typowo "tamronowa"... nie sądzę aby ktoś kupił ten obiektyw z innego powodu niż cena. Bo pewnie kosztować będzie ok.2000, i świetnie...

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 20 Sie, 2008   

Optyka nadal kryje przede mną większość swoich tajemnic. W opisie tego obiektywu RobertO pisze:

Obiektyw jest w stanie ustawić ostrość na obiekcie oddalonym o 49 cm, a maksymalne powiększenie wynosi 1:3.5 i jest osiągane dla ogniskowej 270mm.

Tymczasem Sigma 70-300 osiąga powiększenie 1:2 dla ogniskowej 300 mm ale odległości 95 cm od przedmiotu. Czemu więc ten Tamron na niewiele mniejszej ogniskowej, ale o połowę bliższej odległości uzyskuje znacznie mniejsze powiększenie? Domyślam się, że zależność pewnie nie jest liniowa, ale jaka? Czy są jeszcze jakieś inne aspekty, których nie biorę pod uwagę? Wiem, że realna ogniskowa może się zmieniać przy niewielkich odległościach ogniskowania, czy to oznacza, że np. realnie Sigma w trybie makro ma stanowczo więcej niż nominalne 300 mm?

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Nie 24 Sie, 2008   

może tamron podaje odległość od końca obiektywu???

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Nie 24 Sie, 2008   

@komor
Te wszystkie superzoomy maja troche pokrecona konstrukcje i ogniskowa na dlugim koncu ma sie nijak do podawanych numerow. Ustaw 200mm na tym wynalazku i porownaj z sigma 70-300, czy twoim canonem na 200mm. Mocno sie zdziwisz. Czym blizej fotografowany obiekt tym powiekszenie mniejsze i wieksze roznice w uzyskiwanych odwzorowaniach. Nie potrafie tego wyjasnic i wcale mi nie zalezy na zapoznaniu sie z wyjasnieniem tego zjawiska. Mam sigme 18-200 i czasem pstrykam do kotleta, czy w muzeum. Troche sie nia pobawilem. Z ciekawosci podlaczylem kiedys pierscienie posrednie. Efekt byl taki, ze ostro zaczynalo sie robic, kiedy przedmiot byl praktycznie na przedniej soczewce.

elijah
[Usunięty]

Wysłany: Pon 24 Lis, 2008   

Jako ze przymierzam sie do kupna jakiegos obiektywu spacerowego,
to przyjrzalem sie nieco temu tytulowemu Tamronowi 18-270
i znalazlem taki oto prosty tescik

http://www.pbase.com/lightrules/superzoomtest

Wyglada, ze ten Tamron to zupelnie niezly obiektyw, co najmniej porownywalny z Canon 18-200 i lepszy od Sigmy 18-200. Zgaduje, ze co najmniej tak samo dobry jak Nikonowy 18-200

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Ale Nikonowskie 18-200mm to w sumie nic wspanialego, jednak jakosc wykonania podejrzewam, ze jest w nim o niebo lepsza - Tamron wydaje sie byc strasznie plastikowy.

AQQ 
Maniak

Może ktoś uznać to za zbytni konserwatyzm, ale uważam, że kupowanie zoomów o krotności powyżej 3, no może max 4, jeśli brać pod uwagę jakości obrazu - mija się z celem.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

AQQ napisał/a:
kupowanie zoomów o krotności powyżej 3, no może max 4, jeśli brać pod uwagę jakości obrazu

no 100-400 canona całkiem trzyma poziom :)

ale rzeczywiście - rzadko się zdaża zoom o dużej krotności idący w parze z jakością - choć jest jeden co trzyma klasę - Zeiss 16-80 :)

AQQ 
Maniak

davaeorn napisał/a:
... 100-400 canona ... Zeiss 16-80 ...

Chlubne, nieliczne wyjątki :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 25 Lis, 2008   

jago napisał/a:
Zapowiada się ciekawie. Co o nim sądzicie ?

Zapowiada się mocno spacerowo, cudów nie ma ....powalać jakością nie będzie.
Bardziej mnie ciekawi czy tamron uruchomi jakiś serwis w naszym kraju, wtedy będzie można przychylniej popatrzeć na jego ofertę.

elijah
[Usunięty]

:-)

Panowie, jednej rzeczy w fotografii mi brakuje, tj. podobnie jasnej jak w przemysle motoryzacyjnym klasyfikacji segmentowej.
Napisalem posta w temacie obiektywu klasy, dajmy na to Ford Focus, a wy mi piszecie, ze do jeżdzenia to tylko Audi A6 lub Mercedes E-klasa ;-)

Dla mnie kupowanie czegos z zoomem wiekszym niz x3 naprawde ma sens – i powodów mam wiele. Jestem zaawansowanym amatorem, ktory szuka mozliwie uniwersalnego i dobrego (w swojej klasie!) obiektywu. Wydaje się być bardzo interesującą (w swojej klasie!) propozycją, o ile unikać ekstremów typu pelna dziura przy 18mm lub 270mm.
Ewidentnie tez ktory w powyzszym tescie wypadl lepiej niz Canon 18-200 czy Sigma 18-200. Rzecz jasna, porownywanie go ze szklami L Canona nie ma wiekszego sensu, to nie ta liga.

Co do Nikona 18-200 to mam mieszane uczucia i to konstrukcyjne raczej - blokada wysuwania obiektywu w Tamronie wydaje sie kuszaca, gdyz czesto zamiast na szyi chodze z aparatem w dloni i wiem, ze taki obiektyw bedzie z czasem mi sie coraz bardziej wysuwal. Z tego tez, co widze w tym tescie, a takze w testach poprzednika – Tamrona 18-250, jakosc wykonania stoi na przyzwoitym poziomie (nie jestem specjalnym plastikofobem, w koncu obiektyw to nie kobiece piersi ;)

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Osobiscie zamiast Nikkora 18-200mm kupilbym 18-70mm i 70-300mm VR.
Na pewno wyszedlbys na tym lepiej pod wzgledem optyki, a i cena zblizona.
A ze mniej wygodnie? Coz, po to sa lustrzanki, zeby zmieniac w nich obiektywy :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

elijah, nie porównałbym tego tamrona( w sensie jakości oraz zakresu uniwersalności) do Forda Focusa, jeżeli blokada tubusa wydaje ci się kusząca no to brzmi zachęcająco, kolejny tamron pokonany przez siłę grawitacji. Może wygodniej będzie z jakąś hybrydą jak fuji 9600 jeżeli zmiana szkiełek to kłopot.....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi