Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 14 Gru, 2008 Sony Alfa 350 ? - proszę o pomoc w wyborze aparatu
Witam serdecznie. Bardzo prosiłbym o pomoc. Chciałbym kupić sobie aparat cyfrowy, mój budżet na ten zakup to kwota około 2000zł. Wybór padł na lustrzankę. Sprzedawca w sklepie doradził mi Sony Alfa A 350, który kosztuje 2100zł. Z tego co słyszałem to lepszy jest model Alfa 300, bo są mniejsze szumy. Mam kilka pytań, o co dokładnie chodzi z tymi szumami? Jestem początkujący w tych sprawach. Z tego co wiem do model Alfa A 300 jest o około 600- 500zł tańszy, ale niestety w sklepie go nie ma. Może lepiej go zamówić i za pozostałe pieniądze dokupić obiektyw, skoro różnicy w jakości wykonywanych zdjęć między A 300, a A350 nie ma? Czy wg was ten aparat za parę lat będzie dobry? Wiem, że trzeba dokupić jakiś dobry obiektyw, ale na początek myślę że wystarczy ten w zestawie. Czy ta funkcja ''podglądu na żywo'' to przydatna rzecz do fotografowania? Czytałem już wszystkie tematy w wyszukiwarce dotyczące Sony Alfa 300/350, w sumie racja patrzy się w wizjer a nie na ekran. Może jakiś inny model polecicie? W sklepie jest również Nikon D60 za około 1500zł, ale nie posiada stabilizacji obrazu. Czytałem też, że Nikon D80 jest niezły. Czy jest jakaś różnica między A300, a np. Nikonem D60/80 w jakości wykonywanych zdjęć? Proszę o pomoc.
Strasznie dużo pytań jak na jeden post Ja odpowiem na pytanie dotyczące szumu. By nie pisać za dużo podlinkuję Ci iformację ze słowniczka Optyczne.pl A wyglada to mniej wiecej tak..
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Nie 14 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Może to będzie śmiesznie wyglądać, że proponuje Alfe, ale zamiast duetu 300/350 może jednak A200 warto wziąść. Zawsze to zaoszczędzone "pare" złotych na lepszy obiektyw.
Do 2 tys. możesz też wybrać Canona 450D lub Olympusa w dualkicie.
Polecalam Ci zwłaszcza ten drugi zestaw. Bo w cenie około 1900 zł masz fajną puszkę z dwoma obiektywami.
A ja polecam A200 i zaoszczedzone pieniadze wydac na lepszy niz kitowy obiektyw. Z Tamronem 17-50 mozna kupic A200 za jakies 2100PLN.
Rafal_9 napisał/a:
Czy ta funkcja ''podglądu na żywo'' to przydatna rzecz do fotografowania?
Nie mam i nie zaluje. Dla leniwych czesto sie przydaje, ale ja wole sie na trawie klasc. Z reszta z ciezszym obiektywem nie wyobrazam sobie robienia zdjec w tym trybie.
Rafal_9 napisał/a:
W sklepie jest również Nikon D60 za około 1500zł, ale nie posiada stabilizacji obrazu.
W D60 bardziej by mi brak silnika AF przeszkadzal i 3punkty AFa.
Rafal_9 napisał/a:
Czy jest jakaś różnica między A300, a np. Nikonem D60/80 w jakości wykonywanych zdjęć?
No Canon 450D podoba mi się. A jak jest ze stabilizacją obrazu w tym Canonie, bo aparat nie posiada jej? Ten Canon 450D lub Olympus będą lepsze od A 200? Powinny, przecież cena jest dwukrotnie wyższa.
Wysłany: Nie 14 Gru, 2008 Re: Sony Alfa 350 ? - proszę o pomoc w wyborze aparatu
Jeśli chodzi o lustrzankę w tej kwocie to wybrałbym Canona 450D. Ma mniejsze szumy, może trochę gorsza jakość wykonania aparatu, ale zdjęcia o niebo lepsze
Jaki zakres tonalny, o sso chozi
Przeciez dzisiaj sie robi zdjecia bez swiatla z ręki obiektywem 18-55 (jaki jeszcze tym z ISem to suuper). MC - Canon naprawdę robi lepsze zdjęcia. Alfa TY możesz zrobic dobre zdjęcia.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008
Rafal_9, zerknij jeszcze na nikona D80+18-55VR, w tej cenie świetna puszka, na pewno warta rozpatrzenia, przejdź się do sklepu i zobacz jak ci leży. Przyjrzyj się wizjerom obu puszek....bo wszystkiego z LV nie da się kadrować.
Wielkie dzięki, dzisiaj kupuje aparat
Nikon D80, Canon 450D, Alfa 300/200, Pentax K200D = coś wybiorę, co lepiej leży. Znam parametry tych aparatów, ważne żebym był z tego zadowolony i myślę, że wszystkie są na podobnym poziomie.
Tja...a różnice są aż tak wielkie że strach sie bać . Sorki ale patrząc na tablice i zdjęcia jakoś nie widzę większej różnicy w zakresie tonalnym . Dopiero gdy spojrzę sobie np. na zakres w D700 czy 5D to w DR różnicę dopiero widać więc bajki na temat zakresu tonalnego na APSC jak dla mnie można sobie darować . Szczególnie jeśli ktoś zaczyna wchodzić w świat fotografii i zaczyna od zera.
Co do wyboru aparatu za te pieniądze przyłączam się do głosów za Sony a200 plus lepszy obiektyw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14