Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw Nikon D80 + DX VR 18-105mm
Autor Wiadomość
bolsa 
Uczestnik

Wysłany: Wto 09 Gru, 2008   Zestaw Nikon D80 + DX VR 18-105mm

Znalazłem ten zestaw w 3 sklepach za 2550 zł :)

Czy za tę cenę warto taki zestaw nabyć? Czy jednak zmienilibyście ten obiektyw na ... np Sigmę 17-70 albo coś innego?

Ma być to pierwsza moja lustrzanka.

Pozdrawiam

Reklama

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Sro 10 Gru, 2008   

ten kit jest dobry optycznie - jednak po krótszej zabawie z nim odnosisz wrażenie że
się zaraz rozleci ...

wolałbym sigme 17-70

Riddle
[Usunięty]

Nikkor pewniejszy pod względem możliwych wad (jak FF, BF) niż Sigma. Tak jak w wielu wątkach - polecam zestaw.

kamfil06 
Maniak

Riddle napisał/a:

Nikkor pewniejszy pod względem możliwych wad (jak FF, BF) niż Sigma.

przecież sigmy nie mają problemów z nikonami :mad:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

kamfil06, a skad to wiesz? Najczesciej miewaja z Canonami, ale i z innymi producentami moga sie niedogadywac.

kamfil06 
Maniak

źle się wyraziłem... chodziło mi b. o to że w przypadku nikona problem BF/FF jest mały...

MC napisał/a:
kamfil06, a skad to wiesz?

poza brakiem zgłaszanych problemów przez forumowiczów byłem w sklepie bawiłem się D90 z sigmą 17-70, 70-200.

wiem wiem... tylko 2 szkła ale brak zgłaszania ff/bf przez nikoniarzy przekonał mnie na tyle że mógłbym kupić sigmę w ciemno...

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Tak jak juz pisalem, Sigmie zdarzaja sie bledy ze wspolpraca z innymi body, chociaz Canon bije rekordy.

teodor2424
[Usunięty]

Witam.
Też zastanawiałem się na tym zestawem:
Nikon D80 + Nikkor 18-105

I moje pytanie brzmi:
Czy każdy Nikkor 18-105 jest taki sam?? Nie ma czasami różnych rodzai z innymi parametrami i oznaczeniami??

I czy jest inna opcja obiektywu w podobnych ogniskowych może coś jaśniejszego do D80? Oczywiście chodzi o jakieś lepsze rozwiązanie które razem nie wyszło by drożej niż 2900zł??
Czy ten obiektyw 18-105 poradzi sobie ze zdjęciami full MACRO???

Czy może lepiej kupić D80 + Nikkor 18-105 za 2600zł plus za te 300zł jakieś dodatki??

Gustaw08 
Uczestnik
Ciekawy świata

teodor 2424
1) Tak, jest taki sam. Ten obiektyw dopiero pojawił się na rynku i miał poprzednika. Jeśli widzisz w sklepach różne oznaczenia tego szkła (różny zestaw literek ;-) ), to tylko świadczy o rozrzucie opisów - szkło jest wszędzie to samo
2) Tak , są inne opcje np Nikkor 50 f1.8 (ale to stałka) - sam musisz sobie odpowiedzieć co Cię interesuje i do czego będziesz potrzebował tego szkła. Jeśli chodzi o zoom w zakresie 18-105 za te pieniądze i do tego jaśniejszy to pole manewru jest dość ograniczone...
3) Nie, to nie jest obiektyw do MAKRO. Jak myślisz o Makro to poszukaj innego sprzętu (np N60/f2,8 albo N105/f2,8)
4) Taki zestawik z D80 jest OK na początek. Myślałeś może o D90 - wg mnie warto rozważyć tę puszkę a ciekawe obiektywy skompletować z czasem.
Powodzenia :smile:

teodor2424
[Usunięty]

Wiem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :)
Ale jakiś kompromis trzeba znaleźć.
Nad D90 myślałem ale trochę jeszcze drogo. Pozostanę przy D80.
A co do Obiektywu to jak się ma Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro Sigma
do tego kitowego nikkkor 18-105??
I czy Sigma będize prawidłowo działać z D80??

Jak się mają do siebie te dwa obiektywy??

bolsa 
Uczestnik

Ja bym przyłączył się do pytania teodora.

Czytałem, że obiektyw Sigma 17-70 (Nikon) ma dodatkowo odpowiednik USM Canona. Czy to prawda? Czy tylko niektóre obiektywy Sigma 17-70 to mają?

Chciałbym wiedzieć który obiektyw: Sigma 17-70 (nikon) czy ta 18-105 będzie szybszy/bardziej cichy na D80?

kamfil06 
Maniak

mówisz o HSM ?

teodor2424
[Usunięty]

Jak radzi sobie ten obiektyw od Sigmy 17-70 z D80 przy zdjęciach macro?
Jest troszkę jaśniejszy niź Nikkor 18-105 ale chyba większe zastosowanie w amatorskim zastosowaniu będzie miał nikkor ??

karol92
[Usunięty]

Witam.
Ja po dłuższym rozważaniu właśnie dziś przyniosłem do domu Nikona D80 + 18-105mm. Zapłaciłem 2559zł w Krakowie, wydaje mi się że to nawet dobra cena. Na razie czytam instrukcję :mrgreen: ale sam aparat i obiektyw z wyglądu wyglądają całkiem porządnie, dokładnie chodzi mi o to że obiektyw niby plastikowy ale nie sprawia wrażenia że się zaraz rozleci. Na razie tyle jak się nim pobawię to może coś jeszcze napiszę. Sam też długo się zastanawiałem nad wyborem Lustro+obiektyw. I w końcu wybrałem, mam nadzieję , że dobrze :mrgreen:
Jednym słowem po przeczytaniu różnych opinii, ten zestaw (D80+18-105mm) jest warty polecenia.

bolsa 
Uczestnik

kamfil06 napisał/a:
mówisz o HSM ?

dokładnie tak. Tutaj np. można to cudo kupić Sigma 17-70 F2.8-F4.5 DC MACRO HSM Nikon

Mam dylemat który wynika z tego, że oba te szkła mają swoje wady i zalety jakże różne. Ciężko mi je porównać ze sobą...

Wiem, że wybierając Sigmę dostanę:
+lepsze światło
+szerszy kąt
+lepszą jakość wykonania
+Macro
być może inne zalety ...

Wiem, że Nikkor 18-105 ma zgodnie z optycznymi "celny, cichy i dość sprawny autofokus".

A jak będzie sprawował się autofocus tej Sigmy na D80 w porównaniu do Nikkora? Czy ktoś wie? :)

Odpowiedz do tematu