Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jak juz pisalem, Sigmie zdarzaja sie bledy ze wspolpraca z innymi body, chociaz Canon bije rekordy.
teodor2424 [Usunięty]
Wysłany: Sro 10 Gru, 2008
Witam.
Też zastanawiałem się na tym zestawem:
Nikon D80 + Nikkor 18-105
I moje pytanie brzmi:
Czy każdy Nikkor 18-105 jest taki sam?? Nie ma czasami różnych rodzai z innymi parametrami i oznaczeniami??
I czy jest inna opcja obiektywu w podobnych ogniskowych może coś jaśniejszego do D80? Oczywiście chodzi o jakieś lepsze rozwiązanie które razem nie wyszło by drożej niż 2900zł??
Czy ten obiektyw 18-105 poradzi sobie ze zdjęciami full MACRO???
Czy może lepiej kupić D80 + Nikkor 18-105 za 2600zł plus za te 300zł jakieś dodatki??
teodor 2424
1) Tak, jest taki sam. Ten obiektyw dopiero pojawił się na rynku i miał poprzednika. Jeśli widzisz w sklepach różne oznaczenia tego szkła (różny zestaw literek ), to tylko świadczy o rozrzucie opisów - szkło jest wszędzie to samo
2) Tak , są inne opcje np Nikkor 50 f1.8 (ale to stałka) - sam musisz sobie odpowiedzieć co Cię interesuje i do czego będziesz potrzebował tego szkła. Jeśli chodzi o zoom w zakresie 18-105 za te pieniądze i do tego jaśniejszy to pole manewru jest dość ograniczone...
3) Nie, to nie jest obiektyw do MAKRO. Jak myślisz o Makro to poszukaj innego sprzętu (np N60/f2,8 albo N105/f2,8)
4) Taki zestawik z D80 jest OK na początek. Myślałeś może o D90 - wg mnie warto rozważyć tę puszkę a ciekawe obiektywy skompletować z czasem.
Powodzenia
teodor2424 [Usunięty]
Wiem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
Ale jakiś kompromis trzeba znaleźć.
Nad D90 myślałem ale trochę jeszcze drogo. Pozostanę przy D80.
A co do Obiektywu to jak się ma Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro Sigma
do tego kitowego nikkkor 18-105??
I czy Sigma będize prawidłowo działać z D80??
Jak radzi sobie ten obiektyw od Sigmy 17-70 z D80 przy zdjęciach macro?
Jest troszkę jaśniejszy niź Nikkor 18-105 ale chyba większe zastosowanie w amatorskim zastosowaniu będzie miał nikkor ??
karol92 [Usunięty]
Witam.
Ja po dłuższym rozważaniu właśnie dziś przyniosłem do domu Nikona D80 + 18-105mm. Zapłaciłem 2559zł w Krakowie, wydaje mi się że to nawet dobra cena. Na razie czytam instrukcję ale sam aparat i obiektyw z wyglądu wyglądają całkiem porządnie, dokładnie chodzi mi o to że obiektyw niby plastikowy ale nie sprawia wrażenia że się zaraz rozleci. Na razie tyle jak się nim pobawię to może coś jeszcze napiszę. Sam też długo się zastanawiałem nad wyborem Lustro+obiektyw. I w końcu wybrałem, mam nadzieję , że dobrze
Jednym słowem po przeczytaniu różnych opinii, ten zestaw (D80+18-105mm) jest warty polecenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10