Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 03 Gru, 2008 Canon 50mm 1,4 EF USM vs. Canon 85mm 1,8 - co do PORTRETOW??
Witam,
chcialbym Was - Specjalistow - podpytac o opinie nt. obiektywu, ktory najlepiej nadaje sie do "portretow" (w wydaniu amatorskim - zadne studio czy profesjonalne oswietlenie) Takich po prostu ladnych zblizen i kadrowan twarzy, z rozmytym tlem - zdjec, ktore mozna zrobic w roznych sytuacjach.
Zakladam, ze moge przeznaczyc na ten cel ok. 1000-1200 pln, przegladalem rozne fora i genealnie w tej cenie przewijaja sie dwa obiektywy:
1. Canon 50mm 1,4 EF USM
2. Canon 85mm 1,8
Czy moglibyscie mi wytlumaczyc w dwoch zdaniach "jak krowie na rowie" jaka jest podstawowa roznica w praktyce miedzy tymi obiektywami? Do czego ktory sie nadaje, kiedy bedzie dobrze funkcjonowal, a kiedy nie, czy ktorys jest "bardziej uniwerslany" , a przede wszystkim - stojac przed takim wyborem - na ktory rozsadnie jest sie zdecydowac?
Dodatkowo bylbym super wdzieczny, gdyby ktos z Was krotko mogl mi wytlumaczyc na czym polega ta roznica miedzy C 50mm 1,8 i C 50mm 1,4. Przeczytalem gdzies, ze w tym drugim przypadku dzieki lepszym parametrom bede mogl robic portrety takze przy slabszym oswietleniu. Czy ta roznica jest rzeczywiscie tak zauwazalna i warta zainwestowania? Bo przyznam, ze cenowa roznica jest kolosalna, ponad 3-krotna: 50mm 1,8 mozna dostac juz za ok. 300pln a za 1,4 trzeba dac min. 1000pln. Czy to oznacza, ze ten obiektyw C 50mm 1,8 jest po prostu slaby?
Przede wszystkim ten obiektyw 50mm jest jak dla mnie niezbyt dobrym wyborem do portretow - za szeroko.
Ja choruje na CZ85/1.4, ale Canon ma tutaj bardzo tania i przyzwoita propozycje ze swiatlem 1.8.
Jak dla mnie na cropie jest to idealna ogniskowa do portretow - glownie jednak wezszych. Niektorzy lubia szersze, dla nich pewnie 50mm bedzie lepsze.
C 50/1,8 jest przede wszystkim plastikowy... Więc niestety szybko się zużyje.
[ Dodano: Sro 03 Gru, 2008 23:57 ] MC, ma rację. Kiedy robię portrety moim Tamronem na 50mm to często jest za szeroko. Dlatego lubię je robić moją setką makro. Ale tu często jest za dużo, więc idealnym rozwiązaniem było by chyba 85mm!
piotrmkg, różnie ludzie szanują sprzęt i różne sztuki się trfiają... Ja na pewno kupił bym 50/1,8 ze względu na cenę! Wolałbym na niego chuchać i dmuchać... Poza tym ponoć 50/1,4 jest w zasadzie do użytku wcale nie od 1,4...
[ Dodano: Czw 04 Gru, 2008 00:04 ]
Ale do portretów zdecydowanie brał bym 85/1,8! Ma ponoć rewelacyjną plastykę... Wiele by się chciało...
wow...!
pierwszy raz wpisalem tu jakies zapytanie i szczerze mowiac jestem bardzo milo zaskoczony, ze tak szybko udalo mi sie uzyskac odpowiedz - myslalem, ze przyjdzie mi czekac tygodniami
super! dziekuje.
z tego co napisaliscie wnioskuje, ze w takim razie warto rozsadnie jest zdecydowac sie na C 85mm 1,8 i ew. sprawdzic z czasem, czy 50mm jest dla mnie wygodnym kadrem, ale nie szarpac sie od poczatku na 1,4 tylko w przystepnej cenie sprobowac sobie 1,8 (z odpowiednia troska o sprzet ) .
ta 50 f1.8 mimo swej „plastikowości” to bardzo fajny obiektywem z śmiesznie niskie pieniądze z tym ze sam musisz stwierdzić czy taki kadr będzie Ci pasował
ja polecam również (tylko że trochę gorszy zestaw) - dorwać jakiś stary obiektyw typu Helios od Zenitha. Sam podpiąłem 50mm / 2.0 i jestem zaskoczony jak ładnie niektóre ujęcia wychodzą Tracimy jednakże AF oraz potwierdzenie ostrości ale oszczędzamy naprawdę spore pieniądze
Będzie to gorszy zestaw ale za śmieszne pieniądze
Przykład zdjęcia:
(żałuję że nie trafiłem AF na twarz tylko 2 cm wcześniej)
Co do Twojego zapytania.
Stawiałbym na jakieś 85mm. Nie wiem też czy masz FF czy APS-C bo wtedy trochę inaczej podchodzimy do ogniskowych
Co do szybkiej odpowiedzi - trzeba się przyzwyczaić, ja też nie potrafię ogarnąć że dyskusje dzieją się tutaj tak szybko
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008
Sprawa jest prosta. Kup sobie 50 1.8 i 85 1.8 Oba sie napewno przydadza.
Ja kupile 50 2 lata temu i jej nie oszczedzam a nic sie niedzieje (moze tarfilem na dobra sztuke). Zdjecia z niej naprawde bardzo fajne wychodza. Przyklad ponizej.
Koszt takiego obiektywu to oko 300 PLN.
Wczoraj zakupilem 85 1.8 za 1185 PLN nowke. Jeszcze nie robilem nim zdjec tylko pare testowych w sklepie ale juz wiem ze to bedzie moj ulubiony obiektyw
Reasumujac oba obiektywy sa fajne ale do portetow 85mm. Lepszy bokeh...
Setka makro robi ładne portrety, ale czasami jest niestety za "długa". Lubię nią robić portrety ze względu na fajna plastykę jaką daje i ostrość. Chyba najlepszy obiektyw do portretów jaki mam!
Ja planuje w takim razie zakup 50/1,8 i niestety co mnie zaboli finansowo 100/2,8 lub Tamrona 90/2,8. Wtedy będą miał i portrety "wąskie" i "szerokie" oraz prawdziwe makro. Zakup 85/1,8 uważam za niecelowy (choć to bardzo dobry obiektyw) z powodu braku jego uniwersalności (makro)
Wysłany: Czw 04 Gru, 2008
Przyslona chyba 2.2 ale napewno nie wiem. Ja tez sie zastanawialem nad 100 szczegolnie ze bede robil na FF ale doradzili mi 85 wiec kupilem. Mam nadzieje ze niedlugo ja przetestuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14