Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jakie obiektywy do C 450d ?
Autor Wiadomość
rejiok 
Nowy

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   jakie obiektywy do C 450d ?

Po kupieniu body zostanie mi max. 1,5 tys. na obiektyw ale nie wiem co wybrać bo nie za bardzo znam się na oznaczeniach obiektywów i które do czego służą

na pewno zakupnie 50 mm Canona, ale to później

teraz myśle nad jakąś Sigmą (podobno są jaśniejsze niż Tamrony) tylko czy iść w stronę 17-70 czy 70-300 ? (słyszałam ze ten ma problem z AF i chodzi jak wiertarka ale nie wiem czy to prawda :D ) i czym one się różnią ?

Obiektyw ma służyć do wszystkiego bo do porteretów bede miec 50-ątke

aha i jeszcze jedno, jak to jest z tą stabilizacją obrazu?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 16 Gru, 2008   

rejiok napisał/a:
myśle nad jakąś Sigmą (podobno są jaśniejsze niż Tamrony)

Ciekawy jestem kto takich bzdur Ci naopowiadal... Wszystko zalezy od konkretnego modelu.
rejiok napisał/a:
czy iść w stronę 17-70 czy 70-300

To sa zupelnie rozne obiektywy. Masz juz obiektyw kitowy czy jakikolwiek inny?
rejiok napisał/a:
do porteretów bede miec 50-ątke

50mm to raczej srednie szklo do portretu. Lepiej C85/1.8
rejiok napisał/a:
czym one się różnią ?

Powiedzialbym, ze wszystkim. Ale co najwazniejsze - katem widzenia. Poczytaj troche o tym w slowniczku.
rejiok napisał/a:
jak to jest z tą stabilizacją obrazu?

Z zadnym z tych obiektywow stabilizacji nie bedziesz miala.

rejiok 
Nowy

1. jak się czyta testy, a potem wypowiedzi ludzi na forach to się róznych bzdur słucha i potem powtarza, dlatego pisze tutaj bo jacyś tacy najbardziej zorientowani jesteście :D i bardzo proszę o tłumaczenie jezykiem dla dzieciaków bo amatorem jestem

2. nie mam jeszcze żadnego obiektywu, ani nawet lustra, ale jestem już praktycznie w 100% zdecydowana na 450d i chce skompletować zestaw obiektywów żeby to jakoś mądrze rozplanować i rozłożyć koszty, tylko nie wiem od którego obiektywu zacząć, biorę pod uwagę możliwość kupienia kitowego na sam początek, ale nie wiem czy to ma sens

3. wiem że kątem widzenia tylko nie bardzo wiem jak to przekłada się na kategorie fotografii

MC 

Mozesz kupic ten obiektyw kitowy. Nie jest taki zly. Jesli chcesz sprawdzic jak kat widzenia przeklada sie na rzeczywistosc - pobaw sie tutaj:
http://tamron.com/lenses/...-comparison.php

rejiok 
Nowy

dzięki za stronkę, na pewno skorzystam :)

no dobra np; wezme z kitem i co potem, jaki obiektyw powinnam kupić później?
(na pewno jakiś portretowy bo to kręci mnie najbardziej) a później ?

MC 

rejiok, nie odpowiem Ci na to pytanie :razz: i to nie dlatego, ze nie chce, ale dlatego, ze nie potrafie. Zalezy co bedzie Cie krecilo w fotografii. Moze jakies tele? Moze cos bardzo szerokiego do krajobrazow? Nie wiem. Troche pobawisz sie kitem i sama stwierdzisz czego Ci brakuje.

rejiok 
Nowy

czyli dla amatora polecasz kit na początek ? :)

w ogóle to mam nadzieję że wejscie w Canony będzie lepszym rozwiazaniem niż Nikony...

jak coś to będę tu gdzieś jeszcze pisać i pytać :D :D

[ Dodano: Wto 16 Gru, 2008 15:48 ]
a i jeszcze jedno pytanie co do portretów

zależy mi nie tylko na twarzach, ale czasem na wiekszym kadrze osoby (np; cała postać) bo ta 85/1,8 jest chyba ciasna ?

no i to będzie głównie w teren potrzebne :)

MC 

Ciasna jest 135 na cropie. 85mm jest w sam raz. W razie czego kupisz ta tania 50/1.8 i bedziesz miala szerzej.

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pią 19 Gru, 2008   

rejiok napisał/a:
w ogóle to mam nadzieję że wejscie w Canony będzie lepszym rozwiazaniem niż Nikony...

zależy od preferencji :roll:

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

No właśnie, rozejrzyj się po ofercie obiektywów, no i przede wszystkim czy chwyt i guzikologia Ci pasuje. Tutaj ludzie mają różne upodobania, wiele zależy też od rodzaju uprawianej fotografii.

mavierk 
never knows best

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

Chcesz super zoomy - imo nikon lub sony
chcesz super jasne stałki - imo pentax
chcesz super jasne stałki i FF - imo canon

chcesz pół na pół - imo tańszy wariant :D

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

wracając do tematu , ( system przecież IMHO wybrany :twisted: ?? skoro pyta się tylko o canon-a :wink: )

dołożyć trochę i qpić 17-40L, chyba że interesują dłuższe ogniskowe to 70-200 L f4

sigmę 17-70 i inne tamrony itp. bym sobie darował, do canon-a jest canon, nie tamron sigma i inne :razz:

Odpowiedz do tematu