Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 30 Gru, 2008
lampa do Canona 1D Mk II
Autor Wiadomość
slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008   lampa do Canona 1D Mk II

Witam serdecznie wszystkich forumowiczow.Jest to moj pierwszy post na tym forum wiec prosze o cierpliwosc i wyrozumienie.Mam pytanie jak w temacie.Otoz jaka lampe kupic do C.1DMkII.Zamierzam fotografowac glownie ptaki i zwierzeta ale nie tylko.Pozdrawiam

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 26 Gru, 2008   

Dobre... :cool:

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Sorry zapomnialem podac ze chodzi o 550EX lub 580 EX lub :oops: 580EX II.

goltar 
Optyczny

Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale ptaki i lampa ? :shock:

marekf
[Usunięty]

i użytkownik Canon 1D Mk II pyta się jaką lampę kupić!? nie dostałeś przypadkiem tego aparatu jako prezent na święta :) od bogatych rodziców;)?

Odpowiedź na twoje pytanie: Tylko canon 580EX II! - ale do ptaków to raczej się nie nadaje :)

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

goltar napisał/a:
Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale p
taki i lampa ? :shock:

Nigdy nie sluszales ze sa sytuacje w ktorych nalezy doswietlic lampa?Nie jest to moze zbyt czeste ale pomocne .A zapytalem o rodzaj lampy poniewaz spotkalem sie z opibnia ze 550EX jest rzekomo lampa dedykowana do 1D.Do tej pory myslalem ze to 580EX i stad moje pytannie.

[ Dodano: Pią 26 Gru, 2008 22:28 ]
marekf napisał/a:
i użytkownik Canon 1D Mk II pyta się jaką lampę kupić!? nie dostałeś przypadkiem tego aparatu jako prezent na święta :) od bogatych rodziców;)?

Odpowiedź na twoje pytanie: Tylko canon 580EX II! - ale do ptaków to raczej się nie nadaje
:)

Aparat kupilem za Ciezko zarobione pieniadze .Jest to jednak moje pierwsze lustro cyfrowe i nie chce wydawac kasy niepotrzebnie.Czytalem ze do 1-ki dedykowana lampa jest 550EX chociaz wydawalo mi sie ze 580EX i stad moje zapytanie.Pozdrawiam

Kocur 
Maniak

Dlaczego jesteście tacy zdziwieni, że ptaki można z lampą? :P A np. sowy, w nocy? Strzelasz fotę, a sowę zbierasz z ziemi dwa drzewa dalej, bo sie nie wyrobiła w zakręcie, dwa w jednym :mrgreen:

A tak poważnie to lampa się mało przyda, bo przy ogniskowych 300-500mm czas synchronizacji z lampą jest zwyczajnie za długi, żeby zrobić nieporuszone zdjęcie. A w trybie synchronizacji z krótkimi czasami błysk jest dużo słabszy i zwyczajnie nie doświetli obiektu... Chyba że ma się tele stabilizowane, albo na statywie. Ale jakoś nie wyobrażam sobie podchodzenia ptaków z aparatem z lampą i na statywie. Ciekawe ile razy bym się w krzaczory zaplątał z takim zestawem :mrgreen:

Co do lapmpy - sam używam 580EX II i nie żałuję ani złotówki. Jednak mając kasę na 1D szukał bym raczej czegoś w stylu Metz Mecablitz 76 MZ-5, cena w PL niewiele ponad 2000zł... :roll:

goltar 
Optyczny

slonkaap napisał/a:
goltar napisał/a:
Zwierzęta z lampą to jeszcze mogę zrozumieć.... jakieś makro, gady... ale p
taki i lampa ? :shock:

Nigdy nie sluszales ze sa sytuacje w ktorych nalezy doswietlic lampa?Nie jest to moze zbyt czeste ale pomocne .A zapytalem o rodzaj lampy poniewaz spotkalem sie z opibnia ze 550EX jest rzekomo lampa dedykowana do 1D.Do tej pory myslalem ze to 580EX i stad moje pytannie.
Dla 1D MkII dedykowana była 580EX wspierająca E-TTLII. 550EX wspiera tylko E-TTL i dedykowana była faktycznie do 1D ale nie do 1D MkII.

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
I mnie wgniotło w ziemię... stać Cię na marka i jeszcze się pytasz? A do ptaków kup jaśniejsze szkło.

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

Wysłany: Sob 27 Gru, 2008   

mavierk napisał/a:
jaad75 napisał/a:
I mnie wgniotło w ziemię... stać Cię na marka i jeszcze się pytasz? A do ptaków kup jaśniejsze szkło.

Niestety na jasniejsze niz 2.8 mnie nie stac.

Dzieki za podpowiedzi wszystkim ktorzy chcieli mi pomoc.Pozdrawiam i koncze watek

komor 
Moderator

Dobra, chłopaki się trochę pochichrali i wcale im się nie dziwię. Ale co do lampy na ptaki to pamiętacie taki filmik na którym facet miał Marka, długą białą rurę i... lampę z założonym takim bajerem na soczewkach Fresnela, który skupiał błysk? Walił tym o zmierzchu do pelikanów czy czegoś podobnego. Na Strobiście to opisywali.
slonkaap, co do dedykacji lampy to pamiętaj, że 1D Mk II jest sprzętem sprzed paru lat, od tego czasu pojawiła się nowa lampa 580 EX II, stąd polecane modele mogły ulec zmianie.

MC 

Proponuje jeden z reflektorow uzywanych w czasach II WS do szukania samolotow na niebie.
A ze koledzy sie smieja, to wcale mnie nie dziwi.

slonkaap 
Początkujący
slonkaap

MC napisał/a:
Proponuje jeden z reflektorow uzywanych w czasach II WS do szukania samolotow na niebie.
A ze koledzy sie smieja, to wcale mnie nie dziwi.

Oj kolego jakis ty madry,podziwiam Twoja elokwencje i inteligencje.Szkoda ze nie czytasz calego watku w ktorym pisze ze ta pucha jest 1 -sza w zyciu cyfra i pragne sie nauczyc jej obslugi.A to ze to akurat 1D Mk II to grzech???????Sam pisze ze z foto zaczynam zabawe,kupilem uzywke a wy mnie linczujecie.Czy na optyczne pl tak zawsze bywa?????Czy nie mozna miec puchy ok i zadaWAC pytan na poziomie amatora.Ludzie sa Swieta wyluzujcie a jak wam czasd pozwoli wspomnijcie Wasze pierwsze kroki.Nie wazne ze pusxzki byly inne.Takie czasy i koniec.Pozdrawiam Slonkaap

mavierk 
never knows best

nie, na każdym forum, gdy ktoś pyta, co dokupić do Canona 1d albo nikona d3 to nikt mu nie wierzy - każdy węszy jakiś podstęp 'wydał tak wielką kasę na puszkę a nie wie, co do niej dokupić? Kolejna mystyfikacja'

A logicznie rzecz biorąc - sam pomyśl - chcesz wspomagać sobie focenie ptaszków lampą błyskową - jeśli chcesz to robić, musisz mieć lampę możliwie jak najmocniejszą - jeśli musisz jak najmocniejszą - ex 580 i żadnej innej możliwości nie ma.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, mówisz o Better Beamer. To praktycznie jest jedyne wyjście, przy długich szkłach i lampie. Oczywiście najmocniejsza lampa też się przyda. 580 EX II, będzie najlepsza ze względu na uszczelnienia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi